Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Επιτροπή διαλόγου με τη ΔΕΗ...


Συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, με πρώτο και κυρίαρχο θέμα την ενημέρωση του σώματος σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν στο θέμα της μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης και ειδικότερα την απόσυρση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΔΕΗ που περιλαμβάνει την διάνοιξη ορυχείου σε έκταση 5000 στρεμμάτων του Αγροκτήματος Ποντοκώμης, αφήνοντας εκτός τον οικισμό και διαμορφώνοντας μια κατάσταση, η οποία θα επηρεάσει την διαδικασία μετεγκατάσταση του οικισμού.
Τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρακολούθησαν εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους Κοζάνης, εκπρόσωποι του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη, μέλη περιβαλλοντικών συλλόγων και κάτοικοι της Ποντοκώμης, οι οποίοι και ανησυχούν ιδιαίτερα για τον τρόπο και ειδικότερα το χρόνο εξέλιξης της μετεγκατάστασης του οικισμού τους.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του δημάρχου Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλυ, ο οποίος επεσήμανε αρχικά ότι «στο σημαντικό αυτό θέμα συναντιέται: Το στοιχειώδες δικαίωμα των κατοίκων της Ποντοκώμης (που αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν για δεύτερη φορά), η νέα μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, η συνέχιση λειτουργίας ή μη της 3ης μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Από την ώρα που απόν κοινού αποφασίσαμε με τους κατοίκους της Ποντοκώμης να κάνουμε έναν πρότυπο προσφυγικό οικισμό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η μετεγκατάσταση σηματοδοτεί ζητήματα άμεσης προτεραιότητας».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην εμπλοκή που προέκυψε πριν 15 μέρες, όταν σε μια σύσκεψη ρουτίνας ανακαλύφθηκε ότι η ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας μια παλιά έγκριση περιβαλλοντικών όρων που είχε για το «ορυχείο Πτολεμαΐδας», επέκτεινε το δικαίωμά της να σκάψει και σε αυτό το χώρο νόμιμα με κάποιες απαλλοτριώσεις φτάνοντας έτσι σε απόσταση αναπνοής από την Ποντοκώμη, την οποία και δεν συμπεριλαμβάνει σε αυτή την απόφαση.
Μάλιστα για το θέμα έγινε λαϊκή συνέλευση στην Ποντοκώμη πριν δύο εβδομάδες, με παρόντες τον Δήμο Κοζάνης και εκπρόσωπο από τη Νομαρχία ,αλλά και τη ΔΕΗ, οι οποίοι και εξέφρασαν την οξεία αντίδρασή τους. «Η Ποντοκώμη, ο Δήμος Υψηλάντη και ο Δήμος Κοζάνης πρέπει να επισκευάσουμε τη διαδικασία, εμείς είμαστε υπόλογοι στο πρόβλημα», τόνισε ο δήμαρχος Κοζάνης προσθέτοντας πως «Νομαρχία, περιφέρεια, ΔΕΗ πρέπει να είναι αρωγοί και να συμβάλουν στην επίσπευση της διαδικασίας».
Μάλιστα για το θέμα αυτό ο κ. Κουκουλόπουλος πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλο στον οποίο και έθεσε όλες τις παραμέτρους. Όπως επεσήμανε, το συμπέρασμα του από τη συνάντηση αυτή είναι, όπως τέθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της επιχείρησης, ότι «η ΔΕΗ επιθυμεί διακαώς να έχει έναν συνομιλητή που να εκφράζει τους κατοίκους δηλώνοντας χωρίς περιστροφές ότι η νέα μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Πτολεμαΐδας καθιστά υποχρεωτική την μετεγκατάσταση του οικισμού». Ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε πως ο πρόεδρος της ΔΕΗ φάνηκε «αποφασισμένος και πρόθυμος να συζητήσει το θέμα, εφόσον έχει έναν κοινό συνομιλητή», ενώ προσέθεσε πως ήδη έχει σταλεί στη ΔΕΗ ο φάκελος για τη μεταφορά των πυλώνων.
Αναλυτικότερα, στο χρονικό της υπόθεσης αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Χωροταξίας και Πολεοδομίας Λάζαρος Μαλούτας: «Η ΔΕΗ υπέβαλε μια ΜΠΕ για το ορυχείο Ποντοκώμης το 2006, ενώ το θέμα πέρασε από το Ν.Σ. τον Φλεβάρη του 2007. Η Περιβαλλοντική Μελέτη δεν περιελάμβανε τον οικισμό της Ποντοκώμης γι’ αυτό και με ομόφωνη απόφαση του το Ν.Σ. απέρριψε την μελέτη. Τον Σεπτέμβριο του 2008 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, όχι σαν ορυχείο Ποντοκώμης αλλά σαν τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων του γενικότερου λιγνιτικού πεδίου Πτολεμαΐδας».
Ο ίδιος εξέφρασε την αμφιβολία τόσο των κατοίκων όσο και του Δ.Σ. αν «αυτή η διαδικασία και η τακτική της ΔΕΗ είναι μια διαδικασία που θέτει «στα μνήματα» το ζήτημα μετεγκατάστασης του οικισμού», ενώ τόνισε παράλληλα πως «η εξέλιξη αυτή θέτει για ακόμα μια φορά το διαχρονικό ζήτημα αναξιοπιστίας της ΔΕΗ σε σχέση με την τοπική κοινωνία» λέγοντας πως «πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η ΔΕΠΕΠΟΚ θα είναι σε θέση να παρέχει μια ολοκληρωμένη σοβαρή προσέγγιση ώστε να χαραχθεί μια κοινή πορεία με τους κατοίκους της Ποντοκώμης και την ΑΝΚΟ, ενώ τέλος επεσήμανε ότι «αν η ΔΕΗ ξεκινήσει διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή διάνοιξης του ορυχείου χωρίς να έχει προχωρήσει διαδικασία μετεγκατάστασης, θα είμαστε και εμείς εκεί, απέναντι στα μηχανήματα».
Τα βήματα που έγιναν από δω και πέρα σε σχέση με το θέμα της μετεγκατάστασης και τα βήματα που ακολουθηθούν από δω και τώρα ανέλυσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος της ΔΕΠΕΠΟΚ Μανώλης Παφίλης. Επεσήμανε επίσης ότι για το χώρο της μετεγκατάστασης ζητήθηκε από τους κατοίκους 1.100 στρέμματα και παραχωρήθηκαν από τον Δήμο 1.500 στρέμματα. Ο κ. Παφίλης διάβασε μάλιστα στο Δ.Σ. το ψηφίστηκε το οποίο ομόφωνα ψηφίστηκε, με το οποίο καταδικάζεται η πολιτική της ΔΕΗ και ορίζεται να συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του Δήμου Κοζάνης-Δημητρίου Υψηλάντη, εκπρόσωπος της οποίας θα έχει το ρόλο του συνομιλητή με τη διοίκηση της ΔΕΗ στο θέμα της μετεγκατάστασης.

