Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Άλλη μια καταδίκη για την Ελλάδα...

Άλλη μια καμπάνα αναμένεται να “ακουστεί” την Τρίτη 19 Μαΐου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι το ΥΠΕΧΩΔΕ, ως συνήθως, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του την υποχρέωση να ενσωματώσει στο εθνικό Δίκαιο μέχρι τον Απρίλιο του 2007 τη σημαντική Οδηγία γιά την περιβαλλοντική ευθύνη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με προσφυγή της τον περασμένο Αύγουστο “ζήτησε από το ΔΕΚ να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα, μη θεσπίζοντας τις απαραίτητες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις, προς συμμόρφωση με την Οδηγία 2004/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη όσον αφορά την πρόληψη και την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς ή, εν πάση περιπτώσει, μη ανακοινώνοντας τις εν λόγω διατάξεις στην Επιτροπή, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της Οδηγίας αυτής. Η προθεσμία για τη μεταφορά της Οδηγίας 2004/35/ΕΚ στο εσωτερικό Δίκαιο έληξε στις 30 Απριλίου 2007”.

Παρά ταύτα, το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, πριν ακόμη κατατεθεί προς έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πριν λάβει τις υπογραφές των συναρμοδίων υπουργών, συνοδεία πανηγυρικής δήλωσης του υπουργού Γ. Σουφλιά, απόλυτα παραπλανητικής όμως. Αντιγράφουμε: “Με την ενσωμάτωση στο εθνικό μας Δίκαιο της κοινοτικής Οδηγίας 2004/35 για την περιβαλλοντική ευθύνη κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η οδηγία αυτή είναι η 35η Οδηγία για το περιβάλλον που ενσωματώνουμε στο εθνικό μας Δίκαιο τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια. Πρόκειται για ένα τεράστιο και επίπονο νομοθετικό έργο που έγινε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να εκσυγχρονιστεί πλήρως και να γίνει αυστηρότερη η περιβαλλοντική νομοθεσία μας και να εναρμονιστεί απόλυτα με το κοινοτικό Δίκαιο”.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Συνηθισμένα τα βουνά απο τα χιόνια"!!!

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, Τρίτη 19.05.09, αποφάσισε, σε ό,τι αφορά την κατασκευή της νέας Ατμοηλεκτρικής Μονάδας V στην Πτολεμαΐδα, τα ακόλουθα:
Η τεχνολογία της νέας Μονάδας θα είναι αυτή του κονιοποιημένου λιγνίτη, αντί της ρευστοποιημένης κλίνης.
Η ισχύς της Μονάδας θα κυμαίνεται από 550 έως 660 MWel και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση.
Ο καθαρός βαθμός απόδοσης θα είναι τουλάχιστον 41,5% και θα ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας ως προς τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Ο προϋπολογισμός του σχετικού έργου ανέρχεται σε 1.320 εκατ. ευρώ κατ΄ ανώτατο όριο, πλέον των συνοδευτικών έργων (αυλή λιγνίτη, Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης κλπ).
Τα τεύχη διακήρυξης για την εκτέλεση του έργου "Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Πτολεμαΐδας - Μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Ατμοηλεκτρικής Μονάδας V μικτής ισχύος 550-660 MWel, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση" θα τεθούν προς έγκριση από το διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης.
Η δημοσίευση της προκήρυξης θα γίνει, εφόσον έχουν εξασφαλισθεί οι προϋποθέσεις για την ακώλυτη εκτέλεση του έργου, ιδίως της συντέλεσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής.

Δεν τα λεμε ολα τωρα ......

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθώντας τον Νομάρχη σημερα αναρωτήθηκα κατάλαβε τίποτα ....διότι δεν περίμενα από τον Σπάρτακο τίποτα λογικό

 
back to top