Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Φωτιά-κίνδυνος στον ΑΗΣ Καρδιάς!...


Εκτός λειτουργίας τέθηκε από χθες η 2η μονάδα του Ατμοηλεκτρικού σταθμού Καρδιάς όταν γι άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο εκδηλώθηκε φωτιά στο υπόγειο του λέβητα χωρίς να κινδυνεύσει κανένας ενώ δύο εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν προληπτικά για εξετάσεις, εξ αιτίας των αναθυμιάσεων. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 10.30 το πρωί με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στους χώρους της 2ης μονάδας οι οποίοι εκκενώθηκαν αμέσως ενώ πυκνοί καπνοί έβγαιναν από το εργοστάσιο. Επί τόπου έσπευσαν 4 οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Κοζάνης και 10 άνδρες δίνοντας μάχη με τις φλόγες, θέτοντας υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά δυόμισι ώρες αργότερα. Για αρκετή ώρα μετά την κατάσβεση παρέμειναν στον χώρο του συμβάντος 2 οχήματα ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να αποκλειστεί η πιθανότητα αναζωπύρωσης της φωτιάς.
Σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Παπαζαχαρίας επιπυραγός- υποδιοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Κοζάνης τόνισε ότι το έργο της κατάσβεσης ήταν δύσκολο γιατί η φωτιά εκδηλώθηκε σε υπόγειο όπου υπήρχαν καλώδια ενώ, λόγω του καπνού η κατάσταση ήταν αποπνικτική. Χρησιμοποιήθηκαν αναπνευστικές συσκευές και έγινε χρήση αφρού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σημείωσε ότι οι Πυροσβεστικές δυνάμεις γνώριζαν στοιχεία για το σημείο της πυρκαγιάς, αφού ενημερώθηκαν σχετικά από τους εργαζόμενους του σταθμού όπως και για τις εισόδους του σταθμού καθ ΄ότι ο χώρος είναι αχανής. «Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο μετά το συμβάν του 2004 στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Ευτυχώς το βάθος ήταν μικρότερο αλλά είχε τις ιδιομορφίες και τις δυσκολίες του». Από την πλευρά του ο Νίκος Αποστολίδης διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς έκανε λόγο για ζημιά περιορισμένης έκτασης σε καλώδια που τροφοδοτούν τα μηχανήματα του λέβητα πιθανολογώντας ότι η ζημιά προκλήθηκε από ανάφλεξη λιγνιτόσκονης που υπάρχει στην περιοχή των λεβήτων. Σημείωσε ότι στο επίμαχο σημείο υπάρχουν εργαζόμενοι του σταθμού για να επέμβουν στο ενδεχόμενο αναζωοπύρωσης της φωτιάς και τις επόμενες ώρες θα γίνουν εκτιμήσεις του μεγέθους της ζημιάς ενώ, το αποτέλεσμα θα κρίνει το κατά πόσο η 2η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς θα παραμείνει εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά αυτό αναφέρθηκε με κάθε επιφύλαξη έως ότου εξεταστεί λεπτομερώς το γεγονός. «Θέλω να επιστήσω το γεγονός ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές και ακόμη ότι για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκε άμεσα το άγημα- ομάδα εκπαιδευμένων εργαζομένων για παρόμοιες περιπτώσεις – όπως άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας». Οι ζημιές σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη δεν είναι μεγάλες και απαιτούν την αντικατάσταση των καλωδίων. Υπογράμμισε ότι η 2η μονάδα τέθηκε εκτός λειτουργίας για να προστατευθούν τα μηχανήματα από τη φωτιά, προσθέτοντας ότι η συντήρηση της είχε προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες , οπότε, η συντήρηση της εξ αιτίας και του γεγονότος αυτού, θα επισπευστεί και θα διαρκέσει 25 ημέρες.
Ο Κώστα Κιτμιρίδης μέλος του Περιφερειακού Σωματείου ΔΕΗ «Σπάρτακος» έκανε λόγο για την άμεση παρέμβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων και των εργαζομένων του σταθμού ώστε η φωτιά να σβήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σημείωσε ότι δεν κινδύνευσε κανένας από τους εργαζόμενους γιατί έγινε άμεσα αντιληπτή η επέκταση της φωτιάς και απομακρύνθηκαν γρήγορα. Ο Κώστας Μανές από το Σωματείο, «Ένωση ΔΕΗ» μίλησε για περίσσια αυταπάρνηση των εργαζομένων και των πυροσβεστών ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, και θα λήξει ομαλά. Τόνισε ότι δύο εργαζόμενοι για καθαρά προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν για εξετάσεις εξ αιτίας των αναθυμιάσεων, χωρίς να συντρέχει λόγος ανησυχίας αφού επικοινώνησε μαζί τους. Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του Ευθύμιου Λαγαρά προέδρου του Σωματείου εργατοτεχνιτών και εργαζομένων στην ενέργεια τονίζοντας το γεγονός ότι δεν κινδύνευσε κανένας εργαζόμενος απλά δύο άτομα υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Πηγή: Πρωινός Λόγος-Γράφει ο/η Μ. Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top