Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Στόχος η τρομοκράτηση των κατοίκων...

Πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 16/06/2009 η αναβληθήσα δίκη των υπόλοιπων έξι από τους εννιά ποινικά διωκόμενους κατοίκους των πληττόμενων οικισμών. Οι τρεις είχαν στη δίκη του Μαρτίου αθωωθεί. Η αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων κατοίκων και το κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που είχε αναπτυχθεί τον Μάρτη, που έγινε η δίκη των τριών πρώτων κατηγορουμένων, είχε ακυρώσει την προσπάθεια τρομοκράτησης των κατοίκων και ποινικοποίησης των αγώνων που επιχείρησαν από κοινού κυβέρνηση και ΔΕΗ ΑΕ και οδήγησε στην αθώωσή τους.

Τώρα λίγες μέρες μετά τις εκλογές η προσπάθεια τρομοκράτησης ξαναέρχεται στο προσκήνιο. Αυτό που δεν είχε γίνει κατορθωτό τον Μάρτη δηλαδή η ποινικοποίηση των αγώνων επιχειρήθηκε σήμερα με την καταδικαστική απόφαση για τους υπόλοιπους έξι αγωνιστές κατοίκους. Σε 6 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν τα 6 μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου, για τις κινητοποιήσεις του Μάη και Ιούνη του 2008 στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Καταδικάζοντας τους έξι, το δικαστήριο «αποφάνθηκε» παραδειγματική τιμωρία για τον αγώνα που διεξάγουν 4 χρόνια τώρα οι κάτοικοι της περιοχής, διεκδικώντας μόνιμη σταθερή δουλειά και μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής τους από την ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ. Ίδια υπόθεση, δυο διαφορετικές χρονικές στιγμές διεξαγωγής της δίκης, δυο διαφορετικές ετυμηγορίες. Η απάντηση στο γιατί είναι εύκολο να δοθεί αν δούμε τη σύνθεση των κατηγορουμένων. Στη σημερινή δίκη κατηγορούμενη ήταν η ηγεσία του συλλόγου που πρωτοστατεί στον μακροχρόνιο αγώνα των κατοίκων των πληττόμενων οικισμών διεκδικώντας μέτρα για την προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Οι Ηλίας Τεντζογλίδης, Θωμάς Τεντζογλίδης, Δημήτρης Τεντζογλίδης, Αναστάσιος Τεντζογλίδης, Δημήτρης Σοπογλίδης, Παναγιώτης Καζαντζίδης, καταδικάστηκαν για τις κατηγορίες της παρακώλυσης κοινωφελών εγκαταστάσεων και διατάραξης κοινής ησυχίας. Ο εισαγγελέας της έδρας κ. Κούτρας πρότεινε η ποινή να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, ώστε να παραδειγματιστούν όσοι αντιδρούν και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Ο ίδιος εισαγγελέας τρία χρόνια τώρα κρατά κλειδωμένες στα συρτάρια του μηνύσεις και καταγγελίες που έχουν καταθέσει φορείς και κάτοικοι, εναντίον της ΔΕΗ ΑΕ για την εγκληματική δράση της στην περιοχή.

Είναι προφανές ότι η καταδίκη στοχεύει να τρομοκρατήσει τον εργαζόμενο λαό της περιοχής. Ούτε είναι τυχαίο ότι μόλις τρεις μέρες μετά τις ευρωεκλογές, άλλοι 31 αγωνιστές κάτοικοι των πληττόμενων οικισμών κλήθηκαν να δικαστούν στις 29 Σεπτέμβρη 2009 για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 2007, όταν και πάλι βγήκαν δυναμικά στο δρόμο του αγώνα.

Η σημερινή καταδίκη ήταν προδιαγραμμένη γιατί ο αγώνας των κατοίκων άρχισε να συντονίζεται με το ταξικό εργατικό κίνημα, οδήγησε στην δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για δημόσιο φορέα ενέργειας στην υπηρεσία του λαού και άρχισε να αποκτά «επικίνδυνα» τόσο για την ΔΕΗ ΑΕ όσο και για την πολιτική που χρόνια υλοποιούν οι κυβερνήσεις του αστικού δικομματισμού. Η σημερινή καταδίκη, όπως και η άγρια καταστολή κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων θέλουν να δώσουν το μήνυμα ότι το κράτος – υπηρέτης του κεφαλαίου και η ταξική δικαιοσύνη θα αντιμετωπίσουν ανάλογα κάθε εμπόδιο που απειλεί την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου.

Κυβέρνηση και κεφάλαιο έχουν πολύτιμο αρωγό στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής τις δυνάμεις καταστολής και την ταξική δικαιοσύνη. Όμως το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – κεφαλαίου δεν είναι αήττητο. Μπορεί και πρέπει να ηττηθεί. Ο μόνος δρόμος κι ο μόνος αντίλογος στην αντιλαϊκή πολιτική και τις δικαστικές διώξεις και καταδίκες είναι η ένταση της ανυπακοής στην αντιλαϊκή πολιτική, η συνέχιση και η αύξηση της έντασης του δίκαιου αγώνα, η πολιτικοποίησή του, η διεύρυνσή του, η ριζοσπαστικοποίησή του. Σ’ αυτή τη διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής να συντονίσουν παραπέρα και να οξύνουν την πάλη τους, να πλαισιώσουν και να ισχυροποιήσουν την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ για ποινικοποίηση των αγώνων και τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων κατοίκων.

Για να μπει φρένο σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές απαιτείται μαζικός λαϊκός αγώνας και ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων (σε συνδικάτα, δήμους, νομαρχίες κλπ) όπου αυτός είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση η ενίσχυση του ΚΚΕ αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που τάχθηκε απόλυτα κατά της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αταλάντευτα στο πλευρό τόσο των εργαζομένων στην ενέργεια όσο και των αγωνιζόμενων κατοίκω, εκφράζοντας έμπρακτα, μέσα κι έξω απ’ την βουλή, την υποστήριξή του στον δίκαιο αγώνα τους για μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για την κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών, για άμεσα μέτρα αποκατάστασης του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος από την ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ.

N.E. KKE Kοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top