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άννα Νανοπούλου επεσήμανε ότι «το Δ.Σ. θα πρέπει να ταχθεί με τους κατοίκους της Ποντοκώμης, με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. και με τον αγώνα τους». Συμφώνησε με το ψήφισμα με τη ρητή δήλωση ότι σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση για τη διάνοιξη νέου ορυχείου θα είναι η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης. Παράλληλα τόνισε πως «όταν θα πάρει η διαδικασία απαλλοτρίωσης το δρόμο της πρέπει να είμαστε σε θέση να παραδώσουμε τα εδάφη. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να στηρίξουμε βήμα προς βήμα τον αγώνα των κατοίκων μέχρι να έρθει η καλή κατάληξη που ευελπιστώ ότι θα έρθει».
Από την πλευρά του ο Νίκος Μάτσος, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην ανάγκη ετοιμότητας αφού όπως είπε «εφόσον υπάρχει βούληση της Ποντοκώμης και του Δήμου Δ. Υψηλάντη, να μετεγκατασταθούν στον χώρο του Δήμου Κοζάνης, η ΔΕΠΕΠΟΚ πρέπει να κάνει τις μελέτες, ώστε όταν θα πάρει η ΔΕΗ απόφαση να απαλλοτριώσει τον οικισμό, να είναι οι μελέτες από τους τεχνικούς συμβούλους έτοιμες». Παράλληλα, προσέθεσε πως θα έπρεπε μια μετεγκατάσταση να συνοδεύεται από επαγγελματική αποκατάσταση των εργαζομένων της περιοχής.

Ο Δήμος Δ. Υψηλάντη
Ο Δημήτρης Μαυροματίδης, εκπροσωπώντας τον Δήμο Δ. Υψηλάντη στη συνεδρίαση, αναφέρθηκε στο Δήμο Κοζάνης ο οποίος «είναι αρωγός» όπως είπε και «αν η ΔΕΗ προχωρήσει στην απαλλοτρίωση θα είναι δίπλα μας», ενώ αναφέρθηκε και στις αποφάσεις τις οποίες πήρε το Δ.Σ. Δ. Υψηλάντη όπως το να γίνουν δημόσιες οι δημοτικές εκτάσεις ώστε να υπάρχει αντίκρισμα οικονομικό μελλοντικά. Επεσήμανε ότι σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός από πλευράς τεχνικών συμβούλων (ΑΝΚΟ και ΔΕΠΕΠΟΚ) προσθέτοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει σπατάλη ανθρωπίνων πόρων αφού «πρωτεύουν είναι η ίδια η μετεγκατάσταση».
Την επιφύλαξη του για το αν και εφόσον η ΔΕΗ θα δεχθεί να προχωρήσει στην μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης, εξέφρασε ο πρόεδρος του συλλόγου Περιβάλλοντος κ. Αθανασιάδης. «Είμαστε γνώστες του θέματος. Σε μας μιλάνε πιο τίμια, το 2018 και έπειτα θα ενδιαφερθεί η ΔΕΗ. το κοίτασμα της μας ενδιαφέρει από το 2025 και έπειτα» επεσήμανε ο ίδιος, αναφερόμενος επίσης στην «αφερεγγυότητα» της ΔΕΗ, καθώς όπως είπε πως «μας αγνοούν». Αναφέρθηκε στο μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής, λέγοντας πως ο ιδιόκτητος μετρητής που μπήκε τις τελευταίες εβδομάδες κατέγραψε υπερβάσεις ορίων. Εξεδήλωσε την εμπιστοσύνη των κατοίκων στο Δήμο Κοζάνης, λέγοντας ότι μπορεί με την εμπλοκή του να ευοδωθεί το εγχείρημα ενώ τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης των μελετών λέγοντας πως πρέπει να ζητηθεί η άποψη των κατοίκων όταν έρθει η ώρα σχεδιασμού του οικισμού.

Πηγή:Πρωινός Λόγος- Β.Σ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

tora pou o Paris mas doulevontas stin DEH prosfare tosaaa tora irthe i ora me tin Tasia na mas sosi ai sihtir to kolopedo to diafimizete kiolas

 
back to top