Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Απάντηση πολιτών σε επιστολή της ΔΕΥΑΚ...

Συνέχεια και τέλος για την τιμή της τηλεθέρμανσης
Να περάσουμε από την αντιπαράθεση στο τραπέζι της συνεννόησης

«Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας, αγνοεί τα καλά της τηλεθέρμανσης». Αυτή περίπου είναι η λογική που διέπει την απάντηση της ΔΕΥΑΚ για την τιμή της τηλεθέρμανσης. Στο μισό κείμενο της η ΔΕΥΑΚ επαναλαμβάνει πόσο ωφέλησε η τηλεθέρμανση την πόλη και τους πολίτες και πόσο συνέβαλε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Λες και υποστήριξε κανείς το αντίθετο. Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή - και παρά τις σχετικές δηλώσεις της - η ΔΕΥΑΚ τοποθετεί απέναντι της όσους πολίτες εναντιώνονται σε συγκεκριμένους χειρισμούς ή παραλείψεις της Δημοτικής επιχείρησης, υπονοώντας ότι δεν αναγνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη του έργου και δεν αντιλαμβάνονται την «ιστορία» και «την αλήθεια των 16 ετών λειτουργίας».
Θυμίζουμε ότι από τη φάση της κατασκευής του έργου, οπότε κατατέθηκαν συγκεκριμένες αντιρρήσεις για τα μειωμένα μέτρα ασφαλείας και τις σημάνσεις του εργολάβου, αλλά και αργότερα (σε περιπτώσεις κατασκευαστικών αστοχιών σε αρκετές συνδέσεις), οι απαντήσεις της ΔΕΥΑΚ είχαν ως μόνιμη επωδό τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα της τηλεθέρμανσης. Είναι σαν να κάνει κάποιος κριτική στη ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος και να εισπράττει ως απάντηση ότι «εάν δεν υπήρχε η ΔΕΗ δεν θα είχε εξηλεκτριστεί η χώρα !». Πρόκειται για μια γνωστή λογική, που «παραβιάζει ανοιχτές θύρες» και που εφαρμόστηκε στο παρελθόν από όλους τους Προέδρους της ΔΕΥΑΚ.
Πέραν όμως της πάγιας διακήρυξης υπέρ της τηλεθέρμανσης, στην επιστολή υπάρχουν και συγκεκριμένα στοιχεία (Να μην αδικούμε τους συντάκτες της). Τι νέο μας λέει λοιπόν τώρα η ΔΕΥΑΚ ; Ότι χρεώνει επιπλέον στην πετρελαϊκή μεγαβατώρα ΚΑΙ έξοδα συντήρησης ΚΑΙ επιτοκιακό περιθώριο. Συγκεκριμένα η ΔΕΥΑΚ κατά τον υπολογισμό της τιμής θέρμανσης με πετρέλαιο προσθέτει και ένα ποσό 4,5 €/ΜWh που αναλογεί στο κόστος συντήρησης λεβητοστασίου καθώς και ένα «όφελος επιτοκίου τριών μηνών». Έτσι η τηλεθέρμανση εμφανίζεται πλασματικά ότι είναι φθηνότερη 26 % από την αντίστοιχη τιμή της θέρμανσης με πετρέλαιο, ενώ στην πραγματικότητα είναι φθηνότερη μόνο κατά 20 % .
Κατά τη γνώμη μας οι χρεώσεις αυτές κακώς προστίθενται στον ισχύοντα και εγκεκριμένο μαθηματικό τύπο υπολογισμού της τιμής της πετρελαϊκής μεγαβατώρας. Πρόκειται για μη συμβολαιοποιημένη χρέωση, την οποία η ΔΕΥΑΚ υποστηρίζει ότι αναγκάζεται να τη χρεώνει λόγω ΡΑΕ.
Εξάλλου κόστος συντήρησης δεν έχει μόνο ένας λέβητας πετρελαίου. Έχει και η εγκατάσταση τηλεθέρμανσης του καταναλωτή. Αν θέλουμε λοιπόν να κάνουμε δίκαιη σύγκριση, δεν μπορεί να βγάζουμε ψηλότερη την τιμή της πετρελαϊκής μεγαβατώρας προσθέτοντας και το κόστος συντήρησης λεβητοστασίου, ενώ στην περίπτωση της τηλεθέρμανσης να μην κάνουμε το ίδιο. (Υπενθυμίζουμε ότι ο καταναλωτής πληρώνει τη συντήρηση της δικής του εγκατάστασης τηλεθέμρανσης, π.χ αντικατάσταση εναλλάκτη, ηλεκτροβάνας κλπ). Σε κάθε περίπτωση, συντήρηση στους καυστήρες πετρελαίου κάναμε και πριν το 1994, που η μικτή Επιτροπή ΤΕΕ - ΔΕΥΑΚ καθόρισε το μαθηματικό τύπο υπολογισμού. Ο Δήμος όχι μόνο δεν έβαλε τότε πρόσθετες χρεώσεις, αλλά κατέβασε κι άλλο την τιμή που χρέωσε τους καταναλωτές, δίνοντας έκπτωση 33,7% ως προς το πετρέλαιο.
Επιπλέον, όταν ένας καταναλωτής θελήσει να κάνει την αρχική σύνδεση στην τηλεθέρμανση δεν έχει δικαίωμα να προμηθευτεί το δικό του εξοπλισμό από την ελεύθερη αγορά. Πρέπει υποχρεωτικά να τον προμηθευτεί από τη ΔΕΥΑΚ, πληρώνοντας εφάπαξ χρέωση σύνδεσης, που είναι ιδιαίτερα ακριβή. Η ΔΕΥΑΚ λοιπόν έχει ιδιαίτερα μεγάλο επιτοκιακό όφελος από τα χρήματα που προεισπράττει από τους καταναλωτές και δεν έχει κανένα δικαίωμα να εφευρίσκει και να υπολογίζει πρόσθετες χρεώσεις.
Από τα έγγραφα που δημοσιεύουμε (στο τέλος του παρόντος) φαίνεται ότι οι χρεώσεις αυτές δεν υπήρχαν από την αρχή. Θα πρέπει λοιπόν η ΔΕΥΑΚ να πει στους καταναλωτές :

