Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων...


Αγωνία για τους υγροτόπους Ραμσάρ
Οι υγρότοποι διεθνούς σημασίας της χώρας μας υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία, τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγρoτόπων (2 Φεβρουαρίου).
Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δέκα υγρότοποι της χώρας που προστατεύονται από την διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μεταξύ άλλων, η έρευνα των τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων για την κατάστασή των υγροτόπων Ραμσάρ. Σκοπός της έκθεσης, «Ελληνικοί Υγρότοποι Ραμσάρ: Αξιολόγηση Προστασίας και Διαχείρισης», είναι η ανάδειξη των προβλημάτων και η καταγραφή των συνθηκών που επικρατούν στους δέκα ελληνικούς «Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας». Βασικά θέματα που εξετάζονται και για τα οποία προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα, είναι το παρόν καθεστώς προστασίας αλλά και οι υπάρχουσες απειλές.
Τα πιο ανησυχητικά πορίσματα της έκθεσης αφορούν στα μέτρα διαχείρισης των υγροτόπων Ραμσάρ. Ελλιπής έως και ανύπαρκτη κρίνεται η συστηματική επιστημονική παρακολούθηση των οικολογικών αξιών των υγροτόπων, που αποτελεί και το βασικό εργαλείο για την ιεράρχηση των στόχων διαχείρισης της κάθε περιοχής. Επίσης, διαπιστώνεται η έλλειψη συντονισμένων δράσεων που να βασίζονται σε ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο διαχείρισης για τον κάθε υγρότοπο. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών τους, η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης που έχουν θεσπιστεί δυσχεραίνεται από τους λίγους και σίγουρα όχι εγγυημένους πόρους που διαθέτουν. Έτσι παρατηρείται μία προφανής έλλειψη συντονισμού δράσεων φύλαξης και διαχείρισης που αποτελούν τον πυρήνα της προστασίας της οποιασδήποτε προστατευόμενης περιοχής.
Μετά από τρεις δεκαετίες θεσμικής προστασίας, διαπιστώνεται, εν έτει 2009, η έλλειψη των απαραίτητων δομών, ακόμα κι όταν υπάρχουν οι υποδομές, και η απουσία των στοιχείων εκείνων που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των πολύτιμων αυτών περιοχών.
«Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε την απογοητευτική κατάσταση των Υγροτόπων Ραμσάρ της χώρας. Είναι καιρός όλοι οι υπεύθυνοι φορείς να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διατήρηση του φυσικού πλούτου της χώρας», δηλώνουν οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Οι υγρότοποι Ραμσάρ αποτελούν πυρήνες βιοποικιλότητας, κρίσιμα ενδιαιτήματα για τα άγρια πουλιά της Ελλάδας και βασικό κρίκο στον κύκλο του νερού. Το διακύβευμα της εγκατάλειψης και της υποβάθμισής τους είναι ανυπολόγιστο. Απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων προστασίας από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Η τεράστια οικολογική σημασία των υγροτόπων έχει αναγνωριστεί παγκόσμια. Αρκετοί από αυτούς προστατεύονται είτε με Εθνικές νομοθεσίες είτε με διεθνείς συμβάσεις, όπως είναι η " Σύμβαση Ραμσάρ" ή αλλιώς " Σύμβαση για τους υγρότοπους Διεθνούς σημασίας ως Ενδιαιτήματος για Υδρόβια Πουλιά" . Η σύμβαση αυτή είναι του 1971 και η επικύρωση της από την χώρα μας έγινε με το Ν.Δ. 191/20-11-1971 (ΦΕΚ 350 Α/74), με το οποίο εντάσσονται σε αυτή 11 Ελληνικοί υγρότοποι που θεωρούνται διεθνούς σημασίας και χρειάζονται ειδική προστασία.
Μια από τις βασικές υποχρεώσεις της χώρας μας, ως μέλους της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ, είναι η οριοθέτηση τους σε ζώνες (Α,Β,Γ) προστασίας με συγκεκριμένες δραστηριότητες σε κάθε ζώνη και η ορθολογική διαχείριση των 11 υγροτόπων. Η οριοθέτηση των υγροτόπων Ραμσάρ βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης με 20 και πλέον χρόνια καθυστέρησης από την ημερομηνία κύρωσης της Σύμβασης Ραμσάρ.

