Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ερώτηση κατέθεσε ο Σπύρος Κουβέλης στη Βουλή με θέμα τους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κοζάνη...

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς:

* Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων
* Ανάπτυξης
* Εσωτερικών
* Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στελέχωση υπηρεσιών στο νομό Κοζάνης

Κύριοι Υπουργοί,

Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησαν στελέχη του στο νομό Κοζάνης, εξέδωσε έγγραφο στο οποίο καταγράφονται οι προτάσεις της Αρχής σχετικά με τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην περιοχή.

Η Ανεξάρτητη Αρχή από τη μέχρι τώρα έρευνά της διαπίστωσε ότι δεν εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για λειτουργία σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την Περιφέρεια, με αποτέλεσμα οι πολίτες να διαθέτουν μόνον τις μετρήσεις που διενεργεί η ίδια η ΔΕΗ Α.Ε.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η αρμοδιότητα για μέτρα αντιμετώπισης ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανήκει από κοινού στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και στην Περιφέρεια και η αρμοδιότητα εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών μέτρησης για την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας έχει μεταβιβαστεί στις κατά τόπους Περιφέρειες βάσει του ν. 2647/98. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει «εκχωρήσει», εδώ και χρόνια, χωρίς ωστόσο σαφές νομικό έρεισμα, την αρμοδιότητα λειτουργίας των σταθμών του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στη Ν.Α. Κοζάνης.

Ο ίδιος ο Νομάρχης Κοζάνης αναφέρει σε υπόμνημά του, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο νομό, με καθημερινές υπερβάσεις στις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ Α.Ε. Στο έγγραφο αυτό, επίσης, επιβεβαιώνεται η αδυναμία ελέγχου από τη Ν.Α. των μετρήσεων της ΔΕΗ.

Στο προαναφερθέν έγγραφό της, η Αρχή υπογραμμίζει ότι ο εκσυγχρονισμός του δικτύου παρακολούθησης ποιότητας ατμόσφαιρας με εγκατάσταση σταθμών μέτρησης ορθολογικά χωροθετημένους θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των αρμοδίων υπηρεσιών του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και της Περιφέρειας, διότι μόνον έτσι θα διασφαλιστεί η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας των πολιτών, αλλά και η απαιτούμενη ορθότητα και πληρότητα των στοιχείων που αποστέλλει η χώρα μας στην Επιτροπή Ε.Κ.

Επιπλέον, ως προς τη στελέχωση των υπηρεσιών, θεωρεί ότι η ανεπάρκεια στελέχωσης των αρμόδιων αποκεντρωμένων ή αυτοδιοικούμενων ελεγκτικών υπηρεσιών συμβάλλει σημαντικά στην έλλειψη αποτελεσματικών και συστηματικών ελέγχων ως προς την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ αποδυναμώνει γενικότερα την τήρηση τη περιβαλλοντικής και μεταλλευτικής νομοθεσίας.

Συνοπτικά, λοιπόν, οι προτάσεις της Αρχής συνίστανται στην εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την Πολιτεία και στην ενίσχυση της στελέχωσης όλων των εμπλεκομένων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Επειδή η συστηματική και αποτελεσματική παρουσία της Πολιτείας μέσω μετρήσεων και ελέγχων στο Ν. Κοζάνης θα συμβάλλει στη συνεπή τήρηση της νομοθεσίας, ενδυναμώνοντας όχι μόνον την ασφάλεια δικαίου αλλά και τη σχέση εμπιστοσύνης που θα πρέπει να διέπει το τριμερές σχήμα Κράτος-πολίτες-δημόσια επιχείρηση.

Επειδή ο ρυπαίνων δεν μπορεί να κρατά ταυτόχρονα και τον ρόλο του ελεγκτή

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεστε να ενσωματώσετε τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η Ανεξάρτητη Αρχή με σκοπό την εξυγίανση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στην Κοζάνη;
2. Αν ναι, σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να εφαρμοστεί το αυτονόητο, δηλαδή η τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την προάσπιση της δημόσια υγείας;
3. Ποιο είναι το οριακό σημείο στο οποίο θα πρέπει να φτάσουν οι φθίνουσες πολιτικές για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία της χώρας, ώστε να ξυπνήσουν από το λήθαργο και την αδράνεια τα αρμόδια Υπουργεία και να λάβουν σοβαρά μέτρα για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ατμοσφαιρική ρύπανση;
4. Αντιλαμβάνεστε ότι η ΔΕΗ παίζει με την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων λειτουργώντας κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων με μόνο σκοπό την εξοικονόμηση του κόστους παραγωγής;
5. Έχουν γίνει επιδημιολογικές μελέτες για τη συγκεκριμένη περιοχή; Αν ναι, τι δείχνουν σχετικά με τάσεις για θέματα υγείας, όπως π.χ. αναπνευστικά προβλήματα, δυσπλασίες, κ.λπ.;
6. Υπάρχουν αξιοποιήσιμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα επίπεδα ρύπανσης στην περιοχή και την επιβάρυνση στη δημόσια υγεία; Αν ναι, κάνοντας επίκληση του αρ. 133 του Κανονισμού της Βουλής, αιτούμεθα με την παρούσα την κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων.

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2009

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Κουβέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top