Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

«Αναζητούνται» τόνοι αποβλήτων...

Από τα ορυκτέλαια που καταναλώνει ετησίως η ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας και Μαυροπηγής

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ερευνα για το πού καταλήγουν οι χίλιοι τόνοι αποβλήτων λιπαντικών ελαίων (χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια) που καταναλώνει ετησίως η ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας και Μαυροπηγής, διεξάγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης. Οπως αποκάλυψε έκθεση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος η διαχείριση στα 2/3 των ποσοτήτων που χρησιμοποιούνται δε γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι επιθεωρητές εντόπισαν σωρεία παραβάσεων κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν στα λιγνιτωρυχεία με περισσότερο ανησυχητική την έλλειψη διαχείρισης των χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων. Οπως υπογραμμίζουν οι επιθεωρητές Στ. Μαυρομάτης και Ν. Παντελής «για τους 1.000 τόνους αποβλήτων λιπαντικών ελαίων από τους 1.500 που καταναλώνονται ετησίως δεν προσκομίστηκαν στοιχεία για τη διαχείρισή τους». Ο χώρος συλλογής στο νότιο πεδίο, σημειώνουν, περιλαμβάνει 3 πλαστικές δεξαμενές χωρίς περιμετρικό τοιχίο ενώ υπήρχαν στο έδαφος ανοιχτά βαρέλια με χρησιμοποιημένο γράσο και απόβλητα λιπαντικών ελαίων με διαρροές στο έδαφος. Οι επιθεωρητές επισημαίνουν ότι δεν τηρείται μητρώο παραγωγής αποβλήτων λιπαντικών ελαίων στα λιπαντήρια. Ο νομάρχης Κοζάνης κ. Γ. Δακής χαρακτήρισε το ζήτημα πολύ σοβαρό για όλη την περιοχή και γνωστοποίησε ότι οι υπηρεσίες περιβάλλοντος της Νομαρχίας θα ζητήσουν και εγγράφως από τη ΔΕΗ να απαντήσει σχετικά». «Πρόκειται για επικίνδυνα απόβλητα» που λόγω της περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα, πολυκυκλικές αρωματικές ενώσεις και χλωριωμένους οργανικούς διαλύτες χαρακτηρίζονται τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, επισημαίνει ο ερευνητής του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ κ. Χρ. Χριστοφορίδης. Η ανεξέλεγκτη διάθεσή τους στο περιβάλλον έχει αποτέλεσμα να καταλήγουν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα τον οποίο και μολύνουν και γι’ αυτό η νομοθεσία ορίζει ότι επιβάλλεται να ανακυκλώνονται».

Αντίθετη άποψη

Η ΔΕΗ εκφράζει αντίθετη άποψη. Αν και οι ποσότητες, για τις οποίες η διαχείριση δεν γίνεται με τις ισχύουσες διατάξεις, αφορούν τα 2/3 του συνόλου που καταναλώνει ετησίως η Επιχείρηση, μιλώντας στην «Κ», ο διευθυντής μονάδας Περιβάλλοντος-Μεταλλευτικής Υποστήριξης της ΔΕΗ κ. Δ. Ζαραφίδης υποστήριξε ότι πρόκειται για ποσότητες που χρησιμοποιούνται στον χωματουργικό εξοπλισμό του νοτίου πεδίου και λόγω απρόοπτων βλαβών χύνονταν στο έδαφος. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα χώματα όπου έχουν χυθεί τα λιπαντικά, αποτίθενται στο βάθος «ξοφλημένων» ορυχείων ώστε να μην επηρεάσουν το βαθύ υδροφόρο ορίζοντα. Οι εκπρόσωποι της Επιχείρησης τόνισαν ότι οι επιθεωρητές δεν επισκέφθηκαν το συνεργείο που τηρεί το μητρώο χρήσης των λιπαντικών και πως εδώ και δύο χρόνια υπάρχει συστηματική παρακολούθηση.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή-Του Θαναση Tσιγγανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top