Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Δικηγόροι, δικαστές και εισαγγελείς για το περιβάλλον...


Την δημιουργία μόνιμης επιτροπής για το περιβάλλον που θα ενημερώνεται, θα ενημερώνει και θα επισημαίνει κρίσιμα ζητήματα, προτείνοντας ταυτόχρονα λύσεις ανακοίνωσαν χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας και οι εκπρόσωποι των Δικαστικών Ενώσεων.
Δικαστές και δικηγόροι επίσης ζητούν τη θεσμοθέτηση Εισαγγελέα Περιβάλλοντος, καθώς και τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι ίδιοι πάντως δεν έκρυβαν την απογοήτευση αλλά και την οργή τους για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων είναι η άρνηση της διοίκησης να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις.
Έντονο προβληματισμό αλλά και αγωνία "γιατί η κατάσταση αντί να βελτιώνεται συνεχώς επιδεινώνεται" εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός καλωσορίζοντας τους προέδρους των δικαστικών ενώσεων στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, δίνοντας αμέσως τον λόγο στον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο Χαρ. Αθανασίου χαρακτήρισε "προσωπική υπόθεση του καθενός μας" την προστασία του περιβάλλοντος και επαναφέροντας παλαιότερη πρόταση της Ένωσης για καθιέρωση Συνηγόρου του Περιβάλλοντος ως ανεξάρτητης αρχής επισήμανε ότι "ο αγώνας της οικονομίας έναντι της οικολογίας είναι άνισος και παράδοξος".
Τη θεσμοθέτηση με νομοθετική ρύθμιση ειδικού Εισαγγελέα Περιβάλλοντος ζήτησε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σωτ. Μπάγιας. Όπως είπε, ο συγκεκριμένος λειτουργός θα έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες που θα επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην εποπτεία της εφαρμογής της ποινικής νομοθεσίας και της εκτέλεσης των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων που επιβάλλουν διοικητικές κυρώσεις, όπως κατεδαφίσεις κτισμάτων, απελευθέρωση αιγιαλών, διακοπή λειτουργίας ρυπογόνων επιχειρήσεων κ.λπ.
Η μη συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις είναι μία από τις αθέατες "πληγές" για το περιβάλλον και σε αυτό ακριβώς επικεντρώθηκε και η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ Αικ. Θεοφιλοπούλου. Όπως είπε, "μόνη η επιβολή προστίμων δεν είναι επαρκής όταν δεν υπάρχει συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις", ενώ παράλληλα καυτηρίασε το γεγονός ότι το κράτος προσπαθεί να περάσει μέσω νόμων διοικητικές πράξεις, με τελευταίο παράδειγμα τον νόμο για το εμπορικό κέντρο Mall στον Βοτανικό.
Την ανάγκη για "μια ολιστική θεώρηση του περιβάλλοντος" ζήτησε τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος, ενώ κλείνοντας την εκδήλωση ο Δ. Παξινός επανέλαβε τις εδώ και καιρό διατυπωμένες προτάσεις του ΔΣΑ για ακύρωση των δασικών χαρτών, άμεση θεσμοθέτηση υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων, επιβολή αυστηρότερων ποινών για τους παραβάτες και δήμευση περιουσιών για όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον. Όπως είπε χαρακτηριστικά "αν ένα από αυτά είχε γίνει, ο Ασωπός θα είχε σωθεί"...

Πηγή: Εφημερίδα Αυγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΙΜΔΑ) ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1977 με τη διαθήκη του άλλοτε Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ. Η αρχική, όμως, ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου Ιδρύματος στην Ελλάδα γεννήθηκε από την πικρή εμπειρία της στρατιωτικής δικτατορίας που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό το 1967 και κράτησε περισσότερο από επτά ολόκληρα χρόνια.
Λίγο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967, ο Γ.Ν. Μαραγκόπουλος, τότε Σύμβουλος Επικρατείας, παραιτήθηκε από το αξίωμά του, διαμαρτυρόμενος για την ωμή παρέμβαση των στρατιωτικών στο έργο της δικαιοσύνης. Το 1973 συνέταξε τη διαθήκη του με την οποία διέθετε τη μισή περιουσία του για τη δημιουργία ενός Ιδρύματος που θα είχε ως σκοπό "την προστασία των γενικώς αναγνωρισμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ανθρώπου".

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα το 1974, ο διαθέτης έγινε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο Γ.Ν. Μαραγκόπουλος απεβίωσε το Δεκέμβριο του 1977 και αμέσως στη συνέχεια ιδρύθηκε το ΙΜΔΑ. Το Προεδρικό Διάταγμα 560/1978 ενέκρινε τη σύσταση του Ιδρύματος ως αυτοτελούς κοινωφελούς προσώπου με έδρα την Αθήνα

.Τον Αύγουστο του 1978, ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν. ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ, που ζούσε στο εξωτερικό, κληροδότησε ολόκληρη την περιουσία του στο Ίδρυμα, στη μνήμη της συζύγου του Μαίης και του αδελφού του Γεωργίου. Το κληροδότημα αυτό έδωσε τη δυνατότητα στο Ίδρυμα να αρχίσει την πρακτική του δράση το 1979 και να επεκτείνει και να εμπλουτίσει σημαντικά το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του.

Το Προεδρικό Διάταγμα 252/1980, αφού έλαβε υπόψη του το παραπάνω κληροδότημα, κύρωσε το καταστατικό του Ιδρύματος. Το Ίδρυμα σήμερα παραμένει βασικά αυτοχρηματοδοτούμενο και οι πόροι του προέρχονται από την περιουσία του.


Οι βασικοί σκοποί του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι η έρευνα, μελέτη, προάσπιση, διαφύλαξη και προαγωγή των γενικά αναγνωρισμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου. Μέσα σ'αυτό το πλαίσιο το ΙΜΔΑ ενδιαφέρεται ζωηρά για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών, καθώς και την προώθηση της ορθότερης και αποτελεσματικότερης ρύθμισης των σχετικών θεμάτων.

 
back to top