Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Συμβιβασμός ΔΕΗ με ΕΕ για το θέμα του λιγνίτη...


Κλείνει συμβιβαστικά, όπως δείχνουν τα πράγματα, το θέμα του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη που ανακίνησε η Κομισιόν.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του euro2day.gr, πριν από περίπου δύο μήνες το ελληνικό δημόσιο πέτυχε να εξασφαλίσει "δέσμευση κυρίων" με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της οποίας θα ανοίξουν νέοι διαγωνισμοί για την εκχώρηση λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες χωρίς να συμμετέχει σε αυτούς η ΔΕΗ και σε αντάλλαγμα η Κομισιόν δεν θα απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να πιέσει τη ΔΕΗ για την εκχώρηση σε ιδιώτες λιγνιτικών μονάδων.
Ο συμβιβασμός αυτός αποτυπώνεται και στην επιστολή της αρμόδιας επιτρόπου για τον ανταγωνισμό κ. Νέλι Κρόες, που κοινοποιήθηκε και στη διοίκηση της ΔΕΗ, στην οποία ζητείται να μη συμμετέχει η Επιχείρηση σε οποιονδήποτε νέο διαγωνισμό για την αξιοποίηση λιγνιτικών κοιτασμάτων, να καταργηθεί το άρθρο 134 του μεταλλευτικού κώδικα, που έδινε στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα παραχώρησης στη ΔΕΗ λιγνιτικών κοιτασμάτων, χωρίς προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία, να κλείσει εντός 6μήνου η εκκρεμότητα στον διαγωνισμό για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης και τέλος να προκηρυχτεί διαγωνισμός για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ελασσόνας, της Δράμας και της Βεγόρας.
Πουθενά στο κείμενο της επιστολής της κ. Κρόες δεν γίνεται αναφορά στην "υποχρέωση" της ΔΕΗ να εκχωρήσει σε ιδιώτες λιγνιτικές μονάδες, όταν με την αρχική απόφασή της η Κομισιόν, στις 5/3/2007, καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη διάθεση σε τρίτους του 40% των εγχώριων λιγνιτικών κοιτασμάτων και μέχρι να γίνει αυτό να εκχωρήσει σε ιδιώτες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος πλέον των 2.000 MW.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι ήδη από τις τέσσερις προϋποθέσεις που θέτει η κ. Κρόες η μία έχει ήδη ρυθμιστεί. Πρόκειται για το άρθρο 134, το οποίο έχει ήδη καταργηθεί με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΑΝ.
Οι υπόλοιπες αφορούν στο άνοιγμα νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων μόνο σε ιδιώτες, το οποίο δεσμεύτηκε να πράξει η χώρα μας.
Πηγές που μίλησαν στο euro2day.gr εξέφρασαν την άποψη ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ελάχιστο κέρδος για τους ιδιώτες που θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν εγχώρια λιγνιτικά κοιτάσματα για ηλεκτροπαραγωγή, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις απαιτούν μακρύ ορίζοντα ανάπτυξης, που υπολογίζεται σε 5 - 6 χρόνια.
Αν συνυπολογιστεί και ο χρόνος των διαγωνισμών, τότε ο ορίζοντας αυτός διευρύνεται σε μια 10ετία, προκειμένου να μπορούν και ιδιώτες παραγωγοί να αποκτήσουν ανάλογες μονάδες ηλεκτρισμού. Υπό αυτήν την έννοια εκτιμάται ότι η ΔΕΗ κερδίζει μια σημαντική μάχη.
Με αυτά τα δεδομένα η έφεση που έχει ασκήσει η ΔΕΗ, υποστηριζόμενη από το ελληνικό δημόσιο, κατά της αρχικής απόφασης της Κομισιόν, και η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί το 2010 στο Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο, προβλέπεται ότι θα κλείσει, αν μη τι άλλο, με την υποχρέωση τόσο της ελληνικής πολιτείας όσο και της ΔΕΗ να εφαρμόσει όσα υποδεικνύει στην επιστολή της η κοινοτική επίτροπος.
Πάντως, πριν από την τελική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, όπως προδικάζουν πηγές της ΔΕΗ, δεν πρόκειται να γίνει καμία κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης για άνοιγμα νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με παραδοχή της χώρας μας ότι παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο.
Ας σημειωθεί ότι αιτήσεις παρέμβασης στη διαδικασία έφεσης της ΔΕΗ και του ελληνικού δημοσίου έχουν υποβάλει η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, των ΕΛΠΕ και η HE&D, σύμπραξη του ομίλου της Ελλάκτωρ και της Ιντρακόμ, οι οποίες ακόμη τελούν εν αναμονή αξιολόγησης.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα και για τις επιδιωκόμενες παρεμβάσεις στη διαδικασία της έφεσης, οι οποίες θα επαναξιολογηθούν όχι μόνο ως προς το σκέλος της επιχειρηματολογίας αλλά και ως προς τη σκοπιμότητα πλέον της πραγματοποίησής τους, έλεγαν αρμόδιες πηγές στο euro2day.

Πηγή:euro2day.gr-Αθηνά Καλαϊτζόγλου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

gia na doume pou o Takis tha bri ton ligniti gia dio monades .Malon sto horio tou tin Korintho me ton blaka ton Panika

 
back to top