Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα "πράσινα" σπίτια..


Στις συμπληγάδες του ανύπαρκτου νομοθετικού πλαισίου και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων βρίσκεται η κατασκευή των φιλικών προς το περιβάλλον κατοικιών. Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν κατασκευαστές «πράσινων» σπιτιών, μία τέτοιου είδους επένδυση αποκτά μακροπρόθεσμα υπεραξία, εξασφαλίζοντας ενεργειακή απεξάρτηση.
«Σήμερα η τιμή μίας βιοκλιματικής κατοικίας ενδεχομένως να είναι 30% υψηλότερη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συμβατικά σπίτια. Ωστόσο, σε περίπου δύο δεκαετίες, λόγω του χαμηλού κόστους λειτουργίας του, το σπίτι αυτό θα είναι φθηνότερο κατά 10%» επισημαίνει στο Capital.gr ο κ. Δημήτρης Δημητρακόπουλος, ιδιοκτήτης της eco-δόμημα και κατασκευαστής ενός πρότυπου οικολογικού σπιτιού στη Μάκρη του Έβρου.
Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, το κόστος κατασκευής ενός σπιτιού χαμηλών ενεργειακά απαιτήσεων ξεπερνάει μόλις κατά 5%-10% την αξία μίας συμβατικής οικίας.
Για το ελληνικό κράτος, όμως, και τις πολεοδομικές αρχές, η έννοια του βιοκλιματικού σχεδιασμού είναι αγνώστου ορισμού, με αποτέλεσμα όσοι επιδιώκουν να κατασκευάσουν τέτοιου είδους οικήματα να τα δηλώνουν στις πολεοδομίες ως σύμμεικτης κατασκευής.
Πέραν των γραφειοκρατικών εμποδίων, το κόστος ενός οικολογικού σπιτιού είναι δυσθεώρητο, δεδομένου ότι η αξία ενός «εναλλακτικού» μετρητή ρεύματος ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, δηλαδή είναι διπλάσια, σε σύγκριση με αυτή ενός συμβατικού μετρητή της ΔΕΗ. «Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κρίνεται ασύμφορη, καθώς πιθανά κέρδη από την παραγωγή ρεύματος τα καρπώνεται η ΔΕΗ και ο μηχανικός που εκδίδει την άδεια» σχολιάζει ο κ. Δημητρακόπουλος.
Η δημιουργία ενός οικολογικού σπιτιού, εντός σχεδίου πόλης, καθίσταται ακόμη δυσκολότερη, εξαιτίας πλειάδας πρακτικών προβλημάτων: π.χ. η εγκατάσταση ανεμογεννήτριας απαιτεί την ύπαρξη ακτίνας «ασφαλείας» της τάξης των 20 μέτρων, ενώ απουσιάζει από την Ελλάδα και η απαραίτητη τεχνογνωσία.

«Πράσινο» σπίτι

Πάντως, η μετατροπή μία συμβατικής οικίας σε «πράσινη» μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ενώ υπάρχουν λύσεις για όλα τα βαλάντια. «Το κόστος για την πραγματοποίηση των «πράσινων» τροποποιήσεων, σε μία υφιστάμενη κατοικία δεν ξεπερνάει, κατά προσέγγιση, τις 15.000 – 20.000 ευρώ, ενώ ο ιδιοκτήτης μπορεί να εξοικονομήσει τουλάχιστον το 50% των χρημάτων που καταβάλει για πετρέλαιο, χωρίς να λάβουμε υπόψη την κατακόρυφη βελτίωση της ποιότητας ζωής» τονίζει ο κ. Φραγκίσκος Λεβαντής, ιδιοκτήτης της «Ευ έργω» που ειδικεύεται στην κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών κτηρίων.
Σύμφωνα με τον κ. Λεβαντή, της μείωσης των ενεργειακών απαιτήσεων μίας κατοικίας προηγείται η ενεργειακή αποτίμησή της που διενεργείται από εξειδικευμένους μηχανικούς με τη συνδρομή ειδικών μηχανημάτων. Αφού εντοπιστούν οι αιτίες και τα προβλήματα που οδηγούν σε υψηλή κατανάλωση ενέργειας λαμβάνουν χώρα κατασκευαστικές επεμβάσεις που αφορούν στην τοιχοποιία, στα κουφώματα, στα τζάμια του κτηρίου, στην εγκατάσταση πράσινης στέγης, αλλά και σε ποικίλες άλλες πράσινες τροποποιήσεις (συλλογή όμβριων υδάτων σε δεξαμενή, φύτεμα 2-3 φυλλοβόλων δένδρων κ.ο.κ.).
Παράλληλα, υπάρχουν λύσεις «α λα καρτ», επιτρέποντας στον ενδιαφερόμενο να προχωρήσει σε εκείνες τις κατασκευαστικές επεμβάσεις που επιθυμεί. Επί παραδείγματι, ενεργειακή αποτίμηση σε μονοκατοικία της Αγίας Παρασκευής «έδειξε» πως, μέσω των απαραίτητων ενεργειακών διορθώσεων, ο ιδιοκτήτης της μπορεί να εξοικονομήσει έως 2.500 ευρώ, σε ετήσια βάση και να μειώσει τις εκπομπές CO2, κατά 8.600 Kg, γεγονός που συνεπάγεται την αύξηση της αξίας του ακινήτου.

Πηγη: Capital-Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top