Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Δραματική έκκληση Τ. Αθανασόπουλου προς εργαζομένους για περιορισμό τους κόστους...


Aπώλεια κερδοφορίας της ΔΕΗ περίπου της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ περιμένει ο πρόεδρος και διευθυνων σύμβουλος της επιχειρησης κ. Τάκης Αθανασόπουλος και σε επιστολή του προς του εργαζόμενους σημειώνει ότι τίθεται σε κίνδυνο το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 4,5 φορές τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ. Για να μπορέσει να εκτελεστεί το πρόγραμμα πραναγγέλει διοικητικές ρυθμίσεις, ζητάει από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς ρυθμίσεις για την αρση των στρεβλώσεων της αγοράς και από τους εργαζόμενους τη μέγιστη αξιοποίηση των εσωτερικών πόρων διότι, όπως σημειώνει, το 2009 εξελίσσεται σε έτος εκτίναξης του κόστους χρήματος και έλλειψης ρευστότητας.

Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει:

Με την επιστολή μου αυτή θέλω να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις για το πώς θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε το 2009 προκειμένου η ΔΕΗ να είναι σε θέση να υλοποιήσει τη φιλόδοξη επενδυτική της στρατηγική, όπως περιγράφεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της περιόδου 2009-2014.
Όπως είναι γνωστό, η εξέλιξη των οικονομικών συνθηκών λειτουργίας της Επιχείρησής μας στη διάρκεια του 2008 υπήρξε ιδιαίτερα δυσμενής και είχε ως τελικό αποτέλεσμα να καταγραφούν σημαντικά αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η χρονιά είχε αρχίσει με τις καλλίτερες προοπτικές καθώς είχαμε επιτύχει ένα σημαντικό βήμα εξορθολογισμού των τιμολογίων με την έγκριση αύξησης 7% από 1/12/2007 και 7% από 1/7/2008, που θα κάλυπτε την αύξηση του κόστους της Επιχείρησης στα προηγούμενα χρόνια. Επίσης είχαμε δρομολογήσει προγράμματα εξοικονόμησης δαπανών και οι συνθήκες της οικονομίας ήσαν ευνοϊκές, καθώς οι τιμές των καυσίμων φαίνονταν ότι θα κυμαίνονταν στα επίπεδα του 2006-7. Έτσι, στα τέλη του 2007, είχαμε προβλέψει για το 2008 μια κερδοφορία της τάξης των €540 εκατομμυρίων. Όμως, από τις αρχές της νέας χρονιάς έγινε φανερό ότι οι προσδοκίες μας δεν θα επαληθεύονταν, επειδή τα δεδομένα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό περιβάλλον της Επιχείρησης άλλαξαν δραστικά. Σημειώνονται επιγραμματικά οι γνωστοί σε όλους κυριότεροι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα: οι πρωτοφανείς αυξήσεις των τιμών των εισαγόμενων καυσίμων και –συνεπακόλουθα– των αγορών/εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και των Οριακών Τιμών του Συστήματος, η για πρώτη φορά επιβάρυνση της κάλυψης του ελλείμματος εκπομπών CO2, η απεργία του Μαρτίου, η κατάληψη των ταινιόδρομων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, η καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος συντηρήσεων/ επισκευών των Σταθμών Παραγωγής και η για δεύτερη συνεχή χρονιά παρατεταμένη ανομβρία.
Τα παραπάνω καταδεικνύουν το σημαντικό βαθμό στον οποίο η ΔΕΗ είναι ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες που την ζημιώνουν και σε παράγοντες που οφείλονται στη μη αποτελεσματική διαχείριση των λειτουργιών της.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 2008 η Επιχείρηση να κλείνει με ζημιές, οι οποίες, σε συνδυασμό με την απόκλιση από τα αρχικά προβλεπόμενα κέρδη για το εννεάμηνο 2008, σημαίνουν μια απώλεια κερδοφορίας περίπου της τάξης των €800 εκατομμυρίων.
Έτσι, ενώ το 2008 ξεκίνησε θετικά, η μη υλοποίηση του προγράμματος που είχαμε ανακοινώσει αλλά και οι ραγδαίες ανατιμήσεις των καυσίμων έφεραν τη ΔΕΗ σε δυσμενή οικονομική θέση. Όλα αυτά σηματοδοτούν την απόλυτη ανάγκη αναθεώρησης του κόστους παραγωγής των προϊόντων και υπηρεσιών μας σε όλα τα επίπεδα.
Η ανησυχία και ευθύνη για το μέλλον της ΔΕΗ κορυφώθηκε με τον σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την περίοδο 2009-2014.
Κύριος άξονας δράσης του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι η υλοποίηση ενός μοναδικού και φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος, απολύτως απαραίτητου για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης και την ικανότητά της να συνεχίσει να επιτελεί με επιτυχία το σημαντικό έργο της. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τη δημιουργία νέων μονάδων σε αντικατάσταση παλαιών, ρυπογόνων και αντιοικονομικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής και γενικότερα τη βελτίωση των υπηρεσιών της σε όλα τα επίπεδα, καθώς επίσης και την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το επενδυτικό πρόγραμμά μας ανέρχεται στα €13,5 δισεκατομμύρια. Για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος αυτής της επένδυσης, αρκεί να σκεφτούμε ότι ισοδυναμεί με περίπου 4,5 φορές τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ! Το ερώτημα, λοιπόν, που εγείρεται είναι πώς θα μπορέσει η ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά την χρηματιστηριακή της αξία σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Η εξεύρεση και εξοικονόμηση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την χρηματοδότηση των επενδύσεων, και μάλιστα στην παρούσα οικονομική συγκυρία, είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Οι πηγές από τις οποίες θα αντληθούν τα απαραίτητα για την χρηματοδότηση του προγράμματος κεφάλαια –πέραν των αποσβέσεων– είναι τρεις:

