Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή της (Δ)ΕΗ Α.Ε Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Λάππας στην εφημερίδα Kosmos...

«H ΔΕΗ Α.Ε. εφαρμόζει με συνέπεια μία ολοκληρωμένη περιβαλλοντική Στρατηγική»

Αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Λάππας, ο οποίος αναφέρθηκε στις σχέσεις τοπικής κοινωνίας και ΔΕΗ, στα σχέδια της ΔΕΗ για την προστασία του Φυσικού Πλούτου, και στο καυτό ζήτημα των μετεγκαταστάσεων. Επίσης, έκανε αναφορά στο ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή

«Η ΔΕΗ Α.Ε. αναγνωρίζει και τιμά τον ρόλο της περιοχής στην επίτευξη του εξηλεκτρισμού της χώρας και στην ανάπτυξη της Επιχείρησης»

1. Σε ποια δεδομένα θα πρέπει να στηρίζονται οι σχέσεις κοινωνίας - ΔΕΗ στην περιοχή μας;

Οι σχέσεις μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί παρά να βασίζονται στην αμοιβαία συνεργασία και στο σεβασμό δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Η ΔΕΗ Α.Ε. αναγνωρίζει και τιμά τον ρόλο της περιοχής στην επίτευξη του εξηλεκτρισμού της χώρας και στην ανάπτυξη της Επιχείρησης. Απόδειξη της σημασίας που αποδίδει Η ΔΕΗ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί η δημιουργία της Γενικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας.
Η ΔΕΗ κατανοώντας το μετασχηματισμό που έχει επέλθει τόσο στη γεωμορφολογία όσο και στις κοινωνικοοικονομικές δομές της περιοχής, και στο πλαίσιο των αρχών εταιρικής ευθύνης στο οποίο κινείται, καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες ως κοινωνικός εταίρος, προκειμένου να συνδράμει και να υποστηρίζει την τοπική κοινωνία, σε επίπεδο παροχών αλλά και βελτίωσης της καθημερινότητάς της. Για το σκοπό αυτό, και μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ:

o Παρέχει υπηρεσίες Τηλεθέρμανσης, δηλαδή παροχής Θερμικής Ενέργειας υπό την μορφή θερμού νερού, στους Δήμους Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Αμυνταίου, ενώ προγραμματίζεται η παροχή υπηρεσιών Τηλεθέρμανσης και στο Δήμο Φλώρινας.

o Προγραμματίζει την παραχώρηση εδαφών εκτάσεως 6.500 στρεμμάτων των ορυχείων που έχουν αποκατασταθεί σε νέους αγρότες της περιοχής για ανάπτυξη καλλιεργειών.

o Συνεισφέρει στη βελτίωση της καθημερινότητας των κοινωνιών με τη δωρεάν διάθεση εξοπλισμού και την εκτέλεση διαφόρων έργων (π.χ. διάθεση μηχανημάτων, κατασκευή οδικών δικτύων και δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, δενδροφυτεύσεις, συντήρηση κτιρίων και πάρκων, μεταφορές οικοδομικών υλικών και απορριμμάτων κλπ).

o Καταβάλλει Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών για την Παραγωγή Ηλεκτρικού Ρεύματος από τους Θερμοηλεκτρικούς Λιγνιτικούς Σταθμούς των Νομών Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας, το ύψος του οποίου καθορίσθηκε σε ποσοστό 0,4% επί του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ.

2. Ποια είναι τα σχέδια της ΔΕΗ για την προστασία του φυσικού πλούτου τα επόμενα χρόνια;

H ΔΕΗ Α.Ε. εφαρμόζει με συνέπεια μία ολοκληρωμένη περιβαλλοντική Στρατηγική, που βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τους νέους νόμους της Πολιτείας και τις Κοινοτικές Οδηγίες.
Στα πλαίσια αυτά και ειδικά για την περιοχή Δυτικής Μακεδονίας εφαρμόζει εκτεταμένα προγράμματα αποκατάστασης εδαφών των ορυχείων και απόδοσης τους στις τοπικές κοινωνίες.
Για την ορθολογική αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή και στα πλαίσια της Στρατηγικής της για την παραγωγή η ΔΕΗ Α.Ε. έχει δρομολογήσει, υλοποιεί και σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σειρά επενδύσεων σημαντικού ύψους, οι οποίες αποβλέπουν στη σταδιακή εαπόσυρση πεπαλαιωμένου, ρυπογόνου και χαμηλής απόδοσης δυναμικού και την ταυτόχρονη αντικατάστασή του με νέο παραγωγικό δυναμικό Θερμικών Μονάδων τελευταίας τεχνολογίας (υψηλής απόδοσης και εξοπλισμένες με τα πλέον σύγχρονα αντιρρυπαντικά συστήματα).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή δύο Λιγνιτικών Μονάδων, ισχύος 450 MW η κάθε μία, η πρώτη εκ των οποίων θα κατασκευαστεί στο χώρο του ΑΗΣ Μελίτης και η δεύτερη σε χώρο πλησίον του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, για τις οποίες ήδη έχει ληφθεί μέριμνα για παροχή και Θερμικής Ισχύος για την παροχή υπηρεσιών Τηλεθέρμανσης.
«Το ζητούμενο είναι οι απολύτως απαραίτητες και μόνο μετεγκαταστάσεις να γίνονται εγκαίρως με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος σε πνεύμα καλής συνεργασίας και με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον»

3. Σας προβληματίζει το θέμα σχετικά με τις αιτήσεις οικισμών για μετεγκατάσταση στην περιοχή;

Σαφώς και μας απασχολεί το θέμα των μετεγκαταστάσεων το οποίο η ΔΕΗ Α.Ε. προσεγγίζει με κοινωνική ευαισθησία και αίσθημα ευθύνης. Το ζητούμενο είναι οι απολύτως απαραίτητες και μόνο μετεγκαταστάσεις να γίνονται εγκαίρως με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος σε πνεύμα καλής συνεργασίας και με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Αναφορικά με τους Οικισμούς Μαυροπηγής και Ποντοκώμης σύντομα η Γενική Διεύθυνση Ορυχείων ολοκληρώνει την κτηματογράφησή τους.
Σημειώνεται ότι, για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη νέων περιβαλλοντικών όρων, όπου θα ορίζονται επακριβώς οι περιοχές, στις οποίες θα μετεγκατασταθούν οι δύο προαναφερθέντες Οικισμοί.
Κατόπιν αυτού, θα πρέπει οι κάτοικοι της Μαυροπηγής να αποφασίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα για το χώρο που επιθυμούν να γίνει η μετεγκατάστασή τους, δεδομένου ότι, οι κάτοικοι της Ποντοκώμης έχουν ήδη αποφασίσει.

4. Σκοπεύει η ΔΕΗ να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή;

Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Επιχείρησης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού έχει δημιουργηθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., ως 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε., η οποία και έχει παραλάβει τη σκυτάλη της διαχείρισης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τη μητρική εταιρεία, με στόχο την όσο δυνατόν μεγαλύτερη ανάπτυξη του κλάδου.
Ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία διαθέτει πλούσιο αιολικό δυναμικό, προγραμματίζεται η κατασκευή ενός μεγάλου Αιολικού Πάρκου στην περιοχή της Καστοριάς. Υπό κατασκευή ή υπό ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται ένα πλήθος μικρών υδροηλεκτρικών έργων συνολικής ισχύος 36 MW. Παράλληλα βρίσκονται υπό αδειοδότηση Φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής ισχύος 30 MW τα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν σε χώρους του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top