Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Πρότυπο ποντιακό χωριό...


Ένα πρότυπο ποντιακό χωριό, που όμοιό του δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, σχεδιάζει ο δήμος Κοζάνης να δημιουργήσει για τους κατοίκους της Ποντοκώμης σε περιοχή δίπλα στη ΖΕΠ.
Το σχέδιο αυτό προχωρά αλλά για να επιταχυνθεί είναι απαραίτητο να λυθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα λόγω της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΔΕΗ για το ορυχείο Ποντοκώμης.
Η εν λόγω μελέτη και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ακολούθησε προέβλεπε τη διάνοιξη του ορυχείου σε έκταση 5000 στρεμμάτων, αφήνοντας όμως εκτός τον οικισμό και μη κάνοντας καν νύξη για τη μετεγκατάστασή του.
Κάτι τέτοιο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα καθώς δε διασφαλίζεται η απαραίτητη χρηματοδότηση για να μπορέσει ο οικισμός να δημιουργεί στη νέα τοποθεσία που επέλεξαν οι κάτοικοι.
Κατά συνέπεια μπλοκάρει και το φιλόδοξο σχέδιο του δήμου Κοζάνης, να δημιουργήσει έναν πρότυπο ποντιακό οικισμό που δεν θα ικανοποιεί μόνο τους κατοίκους αλλά θα αποτελέσει και πόλο έλξης για επισκέπτες απ’ όλη τη χώρα.
Αυτό το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης στην τελευταία του συνεδρίαση με το δήμαρχο Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλο να τονίζει «στο σημαντικό αυτό θέμα συναντιέται: Το στοιχειώδες δικαίωμα των κατοίκων της Ποντοκώμης (που αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν για δεύτερη φορά), η νέα μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, η συνέχιση λειτουργίας ή μη της 3ης μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Από την ώρα που από κοινού αποφασίσαμε με τους κατοίκους της Ποντοκώμης να κάνουμε έναν πρότυπο προσφυγικό οικισμό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η μετεγκατάσταση σηματοδοτεί ζητήματα άμεσης προτεραιότητας».
Όπως ανέφερε ο ίδιος, μετά τις εξελίξεις αυτές συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλο στον οποίο και έθεσε όλες τις παραμέτρους, εκτιμώντας πως το συμπέρασμα από τη συνάντηση αυτή είναι ότι «η ΔΕΗ επιθυμεί διακαώς να έχει έναν συνομιλητή που να εκφράζει τους κατοίκους δηλώνοντας χωρίς περιστροφές ότι η νέα μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Πτολεμαΐδας καθιστά υποχρεωτική την μετεγκατάσταση του οικισμού».
Για τα βήματα που έγιναν μέχρι τώρα αλλά και όσα μέλλεται να γίνουν τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΠΕΠΟΚ, Μανώλης Παφίλης, λέγοντας ότι ενώ για το χώρο της μετεγκατάστασης ζητήθηκαν από τους κατοίκους 1.100 στρέμματα, από τον δήμο Κοζάνης παραχωρήθηκαν 1.500 στρέμματα και η ΔΕΠΕΠΟΚ είναι πανέτοιμη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα.
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άννα Νανοπούλου συμφώνησε πως το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να ταχθεί στο πλευρό των κατοίκων της Ποντοκώμης, όπως και ο Νίκος Μάτσος που πρόσθεσε ότι η ΔΕΠΕΠΟΚ πρέπει να ετοιμάσει τις απαραίτητες μελέτες, έτσι ώστε όταν θα πάρει η ΔΕΗ απόφαση να απαλλοτριώσει τον οικισμό, να είναι έτοιμες για να προχωρήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα για το νέο οικισμό.

Πηγή: Εφημερίδα Κοζάνη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

as kanoun prota Kozanitiko me ton Pari ke Panika, Zarafo ke ala asterakia ke as tous stisoun agalmata stis diastawbosis ton leoforon

Ανώνυμος είπε...

o Paris tha sas kani ke panigiria(fanous) pontiaka tora

 
back to top