Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Τα πιο όμορφα ψέματα τα λέμε στον εαυτό μας!!!


Όλοι υποστηρίζουμε ότι δεν μας αρέσει το ψέμα. Αν μάλιστα ρωτήσουμε οποιονδήποτε τι απεχθάνεται ως συμπεριφορά, θα τοποθετήσει το ψέμα αν όχι στην πρώτη θέση, στην δεύτερη οπωσδήποτε.
Δεν θέλουμε με τίποτε το ψέμα να έχει χώρο στη ζωή μας, δεν θέλουμε να μας λένε ψέματα, δηλώνουμε όλοι υποστηρικτές της αλήθειας.
Για να κοιτάξουμε λιγάκι πιο καλά μέσα μας.. πόσο μας αρέσει η αλήθεια. Γιατί καλή είναι, κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο, πόσοι όμως μπορούν να την αντέξουν και να την αποδεχτούν, πόσοι στο φινάλε τολμούν να την ξεστομίσουν;
Ελάχιστοι, ή μήπως κανείς μας;
Χτίζουμε τις ζωές μας πάνω σε θεμέλια που ο καθένας νομίζει ότι είναι ικανά να σηκώσουν το βάρος της αληθινής πραγματικότητας.
Τοποθετούμε πυλώνες αξιών και αρχών, ανάλογα με τα βιώματα, τις εμπειρίες, τις γνώσεις και την παιδεία που έχουμε. Προσθέτουμε όμως και μερικά ψεματάκια ανάμεσα, κάποιες φορές επειδή μας βόλευε, κάποιες άλλες επειδή δεν μπορούσαμε να αντικρύσουμε την αλήθεια κατάματα και ορισμένες γιατί δεν θέλαμε να πικράνουμε σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας.
Αν τώρα υπάρχει ο αναμάρτητος, τότε αυτός θα είναι μοναδικό φαινόμενο, άξιο μελέτης και επιδοκιμασίας.
Ψέματα υπάρχουν πολλών ειδών, ανάμεσά τους τα όμορφα ψέματα..
Είναι αυτά που τα λέμε συνήθως για να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις, άσχημα συναισθήματα, ψέματα που χρησιμοποιούνται ως μέσο προστασίας.
Αυτό όμως που έχω διαπιστώσει είναι πως τα πιο όμορφα ψέματα τα λέμε στον ίδιο μας τον εαυτό.
Αρνούμαστε να γίνουμε αποδέκτες της πραγματικότητας ίσως γιατί είναι πολύ σκληρή για να την αντέξουμε και λέμε… όχι αποκλείεται να συμβαίνει αυτό, θα είναι ψέμα..κι όμως βαθειά μέσα μας πιστεύουμε το αντίθετο.
Είναι πολλοί γύρω μας που κρύβονται πίσω από ψεύτικες καταστάσεις που κραυγάζουν, ενώ οι ίδιοι δείχνουν πως δεν παίρνουν είδηση για το παραμικρό.
Κάποιες φορές αυτό γίνεται συνειδητά, κάποιες όχι.
Αντί λοιπόν να δέχεσαι την πικρή γεύση της αλήθειας, καταπίνεις το γλυκό ψεματάκι σου και προχωράς σα να μην συμβαίνει τίποτε απολύτως.
Το γιατί είναι δουλειά του ψυχολόγου να το ερμηνεύσει.
Μπορεί να είναι καλύτερα να ζεις μέσα σε ένα ψέμα, γιατί αν ανοίξεις τα μάτια σου θα δεις μια αλήθεια που πληγώνει και μετατρέπει όλα τα όμορφα σε άσχημα και σε απογοητεύει.
Χτίσε λοιπόν την ζωή σου και βάλε λίγα όμορφα ψέματα πάνω της, ζωγράφισε με διαφορετικά χρώματα καταστάσεις που σε πικραίνουν, δώσε άλλη όψη σε συμπεριφορές που θεωρείς άδικες και ίσως τότε διαπιστώσεις πως είναι καλύτερα έτσι.
Άλλωστε και οι σοφότεροι του κόσμου που κατέληξαν μετά από μπόλικη σκέψη;
Ότι η ίδια η ζωή είναι ένα ψέμα.
Ίσως το μεγαλύτερο που μας έχει συμβεί, όμως το πιο όμορφο απ’ όλα!

Πηγή: Επίκαιρο-Της Κωνσταντίνας Γεράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top