Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Φώτα που ανάβουν με μια τηλεφωνική κλήση...


Σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν χρήματα, ένα χωρίο στη κεντρική Γερμανία αποφάσισε να αναπτύξει ένα πρωτοποριακό σύστημα φωτισμού κι έτσι έκλεισε τα φώτα στους κεντρικούς δρόμους. Τα φώτα του δρόμου παραμένουν σβηστά μέχρι να υπάρξει το αίτημα από τον διερχόμενο οδηγό να ανάψουν.
Στο χωριό Dörentrup στην επαρχία Lemgo, 100 χιλιόμετρα από το Ανόβερο αποφάσισαν να μειώσουν το κόστος ηλεκτρισμού και να προστατέψουν το περιβάλλον σβήνοντας τα φώτα σε ορισμένους δρόμους της περιοχής. Όταν όμως ένα οδηγός θεωρήσει απαραίτητο το φωτισμό στο δρόμο τότε μπορούν με μια δωρεάν κλήση σε ειδική υπηρεσία που έχει δημιουργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση και πληκτρολογώντας έναν εξαψήφιο αριθμό, να θέσουν σε λειτουργία τα φώτα. Τα φώτα του δρόμου θα παραμείνουν ανοιχτά για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια θα σβήσουν. Για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει κάποιος αυτή την υπηρεσία θα πρέπει να έχει εγγραφεί μέσω μιας πολύ απλής διαδικτυακής διαδικασίας.
Η υπηρεσία, Dial4Light, χρησιμοποιείται περίπου ένα χρόνο από 9.000 χρήστες και έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Ο δήμαρχος Friedrich Ehlertsaid δήλωσε «Το κάνουμε για εξοικονόμηση χρημάτων αλλά είναι επίσης και μια κίνηση για τη προστασία του περιβάλλοντος».

Πηγή: Spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top