Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Πολεμήστε τη ρύπανση με φυτά μέσα στο σπίτι...


Όχι, τα πράσινα φυτά δεν χρησιμεύουν μόνο για να διακοσμούν τα σαλόνια μας. Μπορούν επίσης να μεταμορφωθούν σε πολύτιμους συμμάχους στον καθημερινό αγώνα κατά της εσωτερικής ρύπανσης.
Δεν είναι πολύ γνωστό, όμως ο αέρας μέσα στα σπίτια μας είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο μολυσμένος από τον εξωτερικό. Ακόμη και στην πόλη. Φταίνε οι αναρίθμητες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τις μοκέτες, τα χρώματα, τα έπιπλα, τα προϊόντα καθαρισμού και συντήρησης. Όμως το καλό νέο εδώ είναι ότι μπορεί κανείς να επέμβει. Πώς; Πρώτα απ΄ όλα αερίζοντας το σπίτι του δέκα λεπτά την ημέρα. Μετά βάζοντας μέσα σ΄ αυτό «απορρυπαντικά φυτά». Πράγματι, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει την ικανότητα ορισμένων φυτών να φιλτράρουν βιολογικά τον αέρα, να διαλύουν τα περισσότερα από τα μόρια που μας εμποδίζουν να αναπνεύσουμε καλά.

Πώς λειτουργούν;
Οι ρύποι του αέρα απορροφώνται από τα φύλλα, τα κλαδιά, τις ρίζες, ακόμη και από τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο χώμα, και μετά αποθηκεύονται, μεταμορφώνονται ή απλώς εξαφανίζονται. Αυτή την ιδιοφυή ανακάλυψη την οφείλουμε στη ΝΑSΑ που στη δεκαετία του 1980 αναζητούσε μια λύση στο πρόβλημα της ανανέωσης του αέρα στα διαστημόπλοια και τους διαστημικούς σταθμούς. Συνολικά γύρω στα πενήντα είδη φυτών έχουν απορρυπαντικές ιδιότητες.

Κάντε τη δική σας διάγνωση
Ποιες πηγές ρύπανσης πρέπει να αντιμετωπίσω αν θέλω να καθαρίσω τον αέρα του σπιτιού μου; Το βενζένιο ή την αμμωνία; Τη φορμαλδεΰδη ή το μονοξείδιο του άνθρακα; Πριν αρχίσουμε να κυνηγάμε τα μικροσωματίδια, χρειάζεται μια πρώτη διάγνωση. Το δάπεδο καλύπτεται από χαλί, μοκέτα ή παρκέ; Από τι είναι φτιαγμένα τα έπιπλά μου; Υπάρχουν παντού αρώματα χώρου και άλλα αποσμητικά σπρέι; Υπάρχουν καπνιστές στην οικογένεια; Πού είναι αποθηκευμένα τα προϊόντα συντήρησης; Πόσες ηλεκτρικές συσκευές υπάρχουν σε κάθε δωμάτιο; Μόλις συγκεντρώσει τις απαντήσεις, μπορεί καθένας να κοιτάξει τον πίνακα παραπλεύρως και να εντοπίσει τις κύριες χημικές ουσίες που κρύβονται στο σπίτι του. Απομένει μετά να διαλέξει τα καταλληλότερα φυτά για να καθαρίσει τον αέρα.

Ένα φυτό για κάθε 10 τ.μ.

Πόσα φυτά πρέπει να τοποθετήσετε στο σπίτι σας για να έχετε το άριστο αποτέλεσμα; Μολονότι είναι ακόμη δύσκολο να απαντήσει κανείς με ακρίβεια στην ερώτηση αυτή, προτείνεται γενικά να τοποθετείται ένα φυτό για μια επιφάνεια 9 - 10 τ.μ. «Όσο περισσότερα φυτά υπάρχουν τόσο πιο υγιεινός θα είναι ο αέρας και τόσο περισσότερο ευεργετική για την υγεία θα είναι η υγρασία που εκπέμπουν», διαβεβαιώνει η Ζενεβιέβ Σοντέ. Αποφύγετε πάντως να δημιουργήσετε ζούγκλα που θα προκαλούσε υπερβολική υγρασία, επισημαίνει.

Μην ξεχνάτε τη φροντίδα τους
«Προσοχή, αν δεν το φροντίσετε, το φυτό θα σκεφτεί πρώτα τον εαυτό του και δεν θα χρησιμεύει για να καθαρίζει τον αέρα», προειδοποιεί η Μπενεντίκτ Μπουντασού. Φροντίστε να το ποτίζετε τακτικά, πάντα σε δύο δόσεις, με δέκα λεπτά απόσταση η μία από την άλλη, ώστε να μπορεί το χώμα να ξαναφουσκώνει. Κάθε δύο μέρες, ραντίζετε τα φύλλα με νερό χωρίς άλατα και αφαιρείτε τακτικά τη σκόνη που συσσωρεύεται πάνω τους με ένα υγρό σφουγγάρι. Φροντίστε επίσης να τους δίνετε τροφή κάθε δύο μήνες. Είναι καλό να γνωρίζετε ότι η αποτελεσματικότητα ενός φυτού αυξάνεται με τον καιρό.

Ένα φυτό για κάθε ρύπο
«Όλα τα φυτά δεν επιδρούν στους ίδιους ρύπους», εξηγεί η Ζενεβιέβ Σοντέ, διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων και συγγραφέας ενός βιβλίου για το θέμα («Les Ρlantes dιpolluantes» των Geneviuve Chaudet και Αriane Βoixiure, εκδ. Rustica). Για να καθαριστεί ο αέρας, είναι συνεπώς σημαντικό να υπάρχει ποικιλία ειδών.

LΕ ΜOΝDΕ , Του CΑRΟLΙΝΕ SΑLLΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top