Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Η ρύπανση γεννά... λιποβαρή βρέφη...


Το ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί την υγεία, το γνωρίζουμε ήδη και το επιβεβαιώνει η τελευταία μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, που φανερώνει ότι κονταίνει μέχρι και τέσσερα χρόνια το νήμα της ζωής μας. Ποτέ όμως δεν θα φανταζόμασταν ότι ο κίνδυνος ξεκινά προτού καν γεννηθούμε.
Κι όμως, οι ρύποι που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση νοσημάτων σε προχωρημένες ηλικίες ασκούν ήδη τις βλαβερές τους επιπτώσεις από την ενδομήτρια ζωή. Στο ανησυχητικό συμπέρασμα κατέληξαν Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του New Jersey, που συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους πάνω από 300.000 μωρά, τα οποία γεννήθηκαν μέχρι το 2003.
Εξετάζοντας τα στοιχεία τους αναδρομικά βρήκαν ότι όσα ήρθαν στον κόσμο εξαιρετικά λιποβαρή (δηλαδή με πολύ μικρό βάρος σε σχέση με την ηλικία κύησης, αφού αρκετά ήταν πρόωρα) προέρχονταν από μητέρες καπνίστριες, με χαμηλό μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο, οι οποίες ζούσαν κοντά σε αυτοκινητόδρομους. Το τελευταίο εύρημα τους κέντρισε το ενδιαφέρον και το έψαξαν παραπάνω. Ετσι ανακάλυψαν ότι δύο ρύποι από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων επηρεάζουν την εμβρυική ανάπτυξη. Πρόκειται για το διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) και τα εξαιρετικά μικρά αιωρούμενα σωματίδια (τα λεγόμενα PM 2,5).
Σύμφωνα δε με το συντονιστή της έρευνας και καθηγητή Ιατρικής David Rich, «μεγαλύτερο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο μωρά με ατελή σωματική ανάπτυξη διατρέχουν οι γυναίκες που εκτίθενται σε αυξημένα επίπεδα αυτών των ρύπων, στους τρεις πρώτους και τους τρεις τελευταίους μήνες της κύησης».

Στη χώρα μας

«Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, που διατηρούν αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα λόγω του ξηρού κλίματος», εξηγεί η δρ Αργυρώ Λαγούδη, χημικός-περιβαλλοντολόγος, η οποία προσθέτει: «Ειδικά στην Αττική, με την έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, βλέπουμε στα ημερήσια δελτία ρύπανσης του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι το Μαρούσι, η Αγία Παρασκευή και η Λυκόβρυση συχνά ξεπερνούν το όριο ασφαλείας των 50 μgr/m3 που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα PM 10 (για τα PM 2,5 δεν έχουν διαμορφωθεί αντίστοιχα όρια).
«Τα μικροσωματίδια είναι επικίνδυνα για την υγεία, επειδή εγκλωβίζονται στο κροσσωτό επιθήλιο των πνευμόνων, προκαλώντας συσσωρευτικές βλάβες», επισημαίνει από την πλευρά της η πνευμονολόγος Αγγελική Ράπτη, διευθύντρια του Νοσοκομείου «Σωτηρία».
Η ρύπανση ωστόσο δεν περιορίζεται στους δρόμους, αλλά εξακολουθεί να μας καταδιώκει στο σπίτι μας. Οπως εξηγεί η Αργυρώ Λαγούδη, η ενδο-οικιακή συγκέντρωση των μικροσωματιδίων μπορεί να ανέλθει πολλές φορές πάνω από το όριο ασφαλείας, όταν δεν καθαρίζουμε συχνά τις ντουλάπες και τα χαλιά, ενώ επιβαρυντικά δρα και το τσιγάρο. Ούτε όμως από το διοξείδιο του άνθρακα γλιτώνουμε μέσα στη φαινομενικά ασφαλή κουζίνα μας, αφού αόρατη πηγή του -την οποία ποτέ δεν θα υποψιαζόμασταν- είναι οι μοντέρνοι φούρνοι, που λειτουργούν με φυσικό αέριο, τη θεωρητικά «πράσινη» μορφή ενέργειας. Εξω από την πόρτα μας, το διοξείδιο του αζώτου παράγεται από αυτοκίνητα και βιομηχανίες και τα όρια ασφαλείας του έχουν θεσπιστεί στα 200 μgr/m3, τιμή που καμία περιοχή της Αττικής δεν προσεγγίζει, ούτε καν η Πατησίων.

ΣΒΩΛΟΥ ΑΛΕΞΙΑ
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top