• πότε αποφάσισε να επιβάλει αυτές τις νέες χρεώσεις ;
• πότε ενημέρωσε τους καταναλωτές-πελάτες της γι’ αυτές τις νέες χρεώσεις ;
• πότε και με ποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν αυτές οι νέες χρεώσεις;

Τέλος καλό θα ήταν να μας πει ]η ΔΕΥΑΚ αυτό που δεν είδαμε στις ανακοινώσεις της, δηλαδή πόσο αγοράζει τη θερμική ενέργεια από τη ΔΕΗ και πόσο καταλήγει να την πουλά στους καταναλωτές, ώστε να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του.

Εν πάση περιπτώσει δεν θα συνεχίσουμε μέσω του Τύπου. Επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας για σύσταση Επιτροπής που θα ασχοληθεί με την τιμολόγηση της τηλεθέρμανσης, με συμμετοχή του ΤΕΕ και του Συλλόγου Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Το ΤΕΕ ήδη αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση, ενώ ο Δήμος ακόμη δεν έχει πάρει θέση.
«Αμ έπος άμ έργον»
Με τιμή

Χρήστος Κολοβός, Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος της Επιστ. Επιτροπής Εκμ/σης & Αξιοποίησης Ενεργειακών Πρώτων Υλών Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας, xkolovos@hotmail.com

Λάζαρος Τσικριτζής, Χημικός Μηχανικός,
Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, elsa@kozani.teikoz.gr

Χρήστος Μελεμενής, Πολιτικός μηχανικός,
Πρόεδρος μηχανικών (ελευθέρων επαγγελματιών) Κοζάνης, melemenisxristos@yahoo.gr

Κοινοποίηση : Έντυπα & ηλεκτρονικά τοπικά ΜΜΕ

ΥΓ. Στο τέλος του παρόντος επισυνάπτονται:
1) το ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (ΤΕΕ ΔΕΥΑΚ, κλπ), που καθόρισε το 1994 το μαθηματικό τύπο υπολογισμού της τιμής θέρμανσης με καύσιμο το πετρέλαιο.
2) ο ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ (1994).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top