Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Επισημάνσεις...


Τη περασμένη εβδομάδα στο kozan.gr δημοσιεύτηκε μια καταγγελία του Τ.Σ Νέων Ελλησπόντου κατά του Διευθυντή του ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, για τη διακοπή εργασίας ενός νέου και μάλιστα πολύτεκνης οικογένειας. Είναι γνωστή η συμπεριφορά της ΔΕΗ προς την περιοχή, στην οποία στηρίχτηκε σε ύψιστο βαθμό η δραστηριότητα της ΔΕΗ και η γιγάντωση της. Θα μπορούσε όμως η συμπεριφορά των τοπικών στελεχών της να είναι πολύ ποιο κοινωνική και ανθρώπινη. Μόλις μια βδομάδα πέρασε όπου οι επισημάνσεις αναφέρθηκαν πως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα , σε εργασιακούς χώρους και ποιους εξυπηρετεί.Δυστυχώς είναι πολλοί εκείνοι που δεν έχουν καταλάβει ένα πράγμα. Πως καμία θέση δεν καταξιώνει τον άνθρωπο. Απεναντίας ο άνθρωπος είναι εκείνος που καταξιώνει τη θέση. Δυστυχώς για την κοινωνία μικροί άνθρωποι, βρίσκονται η επιλέγονται σε μεγάλες θέσεις!
Η καταγγελτήρια ανακοίνωση κλείνει με την φράση, «Πρέπει να μην ξεχνούν οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι ότι είναι φιλοξενούμενοι σε αυτόν τον τόπο και έχουν χρέος και οφείλουν να το σεβαστούν». Οφείλουν όμως και οι άνθρωποι του τόπου αυτού να γνωρίζουν, πέρα από τις όποιες συμπεριφορές των ανθρώπων του Συστήματος, πως κάθε κοινωνία παίρνει πάντα αυτό που τις αξίζει. Ή να ανατρέξουν στην σοφία των αρχαίων Αθηναίων που είχαν ως δόγμα την φράση. Όπου δεν υπάρχει σεβασμός, ας υπάρχει τουλάχιστον ο φόβος.Ο φόβος όχι βέβαια υπό την σημερινή έννοια, αλλά υπό την έννοια των αρχαίων.
Και ο ποιο αγράμματος πολίτης αυτής της χώρας γνωρίζει πως αυτές οι δραστηριότητες της ΔΕΗ, στην περιοχή, έχουν επιπτώσεις και στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων που κατοικούν κάτω από τις καμινάδες και δίπλα στα ορυχεία. Παρότι υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, παρότι τα συμφέροντα κάποιων κρατών, σε ενεργειακά θέματα, οι υπουργοί περιβάλλοντος της Ε.Ε συμφώνησαν για την κατάρτιση νομοθεσίας που θα περιορίσει την βιομηχανική ρύπανση με οξέα, την οποία προκαλούν οι χαλυβουργίες, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και τα διυλιστήρια. Αντιλαμβάνονται πλέον ότι τραυματισμός του περιβάλλοντος ξεπέρασε κάθε όριο. Πόσο μάλλον δε τραυματίζεται η ζωή των ανθρώπων που ζουν δίπλα σε αυτές τις συνθήκες. Κι όμως η Ελληνική πολιτεία αντί να ποινικοποιήσει τις ενέργειες εκείνων που τραυματίζουν επικίνδυνα το περιβάλλον, ποινικοποιούν εκείνους που παλεύουν όχι ποια για ποιότητα ζωής, αλλά να ζήσουν σε ένα τουλάχιστον υποφερτό περιβάλλον και τουλάχιστον να ζήσουν με αξιοπρέπεια! Ποια πολιτεία, ποιοι θεσμοί, ποιοι άνθρωποι αρνούνται σε αυτούς τους ανθρώπων το δικαίωμα να απαιτήσουν έναν αξιοπρεπή θάνατο! Ένα παλαιό φοιτητικό σύνθημα σε τοίχο, τότε που οι φοιτητές ήταν οργισμένοι και όχι ευνουχισμένοι και κατευθυνόμενοι, έγραφε. Τα πρόβατα απήργησαν. Ζητούν καλύτερες συνθήκες σφαγής! Κάτι ανάλογο ζητούν και οι κάτοικοι της περιοχής.
Είναι ντροπή για την πολιτεία και σίγουρα οι θεσμικοί φορείς του νομού και οι τοπικοί άρχοντες δεν πρέπει να αισθάνονται καλά, να υπάρχουν νέοι άνεργοι που ζούν κάτω από τις καμινάδες, που στήθηκαν στην δική τους γη, που ζουν ποια χωρίς όνειρα, αφού τα φωτεινά τους όνειρα, όπως όλων των νέων, τα δικά τους τα σκέπασε το μόνιμο γκρίζο χρώμα της στάχτης.
Για όλους αυτούς τους κατοίκους, οι επισημάνσεις το γράφουν άλλη μια φορά. ΑΗΣ δεν σημαίνει ΑτμοΗλελτρικόςΣταθμός αλλά σημαίνει: Ανατέλλει Ήλιος Σκοτεινός!
Δυστυχώς για όσους κατοίκους θα μείνουν να ζούνε σε αυτές τις περιοχές, είναι απόλυτο άλλο ένα φοιτητικό σύνθημα των τοίχων. “Πάρτε νερό μαζί σας. Το μέλλον θα έχει πολύ ξηρασία!”

Πηγή: Kozan.gr -Του Πασχάλη Τσολάκη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αξιόλογες οι "Επισημάνσεις" του κυρίου Πασχάλη Τσολάκη.
Μακάρι να εισακουστούν!!!

 
back to top