Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Νέα πρόταση της ΔΕΗ για τον Πτελεώνα...

Τη δυνατότητα της επιλογής δύο προτάσεων δίδει η ΔΕΗ στους κατοίκους του Πτελεώνα σχετικά με τον τρόπο εξαγοράς του οικισμού προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Ορυχείου του Νοτίου Πεδίου. Η επιχείρηση επανέρχεται στο θέμα ύστερα από 9 χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων και ζητά από τους κατοίκους του μικρού οικισμού του Δήμου Πτολεμαίδας να επιλέξουν είτε την απευθείας αγορά των ακινήτων, με τις νομικές διαδικασίες που προβλέπονται αξιώνοντας οι απαντήσεις και οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν σε 2 μήνες, είτε, να συνάψουν αμετάκλητα συμβόλαια. Στην περίπτωση που οι προτάσεις δεν γίνουν αποδεκτές η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην αναγκαστική απαλλοτρίωση των ακινήτων του Πτελεώνα. Ο Δήμος Πτολεμαίδας και το τοπικό Συμβούλιο Πτελεώνα καλούν την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι σε γενική συνέλευση στο Δημαρχείο όλους τους κατοίκους του Πτελεώνα προκειμένου να ενημερωθούν και να συζητήσουν επί των νέων προτάσεων της ΔΕΗ.

Πηγή: Έρα Κοζάνης

Για άλλη μια φορά η (Δ)ΕΗ Α.Ε δείχνει τα αισθήματα καλής γειτονίας που την διακατέχουν...Οι άκαρπες διαπραγματεύσεις για άλλη μια φορά οφείλονται στους κατοίκους και όχι στην ίδια τη (Δ)ΕΗ Α.Ε...Να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας πως η πρόταση έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι κάτοικοι του Πτελεώνα περιμένουν την δικαίωση τους από την Ελληνική δικαιοσύνη, για αποζημίωση ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ από τη (Δ)ΕΗ Α.Ε. Εξήντα κάτοικοι του Πτελεώνα του νομού Κοζάνης, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα κοιμητήρια του χωριού, τα οποία σκεπάστηκαν με χιλιάδες τόνους χωμάτινους όγκους από μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2004 στα ορυχεία.
Στο δικαστήριο αποδείχτηκε περίτρανα ότι η ΔΕΗ εκτελούσε εργασίες εντός της απαγορευμένης ζώνης των 250 μέτρων, χωρίς να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας”, δήλωσε ο συνήγορος των κατοίκων Ευθύμιος Λιάκος. Από την πλευρά του ο συνήγορος της ΔΕΗ υποστήριξε ότι “η κατολίσθηση οφείλεται στις βροχές που έπεσαν την εποχή εκείνη”, προσθέτοντας ότι “δεν μπορούσε να προβλεφτεί”. Από την πλευρά τους οι συνήγοροι των κατοίκων αντέτειναν ότι “δεν είχε βροχές την εποχή εκείνη, ενώ η κατολίσθηση θα αποφεύγονταν αν είχε κατασκευαστεί κάποιο φράγμα”.
Με τις αγωγές τους οι εξήντα κάτοικοι αξιώνουν από τη ΔΕΗ το συνολικό ποσό των περίπου 25 εκατ. ευρώ, για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν τα μνήματα και το νεκροταφείο στο σύνολό του, για ηθική βλάβη και για προσβολή της μνήμης των νεκρών”. Όπως χαρακτηριστικά είπε ένας κάτοικος που παρακολουθούσε τη δίκη, “δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης στο κοιμητήριο και δεν μπορούμε να πάμε να ανάψουμε το καντήλι στους τάφους των αγαπημένων μας προσώπων”. Ένας άλλος κάτοικος νεότερης ηλικίας, πρόσθεσε ότι “αντί για μνημόσυνο στους τάφους των γονιών μας ανάβουμε τα κεριά στους όγκους των χωμάτων, αφού δεν γνωρίζουμε ούτε που βρίσκονται οι τάφοι των δικών μας προσώπων”.
Πριν τη δίκη του Νοεμβρίου η (Δ)ΕΗ σαν "καλος γείτονας" που είναι, είχε στείλει εξώδικα στους κατοίκους του Πτελέωνα, με τα οποία τους ζητούσε να δώσουν στοιχεία των θανόντων και να υποδείξουν που βρίσκονται οι τάφοι των οικείων προσώπων, “προκειμένου να προχωρήσουμε στη βέλτιστη αποκατάσταση των τάφων”. Οι συνήγοροι των κατοίκων είχαν χαρακτηρίσει ως “αντιπερισπασμό” την κίνηση αυτή της (Δ)ΕΗ, “προκειμένου να εμφανίσει ένα καλό προφίλ και να δημιουργήσει σύγχυση στο δικαστήριο ενόψει της εκδίκασης των αγωγών”.
Οι κινήσεις αντιπερισπασμού δεν σταματούν ποτέ από τη (Δ)ΕΗ Α.Ε...Κινήσεις ουσίας δεν βλέπουμε παρά μόνο "ωμούς" εκβιασμούς...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΤΕ ΤΗΣ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ ΕΙΤΕ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΟΥ Κ. ΠΑΡΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΗΓΕ ΝΑ ΧΤΙΣΕΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΜΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΠΗΓΗΣ. SOYRDAKIA

 
back to top