Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Απειλεί και πάλι η ΕΕ με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...


Με νέα παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί ξανά τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της μη συμμόρφωσής της στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στην προθεσμία που είχε δώσει το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για σφράγισμα των παράνομων χωματερών ως το τέλος του 2008.
Λίγους μήνες μετά τις διαρροές κυβερνητικών στελεχών κατά τις οποίες η ΕΕ είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο της Ελλάδας στο κλείσιμο των 1.102 παράνομων χωματερών, για τις οποίες είχαμε καταδικαστεί από το ΔΕΚ το 2005, νέα προειδοποιητική επιστολή που εστάλη στις 14 Απριλίου στη χώρα μας, αποδεικνύει ότι η υπόθεση των «ελληνικών» σκουπιδότοπων δεν έχει κλείσει για την Κομισιόν και ότι τα πρόστιμα συνεχίζουν να επικρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας.
«Η ΕΕ θα ενδιαφέρεται για τους ΧΥΤΑ μέχρι να κλείσει και ο τελευταίος. Η Ελλάδα πλήρωσε 4,8 εκ. ευρώ για τον Κουρουπητό που άνοιξε το δρόμο των προστίμων. Κάθε ΧΑΔΑ σε λειτουργία είναι και ένας εν δυνάμει Κουρουπητός» αναφέρει στέλεχος των Βρυξελών.
Με βάση τις υποχρεώσεις της Ελλάδας μέχρι τα τέλη του 2008, θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί όλα τα έργα σφραγίσματος και αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών. Σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών διατείνεται ότι από τις 1.102 χωματερές παραμένουν ενεργές μόνο 7 και ότι σε όλες τις υπόλοιπες τα έργα αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη. Υποτίθεται ότι για αυτές τις επτά είχαμε εξασφαλίσει πίστωση χρόνου από την ΕΕ για ένα επιπλέον έτος.
Η νέα προειδοποιητική επιστολή επιβεβαιώνει πάντως ότι η Ελλάδα παραμένει στο στόχαστρο της ΕΕ καθώς πέρα από τους 7, υπολογίζονται σε περισσότερους από 400 οι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) που είναι διάσπαρτοι σε όλη την χώρα και για τους οποίους είναι θέμα χρόνου να φάμε νέα καταδίκη εάν δεν φροντίσουμε να τους κλείσουμε.

Πιέσεις για τους ΧΥΤΑ και στο βάθος καύση

Παράγοντες των Βρυξελλών εκτιμούν ότι η κίνηση της ΕΕ να πιέσει την Ελλάδα στο θέμα των σκουπιδιών δεν είναι τυχαία. Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η προσωρινή παύση της χρηματοδότησης των προγραμματισμένων έργων ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό, διογκώνοντας τα ήδη οξυμένα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας στην διαχείριση αποβλήτων. Εάν η χωματερή της Φυλής συνεχίσει να υποδέχεται όλα τα απορρίμματα του λεκανοπεδίου και όσο θα αυξάνεται ο όγκος των παραγόμενων σκουπιδιών, οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν θα αντέξει παραπάνω από δύο χρόνια!
Η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να πάρει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η είσοδος των ΜΑΤ στους ΧΥΤΑ και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο όμως οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να πιέζουν. Τον πολιορκητικό κλοιό που ασκούν προς την Ελλάδα επαληθεύει και το νέο ραβασάκι που εστάλη τις τελευταίες μέρες (σ.σ συνυπογράφουν η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και η Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ) με το οποίο ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς, να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα των ΧΥΤΑ διαφορετικά απειλούν με οριστική απώλεια των κονδυλίων χρηματοδότησης και νέες καμπάνες.
Στην επιστολή επισημαίνονται επίσης οι μεγάλες καθυστερήσεις που εμφανίζει η χώρα μας στην ενεργοποίηση της συμφωνίας για την καύση του RDF (απόβλητο σκουπιδιών) σε τσιμεντάδικα.
Σήμερα μεγάλες ποσότητες RDF παράγει το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης της ΕΜΑΚ στα Άνω Λιόσια. Το υλικό αυτό αν και θα έπρεπε να οδηγείται βάσει σχετικής συμφωνίας στους κλιβάνους των τσιμεντάδικων, καταλήγει στη χωματερή των Λιοσίων καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει δώσει ακόμη την άδεια για την καύση.
Φαντάζει μάλλον αδύνατο να ληφθούν πρωτοβουλίες πριν από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση αν και στο κυβερνητικό επιτελείο με όλα αυτά τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που εμφανίζει το μέτωπο των σκουπιδιών έχουν αρχίσει να βλέπουν με θετικό μάτι εναλλακτικές λύσεις διαχείρισης όπως είναι η θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων.
Πολύ σύντονα τα σχέδιά της στον τομέα αυτό θα ξεδιπλώσει η ΔΕΗ σε συνεργασία με την πολύ έμπειρη Ισπανική Urbaser, ποντάροντας στην δημιουργία εργοστασίων καύσης απορριμμάτων, από τα οποία θα είναι δυνατό να παράγεται και φθηνή ενέργεια. Οι επικριτές πάντως της μεθόδου μιλούν για μια πολύ ακριβή τεχνολογία με τεράστιο κόστος επένδυσης που θα εκτινάξει στα ύψη τα δημοτικά τέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top