Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Σιωπή από τη ΔΕΗ για επικίνδυνη διαρροή ορυκτέλαιου...

Κίνδυνος σοβαρότατου ατυχήματος απείλησε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, όπου παρατηρήθηκε διαρροή εκατοντάδων κιλών λαδιού με αποτέλεσμα να εκλυθούν επικίνδυνα αέρια, να γίνονται όλη τη νύχτα αλλεπάλληλες αυταναφλέξεις και να πλημμυρίσει το εργοστάσιο καπνό με άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων!
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της βάρδιας, όλα ξεκίνησαν όταν έσπασε ένας αγωγός μεταφοράς λαδιού σε ύψος οκτώ μέτρων στο χώρο του μηχανοστασίου της 4ης μονάδας του σταθμού. Περίπου 300 κιλά λαδιού διέρρευσαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων, ωστόσο για άλλη μια φορά η διεύθυνση του σταθμού και η διοίκηση της ΔΕΗ τήρησαν σιγή ιχθύος, όπως ακριβώς και πριν από έναν μήνα, όταν σημειώθηκε διαρροή 500 τόνων πετρελαίου.
Εξ αιτίας της διαρροής έγιναν τέσσερις αυταναφλέξεις, με αποτέλεσμα να εκραγεί ο αγωγός με πίεση 40 ατμόσφαιρες, να καούν λάδια που ανήκουν στην κατηγορία των χημικών τύπου «Κλοφέν» και να γεμίσουν με επικίνδυνες αναθυμιάσεις οι τέσσερις μονάδες από τα 0 μέχρι τα 42 μέτρα, δημιουργώντας αποπνικτική κατάσταση!
Η άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων που έκλεισαν τη βάνα του σκασμένου αγωγού και έριξαν ρινίσματα στο πάτωμα που χύθηκε το λάδι σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωσή του, έσωσε την κατάσταση. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει αν τα αέρια του ελαίου ήρθαν σε επαφή με παράγωγα νερού και προκλήθηκε υδρόλυση. Σε τέτοια περίπτωση, παράγονται φαινόλες και επιβλαβείς καπνοί που περιέχουν οξείδια του άνθρακα και του φωσφόρου! Παράλληλα, τα αέρια είναι τύπου OMTI, για τις παρενέργειες του οποίου δεν έχει γίνει ακόμη υπεύθυνη ενημέρωση!
Αν και η ΔΕΗ οφείλει να ενημερώνει αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, δεν το έπραξε και ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής ενημερώθηκε την Παρασκευή από δημοσιογράφους της εφημερίδας «Πτολεμαίος» που αποκάλυψαν το συμβάν!

Πηγή:Εφημερίδα Πρώτο θέμα-του Μανώλη Βάϊα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top