Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Η σκόνη μπορεί να θεωρείται επικίνδυνη, αλλά συχνά είναι και ευεργετική για την υγεία...


Η σκόνη μπορεί να θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία, όμως συχνά είναι και ευεργετική, αναφέρει στο τεύχος Μαϊου το περιοδικό Geo, το οποίο εδρεύει στο Αμβούργο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε ένα μέσο νοικοκυριό στη Γερμανία συγκεντρώνονται καθημερινά έξι μιλιγκράμ σκόνης ανά τετραγωνικό μέτρο.
Τρία τέταρτα...της σκόνης προέρχονται από έξω (από τη γύρη, τη φθορά των ελαστικών των αυτοκινήτων, κοσμικά σωματίδια και ανόργανη ύλη που προέρχεται από τις ερήμους).
Αυτά τα σωματίδια, διάστασης μεταξύ 10 και 20 μικρομέτρων, μπορούν να βλάψουν το αναπνευστικό σύστημα και να ερεθίσουν τα μάτια, έγραψε το Geo.Μικρότερα σωματίδια, συγκεκριμένα εκείνα στην κλίμακα του νανομέτρου, συνιστούν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία.Περιλαμβάνουν σπόρια, βακτήρια και σωματίδια αιθάλης, τα οποία επίσης συναντώνται στο οικιακό περιβάλλον.
Όταν τα νανοσωματίδια εισπνέονται, παρατηρεί το περιοδικό, περνούν στο αίμα ή στις πνευμονικές κυψελίδες. Το περιοδικό προσθέτει ότι τα τοξικά βαριά μέταλλα, όπως το χρώμιο και ο μόλυβδος, μπορούν να εισέλθουν στο σπίτι μαζί με τη σκόνη, συχνά μετατρέποντας τον αέρα μέσα στο οικιακό περιβάλλον μας πιο μολυσμένο απ΄ό,τι σε μία διασταύρωση στο δρόμο.Από την άλλη, η σκόνη έχει αποδειχθεί ότι έχει κάποιες θετικές επιδράσεις στην υγεία. Σύμφωνα με μελέτη του Γερμανικού Κέντρου Ερευνας για την Περιβαλλοντική Υγεία, που εδρεύει στο Μόναχο, οι μεγάλες ποσότητες της οικιακής σκόνης μπορεί ακόμα και να ενισχύσουν την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού.Στη μελέτη, ανευρέθηκαν λιγότεροι αλλεργιογόνοι παράγοντες στο αίμα ανθρώπων των οποίων τα στρώματα περιείχαν μεγάλες ποσότητες σκόνης.

Ευχαριστούμε την (Δ)ΕΗ Α.Ε λοιπόν για την ευγενική χορηγία της σκόνης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top