Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Ο καθαρότερος αέρας θα μπορούσε να σώσει ζωές…


Οι ερευνητές πρόβλεψαν ότι 100 εκατομμύρια πρόωρων θανάτων θα μπορούσαν να αποτραπούν αν μειώνονταν οι παγκόσμιες εκπομπές αεριών κατά 50%, μέχρι το 2050.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές, λόγω του καθαρότερου αέρα.
Οι ερευνητές προβλέπουν ότι μέχρι το 2050, περίπου 100 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι θα συμβούν από αναπνευστικά προβλήματα που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτραπεί, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα όπως η καθιέρωση αυτοκινήτων με χαμηλές εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.
Τα οικονομικά οφέλη σώζοντας τις ζωές των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρώπης στη κρίσιμη σύνοδο κορυφής του κλίματος στη Κοπεγχάγη.
Η μελέτη των ερευνητών προειδοποιεί ότι εάν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να χειρίζονται με τον ίδιο τρόπο την ενέργεια, η αύξηση του πληθυσμού και η αυξανόμενη αστικοποίηση θα οδηγήσουν σε αύξηση κατά 30% των πρόωρων θανάτων από τη ρύπανση στις χώρες του ΟΟΣΑ και κατά 100% στα τρίτα κράτη.
Η μελέτη αναφέρεται στις επιπτώσεις που υπάρχουν στις τεχνολογίες που επιλέγονται για να μειώσουν το CO2 και τα άλλα αέρια του θερμοκηπίου.
Η χρήση της τεχνολογίας Carbon Capture and Storage (δέσμευση και αποθήκευση του CO2), μπορεί να συλλαμβάνει το διοξείδιο του άνθρακα αλλά δεν συλλαμβάνει τους υπόλοιπους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
Αντίθετα, η μελέτη αναφέρει ότι μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των αυτοκινήτων και τον αριθμό των οχημάτων θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των αέριων του θερμοκηπίου.
Οι μεταφορές παραμένουν ο μεγαλύτερος παράγοντας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Μεγάλη Βρετανία και ευθύνονται για το 20% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα οικονομικά κέρδη του καθαρότερου αέρα θα μπορούσαν να είναι ελκυστικά, για τις αναπτυσσόμενες χώρες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συνθήκη της κλιματικής αλλαγής, στη Κοπεγχάγη στο τέλος του έτους.
Αποτρέποντας την απώλεια του εργατικού δυναμικού από τη ρύπανση, η Ινδία και η Κίνα, θα μπορούσαν να κερδίσουν ένα 4% με 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2050 ως αποτέλεσμα του καθαρότερου αέρα, έναντι περίπου 1% του ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ όπως η Μεγάλη Βρετανία.
Πρόσφατη έρευνα από την Αμερικάνικη Ένωση Πνευμονολόγων αποκάλυψε ότι 186 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ ζούν σε επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Έξι στους δέκα αμερικανούς πολίτες ζούν σε περιοχές με «βρώμικο» αέρα. Τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και οι εγκαταστάσεις παραγωγής λιθάνθρακα είναι τα κύρια αίτια της αμερικάνικης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πηγή: Econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top