Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Ο ''Γολγοθάς'' του business plan της ΔΕΗ και η Πτολεμαίδα...

«Περνά» επιτέλους σήμερα από το Δ.Σ. της ΔΕΗ ο διαγωνισμός για τη νέα μονάδα της εταιρείας στην Πτολεμαίδα. Είναι η μία από τις νέες μονάδες που προβλέπονται στο business plan της περιόδου 2009-2014 της επιχείρησης, το οποίο ενάμισι σχεδόν χρόνο μετά την ανακοίνωσή του, βρίσκεται εκτός χρονοδιαγραμμάτων. Οι ημερομηνίες ένταξης των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (όσων δεν έχουν ματαιωθεί) εμφανίζουν καθυστερήσεις από ένα έως δύο χρόνια και το πιθανότερο είναι- ότι αντί να κερδηθεί το χαμένο έδαφος- θα υπάρξουν μεγαλύτερες αποκλίσεις από τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η διοίκηση.
Στο πλαίσιο αυτό ο διαγωνισμός για την Πτολεμαίδα έχει μεγάλη σημασία. Και η προκήρυξή του αναμένεται να έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του business plan. Ενώ αρχικώς είχε ανακοινωθεί πως η λιγνιτική μονάδα θα έχει ισχύ της τάξης των 450 MW, τελικώς αποφασίστηκε η μονάδα να είναι ισχύος από 550 έως 650 MW, που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός της θα αυξηθεί σημαντικά.
Ειδικότερα εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός του έργου θα είναι αυξημένος κατά περίπου 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο έργο της Μελίτης. Ενώ δηλαδή το κόστος για τη μονάδα στη Φλώρινα είχε προϋπολογιστεί περί τα 1.500 ευρώ /KW, εκτιμάται ότι για τη μονάδα της Πτολεμαΐδας θα ανέλθει κοντά στα 2.000 ευρώ /KW.

Οι καθυστερήσεις

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2007, προέβλεπε έξι νέες θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Τα χρονοδιαγράμματα, αυτά αναθεωρήθηκαν ένα χρόνο μετά, το Νοέμβριο του 2008, και πήγαν πίσω κατά 1-2 χρόνια, και αυτά όμως ήδη έχουν ξεπεραστεί. Ενδεικτικά ορισμένες από τις καθυστερήσεις είναι :

� Η μονάδα φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, ισχύος 400 μεγαβάτ, έχει «κολλήσει» σε ενστάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η προσπάθεια που έγινε πέρυσι το Μάρτιο να ξεπεραστούν δεν απέδωσε και οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Η μονάδα επρόκειτο, σύμφωνα με το σχεδιασμό, να τεθεί σε λειτουργία το 2010, όμως το πιθανότερο είναι να λειτουργήσει το 2011, το νωρίτερο.
� Για τη δεύτερη μονάδα φυσικού αερίου, 800 MW, στη Μεγαλόπολη, έχουν ανοίξει οι τεχνικές προσφορές και εκκρεμούν οι οικονομικές. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ένταξή της στο Σύστημα το 2011, έχει πάρει αναβολή για το 2012, στόχος που θεωρείται επιτεύξιμος, έστω και δύσκολα.

Αφού δεν μπορεί εντός συνόρων... κοιτάζει εκτός

Είναι ενδεικτικό ότι η επιχείρηση επενδύει στην κατασκευή ή συμμετοχή σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εκτός συνόρων, ευελπιστώντας ότι οι διαδικασίες εκεί θα προχωρήσουν πιο γρήγορα και με λιγότερες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό αφορά τη λιθανθρακική μονάδα στην Αλβανία, σε συνεργασία με την RWE και τον Τιτάνα, αλλά και τις συζητήσεις για συμμετοχή στο νέο πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας, στο Μπέλενε, που αναζωπυρώθηκαν μετά την ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκ. Παρβάνοφ και την απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη.

Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση κατασκευής των νέων μονάδων σημαίνει ότι θα παραμείνουν σε λειτουργία οι παλιές, ρυπογόνες και αντιοικονομικές μονάδες που βρίσκονται υπό «απόσυρση», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την επίτευξη των στόχων του Κιότο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Ενεργειακός
energiakos@reporter.gr
Πηγή: Reporter


Με ποια στοιχεία αλήθεια προχωρά στη δημιουργία του εν λόγω σταθμού;;;Τις σχέσεις εκμετάλευσεις;;;
Μήπως γίνεται απλά για να ξανακερδίσει χρόνο η (Δ)ΕΗ Α.Ε;;;Είναι τυχαία η στιγμή που έβγαλε από το "συρτάρι" την συγκεκριμένη μονάδα;;;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμείς που συμμετείχαμε στο προσυνεδριακό διάλογο του ΤΕΕ για τον λιγνίτη ακόμα περιμένουμε την δημόσια ανάρτηση της επίσημης εισήγησης του αρμοδίου της ΔΕΗ με τα οικονομικά απολήψιμα κοιτάσματα λιγνίτη στην περιοχή και αμφισβητούμε την επιστημονική τους άξια και εγκυρότητα .Οψόμεθα .

Ανώνυμος είπε...

Τρόμε της σάρκες μας

Ανώνυμος είπε...

Βλέπεται έχουμε εκλογές και οι μουτζαχεντην στην περιοχή μας περισσεύουν

Ανώνυμος είπε...

Το 1996 σε συνεργασία με την RWE εκπονήθηκε το Mai Master Plan Ορυχείων με συμμετοχή και ελληνων μηχανικών .Εκείνη την εποχή το 2005 εμφανιζόταν η περιοχή μας σε φάση μεταλιγνιτικη .Πέρασαν τα χρονιά η αποτυχία στη Μαυροπυγη είναι δεδομένη και δεν κρύβεται .Τώρα απο που έχουν βρεθεί κοιτάσματα για νέα Μονάδα μόνο ένας θεός γνωρίζει μάλλον γκαστρώθηκαν οι φωστήρες .

 
back to top