Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Θετικοί οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας στη χρήση βιομάζας...

Οι κάτοικοι του Νομού Καστοριάς, αυτοί των αστικών περιοχών και οι επαγγελματίες είναι οι καλύτερα πληροφορημένοι για την έννοια της βιομάζας και τη χρήση της, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.
Η έρευνα αφορούσε τη δυνατότητα χρήσης των βιοκαυσίμων που προέρχονται από τα υπολείμματα της μηχανικής κατεργασίας του ξύλου, καθώς και από τα υπολείμματα της γεωργικής παραγωγής, ξυλώδους μορφής.
Τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για τη δασοπονία του 21ου αιώνα, στα Τρίκαλα, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της διερεύνησης των δυνατοτήτων χρήσης της βιομάζας στη χώρα μας, μέσω του έργου "PROARES - Προώθηση των δυνατοτήτων των ανανεώσιμων αγροτικών ενεργειακών πηγών" και του προγράμματος "Δυνατότητες παραγωγής και διάθεσης βιοκαυσίμων από γεωργικά - δασικά προϊόντα - Πιλοτική εφαρμογή", του Τμήματος Σχεδιασμού Τεχνολογίας Ξύλου - Επίπλου του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, σε συνεργασία με το ΚΕ.ΠΕ. της Ν.Α. Κοζάνης.
Η έρευνα αυτή, μάλιστα, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που διοχετεύονται για τα βιοκαύσιμα μέσω των ΜΜΕ αποτελεί μια από τις βασικές πηγές πληροφόρησης σχετικά με τη χρήση τους.
Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας, θεωρούν ότι, η χρήση της βιομάζας ως καύσιμη ύλη συμβάλλει σε μεγάλο ποσοστό στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην εξοικονόμηση χρημάτων σε κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση.
Υπάρχει, μάλιστα, έντονο ενδιαφέρον για άμεση προσωπική χρήση και εφαρμογή βιομάζας για τη θέρμανση των οικιών ή των επαγγελματικών χώρων, ενώ ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό (πάνω από τους μισούς) δείχνει μεν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η δωρεάν προμήθεια και αντικατάσταση του παλαιού λέβητα, η ύπαρξη κάποιας χρηματικής επιδότησης ή φορολογικής απαλλαγής (όπως φόρου εισοδήματος, μείωση δημοτικών τελών για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, χαμηλότερο ΦΠΑ κλπ) από τη χρήση βιομάζας.
Συγκεκριμένα, ποσοστό 26,1% των κατοίκων όλης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενδιαφέρονται για άμεση ατομική χρήση της βιομάζας, ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό και ενθαρρυντικό για παραγωγή, αξιοποίηση και διάθεση βιομάζας από κάθε προέλευση (γεωργική ή δασική).
Επίσης, πολύ μεγάλο είναι και το ποσοστό (50,4%) της ανταπόκρισης της χρήσης βιομάζας με κάποιες προϋποθέσεις.
Περισσότερο ένθερμοι υποστηρικτές στην άμεση χρήση βιομάζας φαίνεται να είναι οι κάτοικοι του Νομού Φλώρινας σε ποσοστό 35,3% και λιγότερο αυτοί του Νομού Καστοριάς (ποσοστό 18,2%), ενώ αντίθετα θετικοί υπό προϋποθέσεις παρουσιάζονται οι κάτοικοι του Νομού Καστοριάς (63,6%).
Το μεγαλύτερο ποσοστό άρνησης, προς το παρόν, μεταξύ των κατοίκων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε ό,τι αφορά τη χρήση βιομάζας, καταγράφεται στο Νομό Κοζάνης (29,5%).
Ιδιαίτερα θετικοί στην άμεση χρήση βιομάζας για τη θέρμανσή τους είναι όσοι την προορίζουν για οικιακή χρήση (ποσοστό 37%), ενώ περισσότερο επιφυλακτικοί είναι οι επαγγελματίες (14,7%). Κάθετα αρνητικοί για άμεση χρήση της βιομάζας εμφανίζονται οι επαγγελματίες, σε ποσοστό 38,2%.
Ο σημαντικότερος παράγοντας άρνησης για τη χρήση βιομάζας είναι η μη ύπαρξη ισχυρών οικονομικών κινήτρων, ενώ αρνητικά λειτουργούν και άλλοι παράγοντες, όπως η ανάγκη κατασκευής ιδιαίτερου αποθηκευτικού χώρου μεγάλης επιφάνειας και η τροφοδοσία της βιομάζας.
Η έρευνα έδειξε, επίσης, πως η άμεσα απαιτούμενη ποσότητα βιομάζας για όλα τα νοικοκυριά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εκτιμάται σε 97.500 τόνους και για τις επιχειρήσεις σε 20.000 περίπου τόνους, ενώ από τη χρήση βιομάζας ως καύσιμη ύλη γίνεται εξοικονόμηση περίπου 550 €/έτος ανά νοικοκυριό.
Παράλληλα διαπιστώνεται πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να αξιοποιήσουν την ενεργοποίηση των πολιτών της συγκεκριμένης περιοχής ως προς τη χρήση της βιομάζας ως καύσιμη ύλη, προκειμένου να προσδώσουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό όφελος τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στην εξοικονόμηση σημαντικών χρηματικών ποσών από τους πολίτες της περιοχής, αλλά και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υπολειμμάτων γεωργικών και δασικών προϊόντων.
Οι επιχειρήσεις κατεργασίας προϊόντων ξύλου, ο αριθμός των οποίων είναι σημαντικός στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μπορούν να βρουν την ιδανική λύση απομάκρυνσης των υπολειμμάτων τους, αλλά και να αποκομίσουν ένα ανέλπιστο οικονομικό όφελος από τη διάθεσή τους στους καταναλωτές της περιοχής, επισημαίνεται στην έρευνα.
Σημειώνεται δε ότι οι πιθανές επενδύσεις που θα γίνουν στην περιοχή φαίνεται να έχουν πολύ σύντομη απόσβεση, αλλά η σύνταξη ενός "business plan" και ενός "marketing plan" κρίνονται απαραίτητα για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος και τον περιορισμό του όποιου "ρίσκου".

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΙ οι κάτοικοι της Δυτ. Μακεδονίας είναι πρόθυμοι για άλλα .Μην τους ξεφτιλίζουμε κάποτε ήταν πρόθυμη και έφαγαν όλων τον λιγνίτη (τα φιλέτα) τώρα που δεν έμεινε τίποτα θα καλλιεργήσουν βιομάζα .Το ερώτημα είναι που στης αποθέσεις του Ζαραφικο .Μην ξευτελίζεται άλλο τους μουτζαχεντιν …

Ανώνυμος είπε...

ta apotelesmata tou 2008 http://www.dei.gr/Documents/fin.results2008.ell.pdf
to pistopioun

Ανώνυμος είπε...

Το μείζων και καίριο σήμερα ερώτημα που έχει σχέση με τα ενεργειακά είναι το Ενεργειακό Ισοζύγιο που δυστυχώς δεν υπάρχει …

 
back to top