1.Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και Δάσος Στροφυλιάς
2.Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
3.Αμβρακικός Κόλπος
4.Λίμνη Μικρή Πρέσπα
5.Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα και Αλυκή Κίτρους
6.Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια
7.Λίμνη Κερκίνη
8.Δέλτα Νέστου
9.Λίμνη Βιστωνίδα - Λιμνοθάλασσα Πόρτο-Λάγος
10.Λίμνη Ισμαρίδα & σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Θράκης
11.Δέλτα Εβρου

Σε ανακοίνωση της η (Δ)ΕΗ Α.Ε συμμετέχει στο φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων.Γιορτάζουμε 1 μέρα και αυθαιρετούμε 364 ημέρες. Στους προηγούμενους εορτασμούς που ήταν αλήθεια;;;
Στο ένθετο αρχείο που ακολουθεί την ανακοίνωση της, διαφημίζει τα έργα της με φωτογραφίες που έχει βγάλει πολλά χρόνια πιο πριν. Η σημερινή κατάσταση των υγρότοπων που δημιούργησε όμως καμία σχέση δεν έχει με τις συγκεκριμένες φωτογραφίες...
Αναφέρει επίσης πως δημιούργησε τεχνητές λίμνες σε αρκετούς ποταμούς, δεν διευκρινίζει όμως, πως τις δημιούργησε όχι σαν Α.Ε αλλά ως δημόσια επιχείρηση που σημαίνει πως είναι κτήμα όλων μας...
Δεν αναφέρει στην ανακοίνωση της, πόσους υγρότοπους κατέστρεψε για να φτιάξει τα ορυχεία της και άλλες δραστηριότητες της...
Δεν αναφέρει στην ανακοίνωση της, ότι οι απώλειες των νερών είναι 5.500 κ.μ / ώρα....
Δεν αναφέρε στην ανακοίνωση της, ότι προκειμένου να έχουμε ηλεκτρική επάρκεια "ταπεινώνονται" έντονα αυτοί οι υγρότοποι, πολλές φορές και πολύ κάτω από τα όρια τους...
Δεν αναφέρει επίσης πως φέτος μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές έντονης ανομβρίας, το 2009 αναδεικνύεται σε μια εξαιρετική υδραυλική χρονιά (γι' αυτό και γιορτάζει με ανακοινωσεις)... Μέσα στην εβδομάδα, τα επίπεδα των υδάτων είχαν ξεπεράσει τα επίπεδα του περασμένου Μαΐου (εκείνη την περίοδο και αφού είχαν μπει στους ταμιευτήρες τα νερά από το λιώσιμο των πάγων ήταν μόλις 1800GWh). Ήδη εκτιμάται ότι τα αποθέματα έχουν φτάσει τις 2000GWh και έχει καταστεί σε ορισμένες περιπτώσεις υποχρεωτική η λειτουργία των υδροηλεκτρικών για την αποφυγή υπερχειλίσεων. Έτσι η ΔΕΗ καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της από υδροηλεκτρικά με ελάχιστο κόστος λειτουργίας και τεράστια περιθώρια κέρδους. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ωφέλειας που προκύπτει για τη ΔΕΗ αρκεί μόνο να υπογραμμιστεί το εξής: Στη χρήση του 2007 η χρήση των υδροηλεκτρικών είχε μειωθεί κατά 49,8% και επισήμως η ΔΕΗ είχε εκτιμήσει ότι η υποκατάσταση της υδροηλεκτρικής παραγωγής από ακριβότερα καύσιμα κόστισε 208 εκατ. ευρώ. Πηγές της ΔΕΗ εκτιμούν ότι εάν συνεχιστεί η εξαιρετική πορεία των υδάτινων αποθεμάτων τα οφέλη μπορεί να ξεπεράσουν αυτό το νούμερο.
Αν δεν μπορείς να πεις την αλήθεια, δεν είσαι υποχρεωμένος να πεις ψέματα. Ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια υπάρχει η διέξοδος της σιωπής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top