Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Παγκόσμια πρωτοπορία για τα Γρεβενά...


Ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα αποκομιδής απορριμμάτων φιλοδοξεί να εγκαταστήσει η δημοτική αρχή των Γρεβενών. Το "Πνευματικό Σύστημα Αποκομιδής Αστικών Απορριμμάτων" λειτουργεί σε μεγαλουπόλεις όλου του κόσμου.
Αποτελείται από ένα δίκτυο σημείων αποκομιδής που διαθέτει αυτοματοποιημένους κάδους απορριμμάτων, οι οποίοι συνδέονται με κύκλωμα υπόγειων σωληνώσεων μεταφοράς, που οδηγεί σε έναν κεντρικό σταθμό συλλογής. Η απαραίτητη για τη μεταφορά των απορριμμάτων ωστική δύναμη του αέρα, παράγεται από ανεμιστήρες εγκατεστημένους στον κεντρικό σταθμό αποκομιδής. Εκεί, τα απορρίμματα συμπιέζονται και μεταφέρονται προς τον τελικό προορισμό επεξεργασίας τους. Να σημειωθεί ότι ο αέρας που χρησιμοποιείται στο σύστημα, υποβάλλεται σε επεξεργασία για τον καθαρισμό του, πριν την απόρριψή του στην ατμόσφαιρα.
Για την πόλη των Γρεβενών, το σύστημα θα αποτελείται από ένα δίκτυο 86 σημείων αποκομιδής που θα διαθέτουν αυτοματοποιημένους κάδους απορριμμάτων, οι οποίοι θα είναι συνδεδεμένοι σε ένα κλειστό κύκλωμα υπόγειας μεταφοράς, μήκους δέκα χιλιομέτρων, μέχρι έναν κεντρικό σταθμό απορρόφησης. Κάθε σημείο αποκομιδής θα διαθέτει δύο ροές, στις οποίες θα συλλέγονται τα οργανικά και τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα.
Οι κάδοι απορριμμάτων, που θα τοποθετηθούν στο δρόμο, θα είναι σταθεροί και θα διανέμονται κατά τρόπο στρατηγικό, ενώ η διαχείριση της εκκένωσης των κάδων απορριμμάτων θα γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες της κοινότητας. Παράλληλα, οι ηλεκτρονικές διατάξεις ελέγχου των απορριμμάτων (που θα είναι εγκατεστημένες στο εσωτερικό των κάδων) θα ελέγχουν και θα συντονίζουν τη σειρά εκκένωσης των σημείων αποκομιδής. Ταυτόχρονα, θα καταγράφεται η ποσότητα των απορριμμάτων που εκκενώνονται και συλλέγονται σε κάθε κάδο απορριμμάτων. Συνεπώς, το κεντρικό σύστημα αυτοματισμού θα καταγράφει, θα αναλύει και θα ρυθμίζει, βελτιστοποιώντας τη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων.
"Πρόκειται για ένα πραγματικά πρωτοποριακό σύστημα. Θα δώσει τη δυνατότητα πλήρους απόσυρσης τόσο των απορριμματοφόρων, όσο και των διάσπαρτων στην πόλη πλαστικών κάδων απορριμμάτων", είπε ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Νούτσος. Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ. "Θα το διεκδικήσουμε από το ΕΣΠΑ. Μπορεί τα 20 εκατομμύρια ευρώ να φαντάζουν πολλά, όμως τα οφέλη για τη δημοτική αρχή, τους κατοίκους αλλά και το περιβάλλον θα είναι πολλαπλάσια", κατέληξε.

Πηγή: Agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top