Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Οι φωτιές στα δάση εγκυμονούν κινδύνους για το περιβάλλον...


Απειλή για την ισορροπία των οικοσυστημάτων, αλλά και για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, συνιστούν οι πυρκαγιές σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
Η μελέτη, που υπογράφεται από 22 επιστήμονες από διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό “Science”, εκτιμά ότι οι φωτιές που μπαίνουν για σκόπιμη αποψίλωση των δασών, στο πλαίσιο της “ανάπτυξης”, συμβάλλουν κατά το ένα πέμπτο στην αύξηση των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, του κατ' εξοχήν “αερίου του θερμοκηπίου”.
Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι φωτιές δεν έχουν συμπεριληφθεί στα κλιματικά μοντέλα και καλούν τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ να ενσωματώσει πλέον πλήρως τις φωτιές στις προβλέψεις της για την πορεία υπερθέρμανσης της Γης.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι, πέρα από τις σκόπιμες φωτιές, οι φωτιές που ξεσπάνε μόνες τους, επηρεάζουν επίσης το κλίμα και καλούν τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι φωτιές, πέρα από το κόστος τους για την υγεία, την οικονομία και την κοινωνία, επιβαρύνουν άμεσα την κλιματική αλλαγή. Η καύση των φυτών οδηγεί σε απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα, αύξηση του μεθανίου, της αιθάλης (καπνιάς) και των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα (αεροζόλ), μειωμένη απορροφητικότητα των ηλιακών ακτίνων και μεγαλύτερη αντανακλαστικότητά τους.
Σύμφωνα με την μελέτη, όλες μαζί οι φωτιές του πλανήτη απελευθερώνουν συνολικά μια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που ισοδυναμεί με το 50% του διοξειδίου που εκπέμπεται από την καύση των ορυκτών καυσίμων.
Η μελέτη αναφέρει ότι διεθνώς οι φωτιές είναι μεγαλύτερες και συχνότερες τα τελευταία χρόνια, ενώ πλέον εμφανίζονται ακόμα και σε περιοχές που κανονικά δεν θα τις περίμενε κανείς, όπως στα τροπικά βροχοδάση. Υπογραμμίζει ακόμα το φαύλο κύκλο φωτιάς-κλιματικής αλλαγής, καθώς οι φωτιές υπερθερμαίνουν τον πλανήτη, γεγονός που πυροδοτεί περισσότερες φωτιές κ.ο.κ.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μόλις τώρα αρχίζει να γίνεται κατανοητή η επίπτωση των πυρκαγιών στο κλίμα, τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και εισηγούνται την διαμόρφωση μιας ολιστικής “επιστήμης της φωτιάς”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top