Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Το πραγματικό κόστος του Άνθρακα...


Το πραγματικό οικονομικό κόστος του άνθρακα παγκοσμίως ανήλθε σε τουλάχιστον 360 δισεκατομμύρια € το 2007, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Greenpeace με τίτλο ‘Το Πραγματικό Κόστος του Άνθρακα’. Η έκθεση αυτή, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με το ανεξάρτητο Ολλανδικό Ινστιτούτο CE Delft, αποτιμά συντηρητικά το κόστος της αλλαγής του κλίματος, τα προβλήματα υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τους θανάτους από εργατικά ατυχήματα. Η έκθεση δημοσιεύεται την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ‘ευλογεί’ την κατασκευή λιθανθρακικών και λιγνιτικών μονάδων.
Ο άνθρακας είναι το πιο φτηνό καύσιμο αφού σε αυτό δεν υπολογίζονται οι τρομακτικές επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την ανθρωπότητα. Η έκθεση της Greenpeace στην ουσία υπολογίζει το «εξωτερικό κόστος» του άνθρακα, κάνοντας μάλιστα την πιο συντηρητική εκτίμηση. Μέσα από την έκθεση αυτή ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί κάθε γωνιά του πλανήτη και να γνωρίσει το πραγματικό τίμημα που η ανθρωπότητα πληρώνει για το πιο ρυπογόνο καύσιμο. Κλιματική κρίση, αποψίλωση των δασών, ατμοσφαιρική ρύπανση, όξινη βροχή, πρόωροι θάνατοι, εργατικά ατυχήματα και εξαθλίωση ολόκληρων κοινωνιών είναι μόνο μερικές από τις καταστροφές που δε συνυπολογίζονται στην αγοραστική τιμή του άνθρακα. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα το κόστος αυτό το πληρώνει ολόκληρος ο πλανήτης, ενώ η βιομηχανία του άνθρακα παραμένει ατιμώρητη. Στην έκθεση περιλαμβάνεται και μαρτυρία ενός Έλληνα από την Κοζάνη, μια περιοχή που βιώνει επί δεκαετίες τις επιπτώσεις του λιγνίτη.

Οι ανθρακικές μονάδες εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα 11 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ενώ για το έτος 2005 ευθύνονταν για το 41% των παγκόσμιων εκπομπών. Αν τελικά υλοποιηθούν τα σχέδια για την κατασκευή νέων ανθρακικών μονάδων σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου (μόνο από τις ανθρακικές μονάδες) θα αυξηθούν κατά 60% έως το 2030 με καταστροφικές επιπτώσεις για το κλίμα και την υγεία. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC), προκειμένου να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να κορυφωθούν έως το 2015 και να μειωθούν σχεδόν στο μηδέν έως το 2050.

‘Κάθε χρόνο περίπου 150.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του άνθρακα. Ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί στα επόμενα χρόνια αν συνεχίσουμε την εμμονή σε αυτό το καύσιμο. Είναι ηθικό καθήκον όλων μας να σταματήσουμε αυτήν την παράνοια!’, τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Στις επόμενες δύο δεκαετίες θα πραγματοποιηθούν οι μεγαλύτερες ανακατατάξεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής που έχουν παρατηρηθεί ποτέ. Οι αναπτυγμένες χώρες έχουν εκατοντάδες πεπαλαιωμένες μονάδες που πρέπει να αντικατασταθούν, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται να καλύψουν άμεσα τις αυξανόμενες ενεργειακές τους ανάγκες. Το ενεργειακό μοντέλο που θα επιλέξουν σήμερα οι κυβερνήσεις θα καθορίσει το μέλλον του πλανήτη, καθώς κάθε νέα μονάδα που κατασκευάζεται θα λειτουργεί τουλάχιστον για τα επόμενα 40 χρόνια. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί τους πραγματικούς κινδύνους που κρύβει ο άνθρακας και σχεδιάζει την κατασκευή τουλάχιστον τεσσάρων λιθανθρακικών και δυο λιγνιτικών μονάδων.

Ολόκληρη η έκθεση στο www.pontokomi.com ή στο http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/real-cost-anthrakas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top