· Πρώτον, η κερδοφορία της Επιχείρησης, η οποία θα ενισχυθεί εφόσον ενεργοποιήσουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στη λειτουργία των μονάδων παραγωγής, όπως, για παράδειγμα, η ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από πηγές ενέργειας υψηλού κόστους, η αξιοποίηση χαμηλού κόστους και από διαφορετικές πηγές καυσίμων και η αύξηση της διαθεσιμότητας των μονάδων. Είναι θετικό το γεγονός ότι το νέο έτος ξεκινά με τη σημαντική αντιστροφή της ανοδικής πορείας των τιμών των καυσίμων και τη διαμόρφωσή τους σε χαμηλά επίπεδα, παρόμοια με αυτά του 2005.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου Brent και η συνεπακόλουθη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου δημιουργούν ευοίωνες προοπτικές για τη διαμόρφωση του κόστους του ενεργειακού ισοζυγίου το 2009, καθώς, αν παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, θα απελευθερωθούν εσωτερικοί πόροι για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, με προοπτική σημαντικής βελτίωσης της κερδοφορίας της ΔΕΗ.

· Δεύτερον, η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία της Επιχείρησης θα επιτρέψει την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση δαπανών, έτσι ώστε η Επιχείρηση σταδιακά και μέχρι το 2014 να λειτουργεί με €500 εκατομμύρια κόστος λιγότερο ετησίως (σε τιμές 2008). Οι πόροι που θα εξασφαλιστούν μέσω του αυστηρού ελέγχου των δαπανών θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε η ΔΕΗ να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της.

· Τρίτον, η κερδοφορία της Επιχείρησης σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους, θα καταστήσουν δυνατή την άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων υπό τη μορφή δανεισμού από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, προκειμένου να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου. Βασικό πρόβλημα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία αποτελεί η πρωτοφανής έλλειψη ρευστότητας και η συνακόλουθη απροθυμία-αδυναμία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να δανείζουν, πράγμα που οδηγεί σε εκτίναξη του κόστους χρήματος. Έτσι, λοιπόν, η κερδοφορία μας και η χρηματοδότηση από εξοικονόμηση εσωτερικών πόρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ικανότητα της ΔΕΗ να δανείζεται.

