Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Κόλαφος για την (Δ)ΕΗ Α.Ε...

Σωρεία παραβάσεων της ΔΕΗ
Στο λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας - Κοζάνης, σύμφωνα με πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Του Θαναση Tσιγγανα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Κόλαφος για τη ΔΕΗ είναι το πόρισμα των ελέγχων που πραγματοποίησαν στο λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας-Κοζάνης οι «ράμπο» του Περιβάλλοντος, εντοπίζοντας σωρεία παραβάσεων που έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε όλη την περιοχή.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων της ΔΕΗ ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα και τηρείται η κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, η διήμερη περιοδεία του κλιμακίου των επιθεωρητών, τον περασμένο Ιούλιο, σε δύο λιγνιτωρυχεία της επιχείρησης, αποκάλυψε πλήθος παραβάσεων κι ελλείψεων, «επιβεβαιώνοντας με στοιχεία», όπως δήλωσε χθες ο νομάρχης Κοζάνης κ. Γ. Δακής, «το τεράστιο πρόβλημα ρύπανσης που οι κάτοικοι της περιοχής μας βιώνουν καθημερινά». Οι επιθεωρητές της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διαπίστωσαν στα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας και Μαυροπηγής ότι η σκόνη και η τέφρα πνίγουν την περιοχή.

Σύμφωνα με το κλιμάκιο των επιθεωρητών, η εταιρεία δεν λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της εκπομπής σκόνης που προέρχεται από τη μεγάλη συχνότητα διέλευσης των φορτηγών, ενώ παρατηρήθηκε εκτεταμένη διαφυγή τέφρας από τους ταινιόδρομους των αδρανών κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους, με αποτέλεσμα λόγω των ανέμων να διαχέεται νέφος σκόνης. «Δεν υπάρχουν ζώνες προστασίας, καμία περίφραξη στις περιοχές επέμβασης και η διαχείριση των στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων, αλλά και των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων δεν γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Εντοπίστηκαν βαρέλια ανοιχτά και με διαρροές στο έδαφος», αναφέρει το πόρισμα. Οι επιθεωρητές εντόπισαν άχρηστους ιμάντες ταινιοδρόμων ακόμη και μέσα στην κοίτη εκτροπής του ρέματος Σουλού, το οποίο διασχίζει το λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας και χύνεται στην Βεγορίτιδα. Εξάλλου, για τους 1.000 τόνους αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, από τους 1.500 που καταναλώνονται ετησίως, η εταιρεία δεν έχει προσκομίσει κανένα στοιχείο όσον αφορά τη διαχείρισή τους.

Στην Επιχείρηση έχουν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα, το τελευταίο πριν από λίγες εβδομάδες, ύψους 40.000 ευρώ, από τη Ν.Α. Κοζάνης. Πριν από δύο βδομάδες, νέφος σκόνης προκάλεσε αναστάτωση στις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, ενώ την περασμένη, η διαρροή πετρελαίου 200 τόνων από δεξαμενή χωρητικότητας 5.000 τόνων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου προκάλεσε νέα κινητοποίηση.

Πετρελαιοειδή σε ρέμα

Οι διαπιστώσεις των επιθεωρητών συνέπεσαν με την αναστάτωση που προκάλεσε η χθεσινή εμφάνιση ρύπανσης από πετρελαιοειδή στο ρέμα Σουλού, που διέρχεται το λεκανοπέδιο, ως συνέπεια της διαρροής την περασμένη εβδομάδα από δεξαμενή ατμοηλεκτρικού σταθμού. Χθες διαπιστώθηκε ότι η ρύπανση έχει ήδη φτάσει στο παρακείμενο ρέμα, προκαλώντας ανησυχία στους αγρότες του Δήμου Ελλησπόντου, που αρδεύουν απ’ αυτό. Στο ρέμα τοποθετήθηκαν φράγματα συγκράτησης και ελήφθησαν δείγματα νερού.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

lete na ine alithia ....

Ανώνυμος είπε...

η επιθεωρηση Περιβαλλοντος να τα λεει μονο...

 
back to top