Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Εγκατάσταση και λειτουργία του αναλυτή σωματιδίων στο Δ.Δ. Ποντοκώμης...


Εγκαταστάθηκε ο αναλυτής σωματιδίων στην κεντρική πλατεία της Ποντοκώμης, ο οποίος έχει την δυνατότητα εναλλακτικής μέτρησης PM10, PM2.5 και PM1 καθώς και μικρού μετεωρολογικού σταθμού στα πλαίσια του έργου "ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΑΠΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ".
Αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η σύνταξη μελέτης για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος της περιοχής του Δήμου Υψηλάντη με έμφαση στο ΔΔ Ποντοκώμης. Η μελέτη θα βασίζεται στην πραγματοποίηση και ανάλυση μετρήσεων επιπέδων ρύπανσης, σε ανάλυση υφισταμένων μετρήσεων, σε λεπτομερειακό υπολογισμό των εκπομπών από διαφορετικές κατηγορίες πηγών καθώς και στην εφαρμογή μοντέλων παρακολούθησης και πρόγνωσης των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω των παρακάτω ειδικότερων δράσεων:

1.1 Απογραφή και απεικόνιση σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) των πηγών ρύπανσης στην περιοχή με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων υψηλής ευκρίνειας και διαθεσίμων στατιστικών στοιχείων.
1.2 Υψηλής ανάλυσης υπολογισμό των εκπομπών από τις διαφορετικές κατηγορίες πηγών στην περιοχή ενδιαφέροντος.
1.3 Πραγματοποίηση συμπληρωματικών μετρήσεων των επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων τόσο σε περιοχές που δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο δίκτυο όσο και για παραμέτρους που δεν μετρώνται σήμερα (PM2.5 και PM1).
1.4 Προσαρμογή μαθηματικών προτύπων (μοντέλων) και προγραμμάτων Η/Υ, ώστε να περιγράφουν ικανοποιητικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, για την διάγνωση/πρόγνωση του πεδίου ροής του ανέμου και της συγκέντρωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων.
1.5 Εφαρμογή και επαλήθευση των μοντέλων για τον υπολογισμό των επιπέδων ρύπανσης για την υφιστάμενη κατάσταση και υπολογισμό της συνεισφοράς των επιμέρους πηγών στα επίπεδα ρύπανσης.
1.6 Αποτίμηση, επεξεργασία και ανάλυση των υφιστάμενων και των συλλεγόμενων στοιχείων.
1.7 Εκπόνηση ενδιάμεσης Τεχνικής Έκθεσης και συγγραφή Τελικής Έκθεσης, η οποία θα περιλαμβάνει το σύνολο των επιστημονικών αποτελεσμάτων της μελέτης και τεκμηριωμένα συμπεράσματα.
1.8 Παροχή επιστημονικής υποστήριξης με τη μορφή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης τα οποία αναφέρονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το νέο ορυχείο.

Η επέκταση της μελέτης, που ήδη έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Δημητρίου Υψηλάντη περιλαμβάνει και το Δ.Δ Μαυροδεντρίου.
Να υπενθυμίσουμε πως οι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπήρχαν στο Νομό Κοζάνης και ήταν συνδεδεμένοι με το εθνικό σύστημα , είναι από το 2002 εκτός λειτουργίας...Ελλάδα το μεγαλείο σου!!! Τυχαία άραγε δεν δουλεύουν;;; Με την οφθαλμοφανή ατμοσφαιρική ρύπανση δεν μπορείς να στοιχειοθετήσεις το δίκαιο σου στα δικαστήρια και την Ευρωπαϊκή Ένωση...
Εξάλλου διερωτάται και ο Συνήγορος του Πολίτη(επιστολή 2/10/2008) « βάσει ποιων στοιχείων το ΥΠΕΧΩΔΕ συντάσσει τις ετήσιες εκθέσεις για το Νομό Κοζάνης»;;;
Απορεί ο Συνήγορος Του Πολίτη και διερωτάται πώς γίνεται «Οι μετρήσεις που διατίθενται για να ελεγχθεί η ΔΕΗ λαμβάνονται από την ίδια τη ΔΕΗ»(2/10/2008)
Τέλος αναζητεί τον « τρόπο που διασφαλίζεται η απαιτούμενη πληρότητα των στοιχείων για την Κοζάνη και κατ’ επέκταση η αξιοπιστία των στοιχείων βάσει των οποίων συντάσσεται η σχετική έκθεση προς την Επιτροπή Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όταν απαιτείται ελάχιστη συλλογή στοιχείων ίση με το 90%».
Να υπενθυμίσουμε πως μόνο το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας μετράει τους ρύπους όχι όμως κοντα στην πηγή τους αφού οι αναλυτες σωματιδίων που χρησιμοποεί βρίσκονται σε υψώματα της Κοζάνης. Επίσης το τελευταίο διάστημα έγινε λόγος για εγκατάσταση αναλυτών σωματιδίων και από το ΚΕΠΕ της Νομαρχίας Κοζάνης κάτι που μέχρι τώρα δεν έγινε πράξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top