Η επιχειρηματική ορθότητα του Επιχειρησιακού Σχεδίου έχει γίνει ήδη εμφανής από την πορεία της μετοχής μετά την ανακοίνωσή του, παρ’όλη τη διεθνή και εγχώρια οικονομική κρίση. Αυτό που τώρα απομένει είναι η ΔΕΗ να εντείνει τις προσπάθειές της για αυτοχρηματοδότηση και αυτός ο στόχος είναι άμεσα και απόλυτα συνδεδεμένος με την ικανότητά της να μειώσει τις δαπάνες της και να αυξήσει την κερδοφορία της. Όσο πιο λιτή, σύγχρονη και αποδοτική επιχείρηση κάνουμε τη ΔΕΗ, τόσο περισσότερο μπορούμε να επιτύχουμε τη δυναμική ανάπτυξή της με την αποτελεσματική υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου.
Ο προϋπολογισμός του 2009, το πρώτο έτος εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου, έχει συνταχθεί σύμφωνα με αυτό και ενσωματώνει τους απαιτητικούς του στόχους. Αυτό πρακτικά σημαίνει λεπτομερή προσδιορισμό κάθε επιμέρους κόστους και επανεκτίμηση της αναγκαιότητας υλοποίησης των δαπανών, που αφορούν, μεταξύ άλλων, εργολαβίες, προμήθεια υλικών, έλεγχο αποθεμάτων, υλοποίηση συμβάσεων σε εξέλιξη, υπερωρίες, βάρδιες, συμβάσεις έργου, πραγματοποίηση ταξιδιών, έγκριση χορηγιών, κλπ. Επίσης, αφορά όλους μας, από αυτούς που εισηγούνται ή εγκρίνουν την κάθε, μικρή ή μεγάλη, δαπάνη μέχρι αυτούς που την υλοποιούν.
Θα πρέπει κάθε φορά που οι αποφάσεις μας αφορούν δαπάνη πόρων να αναρωτιόμαστε: Είναι απολύτως απαραίτητη η δαπάνη; Εάν δεν την υλοποιήσω, τί ζημιά μπορεί να προκληθεί; Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος να φτάσω στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα με λιγότερο κόστος; Πώς μπορώ να ανασχεδιάσω τον τρόπο δουλειάς μου έτσι ώστε να μειώσω ή να αποφύγω το κόστος; Εάν ήταν η Εταιρεία δική μου, θα έκανα αυτή τη δαπάνη;
Οπωσδήποτε, η Επιχείρηση θα προχωρήσει και σε διοικητικές ρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο εξοικονόμηση πόρων μέσα από σχετικές δράσεις. Όμως, ο καθένας θα πρέπει να ελέγχει με τα ίδια κριτήρια και αυστηρότητα την δική του περιοχή δράσης και ευθύνης. Η ευθύνη ανήκει σε όλους εμάς και στον καθένα ξεχωριστά.
Παράλληλα, ως Διοίκηση θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα του εξωτερικού περιβάλλοντος, προτείνοντας ρυθμίσεις στους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να αρθούν οι όποιες στρεβλώσεις της αγοράς, οι οποίες δεν επιτρέπουν ακόμα την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και επηρεάζουν δυσμενώς την Επιχείρηση.
Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός από τη διαφαινόμενη ανάκαμψη των οικονομικών επιδόσεων της Εταιρίας μας, ενόψει των σημαντικών επενδύσεων που πρέπει να υλοποιήσουμε για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της και της ανάπτυξής της. Είναι απολύτως αναγκαία η βέλτιστη και μέγιστη αξιοποίηση των εσωτερικών πόρων για την εξασφάλιση των απαιτούμενων δανειακών κεφαλαίων.
Αν το έτος 2008 μπορεί να χαρακτηρισθεί ως έτος εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, το 2009 εξελίσσεται σε έτος εκτίναξης του κόστους χρήματος και έλλειψης ρευστότητας.
Ζητώ, λοιπόν, από όλους εσάς να συμβάλλετε αποφασιστικά και με ζήλο στην επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης δαπανών και ενίσχυσης της κερδοφορίας για το 2009, βάζοντας έτσι τις βάσεις για μια δυναμική ΔΕΗ που θα μπορέσει να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών, δηλαδή, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές, τους μετόχους, το περιβάλλον, την επιχειρηματική κοινότητα και την αγορά, τις τοπικές κοινωνίες.
Προσβλέπω στην έμπρακτη απόδειξη από όλους της κατανόησης της αναγκαιότητας υλοποίησης του Σχεδίου και των στόχων μας. Απαιτείται η εγκατάλειψη παγιωμένων αντιπαραγωγικών πρακτικών και συνηθειών.
Χρειάζεται προσήλωση στο στόχο, υπέρβαση του «εγώ» και αφοσίωση στο «εμείς», ακόμα και κάποιες προσωπικές θυσίες. Αυτό που είναι απόλυτα βέβαιο ότι χρειαζόμαστε σήμερα είναι η ανάδειξη του καλύτερου εαυτού μας.

Πηγή:Κέρδος online

Εκλήσεις προς εργαζομένους χωρίς καλά παραδείγματα είναι καταδικασμένες να αποτύχουν...
Περιορισμός κόστους=λιγότερα μέτρα ασφαλείας για το περιβάλλον=περισσότερη ρύπανση για την ήδη υποβαθμισμένη περιοχή μας...

4 σχόλια:

nikos είπε...

epi 2 sinehi hronia epernre avksisis ke edine (skorpize hrimata) tora pos ksipnise ke to katalabe to englima tou mono avtos xeri

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι είναι άξιο απορίας πως το έχει καταλάβει και απέστειλε τέτοια δραματική επιστολή .Έπρεπε να πατώσει και μετά κατάλαβε ότι αυτός είναι υπεύθυνος για την κατάσταση .Το ψαρί από το κεφάλι βρωμάει Nikos

Ανώνυμος είπε...

Τα στελέχη είναι πολύ ευχαριστημένα επί Αθανασόπουλου .
Πολλοί όμως , ιδίως στην περιοχή μας , ξέρουν ότι αυτά είναι η γάγγραινα της ΔΕΗ (λειτουργούν ως υπάλληλοι των εργολάβων , των προμηθευτών σε ένα ανεξέλεγκτο περιβάλλον , ταυτισμάνα κόμματα παρατάξεις συνειδήσεις , στον κοινό στόχο -κονόμα , μέσω μιας απόλυτα ανυπεράσπιστης από τα δόντια τους - ΔΕΗ , πλιάτσικο κανονικό.
Κανένας Αθανασόπουλς δεν μπορεί να τα βάλει μαζί τους .
Είναι το παρακράτος της Δυτικής Μακεδονίας.
Ανασχετικός παράγοντας κάθε εξέληξης της περιοχής .
Υπάρχει κάποιος που δεν τα ξέρει αυτά.
Μόνο.... ο Αθανασόπουλος !!!

Ανώνυμος είπε...

kalo ....

 
back to top