Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια...


Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια! Αυτό το διαρκές πιπίλισμα με τη ΔΕΗ και τις ευθύνες της, θυμίζει ακριβώς ένα μωρό που κλαψουρίζει γιατί του πήρανε την μπιμπίλα. Χρόνια τώρα η ΔΕΗ χρησιμοποιεί την ίδια τακτική. Στα χρόνια αυτά αλλάξανε κυβερνήσεις, αλλάξανε στελέχη της επιχείρησης, αλλάξανε νομάρχες, δήμαρχοι, πρόσωπα συλλόγων, αλλά τίποτα δεν άλλαξε στην συμπεριφορά της ΔΕΗ. Το μόνο που άλλαξε ριζικά είναι το περιβάλλον και το τοπίο. Οι κάτοικοι της περιοχής απολαμβάνουν μονίμως την υπέροχη οπτική εικόνα των φουγάρων, των καμινάδων και της τέφρας που αιωρείται! Απολαμβάνουν την ηχητική μουσική των μονάδων, των ταινιοδρόμων και των κάθε είδους μηχανημάτων! Το χειμώνα απολαμβάνουν την λασπούρα της τέφρας και του λιγνίτη και το καλοκαίρι απολαμβάνουν την σκόνη της τέφρας και του λιγνίτη! Κι άντε όλα τα στελέχη της ΔΕΗ εξυπηρετούσαν τον εργοδότη, δηλαδή την ΔΕΗ. Οι αιρετοί άρχοντες ποιον εξυπηρετούσαν; Κι επειδή δεν έχουμε τα στοιχεία για να πούμε την κινηματογραφική ατάκα «ήταν πολλά τα λεφτά Άρη», μπορούμε όμως να πούμε, ήταν πολλά τα κίνητρα Άρη. Και βέβαια πάντα σημαντικό ρόλο έπαιζε το πολιτικό κίνητρο. Εμείς το λέμε δημοκρατική χειραφέτηση. Αυτό το αποτέλεσμα της σημερινής κατάντιας, που όλοι την αναφέρουν και αφορίζουν τη ΔΕΗ, ο ποιητής θα απαντούσε σε όλους με την πέννα του κάπως έτσι: "Σφαγμένο το γέλιο περιφέρεται - στις κοπριές και στα χοιροστάσια - Σε πληγώνει το θέαμα, σε βασανίζουν οι επιλογές σου κι αυτή σου η αστάθεια. Πνιγμένη η χαρά ξεβράζεται τυμπανισμένη – μη φοβηθείς, για αυτό που θα δεις, ετοιμάσου – αναζητώντας την χαρά, σκοντάφτεις και πέφτεις – κι αγκαλιάζεις το δημιούργημά σου!"
Ποιος λοιπόν φταίει για το περιβάλλον που δημιουργήθηκε με όλες τις επιπτώσεις και τα παρελκόμενά του; Αν η ΔΕΗ είναι ο εκτελεστής, ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί; Που είναι αυτοί που είχαν την ευθύνη της προστασίας του; Ήταν ανεύθυνες οι κοινωνίες και οι ταγοί της; Το να επιρρίπτει κάποιος τις ευθύνες στους άλλους είναι και η εύκολη λύση, αλλά ταυτόχρονα και το άλλοθι για την απαλλαγή των δικών του ευθυνών. Αν με πολιτικές σκοπιμότητες εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα και με πολιτική χειραφέτηση, τότε δυστυχώς για την περιοχή θα συμβεί η τελευταία λέξη του Θεανθρώπου από τον Σταυρό. Τετέλεσται!
Ας αναλογιστεί η κοινωνία ποιους βόλευε αυτή η κατάσταση, ποιοι τη συντηρούν κι ύστερα ας πετροβολήσει και την ΔΕΗ για την ζημιά που προκάλεσε στο περιβάλλον της περιοχής και όχι μόνο. Θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να της αναγνωρίσει και την μεγάλη συμβολή της στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής, για να είμαστε, στο μέτρο του δυνατού, δίκαιοι.

Πηγή: Εφημερίδα Κοζάνη- Πασχάλης Τσολάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top