Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

O καθαρός αέρας πηγή μακροζωίας...


H μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων στις αμερικανικές πόλεις τα τελευταία χρόνια, αύξησε κατά πέντε μήνες το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Το περιοδικό New England Journal of Medicine, συνέκρινε το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το προσδόκιμο της ζωής των κατοίκων σε 51 αμερικανικές πόλεις στην εικοσαετία 1980-2000 και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 2000 οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων ζούσαν κατά μέσο όρο 2,72 χρόνια περισσότερα, με το 15% των περιπτώσεων να οφείλεται κυρίως στη μείωση της ποσότητας των ρύπων στον αέρα.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις στη Μεγάλη Βρετανία, παρά την καλυτέρευση των συνθηκών στις πόλεις, η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να «αφαιρεί» από τον καθένα μας περίπου 8 μήνες ζωής. Ειδικοί πάντως θεωρούν, ότι εφαρμόζοντας αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εκπομπής ρύπων, αυτό το «αναγκαίο κακό» ενδεχομένως να μειωθεί στο μισό.
Η έρευνα που εκπονήθηκε από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Μπράιαμ Γιανγκ, χρησιμοποίησε εξελιγμένες τεχνικές για να απομονώσει τα αποτελέσματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, από άλλους παράγοντες που «συρρικνώνουν» το προσδόκιμο της ζωής, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στη λεγόμενη ρύπανση «PM 2.5», μελετώντας σωματίδια με διάμετρο το ένα εικοστό της ανθρώπινης τρίχας. Αυτά τα μικροσωματίδια έχουν τη δυνατότητα να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και οφείλονται για την αύξηση των κρουσμάτων άσθματος και άλλων ασθενειών. Για κάθε 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο που απομακρύνονται από την ατμόσφαιρα, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά 7 ολόκληρους μήνες.
Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, τον δρ. Άρδεν Πόουπ, τα αποτελέσματα της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στις πόλεις ήταν εντυπωσιακή. «Ανακαλύψαμε ότι το αποτέλεσμα της ελάττωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων ήταν ουσιώδες. Δεν παίρνουμε πίσω μόνο καθαρό αέρα που βελτιώνει το περιβάλλον μας, αλλά βοηθά και στη βελτίωση της δημόσιας υγείας».
Πηγή: ΒΒC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top