Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Τροπολογία κατέθεσαν στη βουλή οι βουλευτές : Α. Αθανασιάδης, Ν. Τσιαρτσιώνης, Γ. Κασαπίδης και Γ. Παπακωνσταντίνου...

Τροπολογία κατέθεσαν στη βουλή για το Σχέδιο Νόμου: «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσότερων χρήσιμων μορφών ενέργειας, ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας και άλλες διατάξεις» οι βουλευτές : Α. Αθανασιάδης, Ν. Τσιαρτσιώνης, Γ. Κασαπίδης και Γ. Παπακωνσταντίνου

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ


Για το Σχέδιο Νόμου «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσότερων χρήσιμων μορφών ενέργειας, ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας και άλλες διατάξεις».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την παρούσα Τροπολογία επιχειρείται να αποκατασταθεί η αδικία, η οποία έγινε εις βάρος των πολιτών των οικιστικών περιοχών του Δ.Δ. Κομάνου του Δήμου Πτολεμαΐδας και του Δ.Δ. Κλείτου του Δήμου Ελλησπόντου με την αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών τους, υπέρ της ΔΕΗ και να τους χορηγηθεί εφάπαξ χρηματικό επίδομα κοινωνικής αποκατάστασης.
Οι Δημότες και οι μόνιμοι κάτοικοι των παραπάνω οικιστικών περιοχών έχουν υποστεί ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές, τόσο από τις αναγκαστικές αλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών τους, όσο και από την πολυετή καθυστέρηση της δημιουργίας των νέων οικισμών τους. Συγκεκριμένα, σημαντική ζημιά έχουν υποστεί οι ακτήμονες και αγρότες, που καλλιεργούσαν αγροτεμάχια και αναγκάστηκαν σε μετεγκατάσταση, με αποτέλεσμα να στερηθούν ενός σημαντικού πόρου ζωής, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους. Επίσης, ζημιές έχουν υποστεί και οι κτηνοτρόφοι των παραπάνω περιοχών καθώς στερήθηκαν τους ανάλογους βοσκοτόπους. Επιπλέον, μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των εν λόγω περιοχών, οι οποίοι αναγκάστηκαν σε μεταφορά έδρας του επαγγέλματός τους ή ακόμη και σε παύση. Μετά τα παραπάνω και για λόγους δικαιοσύνης πρέπει να καταβληθεί στους Δημότες και μονίμους κατοίκους του Δ.Δ. Κλείτου και του Δ.Δ. Κομάνου εφάπαξ επίδομα χρηματικής κοινωνικής αποκατάστασης, όπως έγινε στο παρελθόν με τον Νόμο 3066/2002 για τους πολίτες της Μεσοχώρας Τρικάλων και του Σμοκόβου Καρδίτσας.

Η προτεινόμενη Τροπολογία στο Άρθρο 24 με πρόσθεση τριών νέων παραγράφων μετά την παράγραφο 3 και τροποποίηση της ήδη υπάρχουσας παραγράφου 4 (η οποία λαμβάνει το αυξ. Αριθμ. 7) έχει ως εξής :
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4, 5 και 6 ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 24
4. Στους θιγέντες ιδιοκτήτες των απαλλοτριώσεων, της Οικιστικής περιοχής της πρώην Κοινότητας Κομάνου Εορδαίας Νομού Κοζάνης, προς μετεγκατάστασή της, που έχει συντελεστεί και κηρύχθηκε με την ΚΥΑ 1068955/4547/0010/4-7-1996, καθώς και της Οικιστικής περιοχής του Δ.Δ. Κλείτου του Δήμου Ελλησπόντου Νομού Κοζάνης προς μετεγκατάστασή της, που έχει συντελεστεί και κηρύχθηκε με την ΚΥΑ 1021721/1368/0010/24-2-1997, καταβάλλεται από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε., πέραν της ήδη καταβληθείσας αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση, εφάπαξ επίδομα κοινωνικής αποκατάστασης, είκοσι χιλιάδων (20.000,00 €) ευρώ, ανά αναγνωρισμένη δικαστικά ιδιοκτησία (κατοικία ή εδαφοτεμάχιο) που απαλλοτριώθηκε και για μια μόνον φορά ανά δικαιούχο.

5. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι δημότες που ήταν εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια της πρώην Κοινότητας Κομάνου του Δήμου Πτολεμαίδας, μέχρι τις 4-7-1996, καθώς και οι δημότες που ήταν εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του Δ.Δ. Κλείτου του Δήμου Ελλησπόντου μέχρι τις 24-2-1997 και μόνιμοι κάτοικοι αυτών έως τις παραπάνω ημερομηνίες, καθώς και οι ως άνω δημότες κτηνοτρόφοι (με κύρια απασχόληση την κτηνοτροφία) στις γεωγραφικές περιοχές που απαλλοτριώθηκαν, σύμφωνα με σχετική βεβαίωση της οικείας Κοινότητας ή του Δήμου, οι οποίοι είχαν κατά το προ της κηρύξεως των ανωτέρω απαλλοτριώσεων οικονομικό έτος, ετήσιο εισόδημα κατώτερου του αφορολογήτου. Επίσης, δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος είναι οι ως άνω δημότες επαγγελματίες, οι οποίοι διατηρούσαν επαγγελματική στέγη, στις ήδη απαλλοτριωθείσες με τις ως άνω ΚΥΑ περιοχές, ήτοι στην πρώην Κοινότητα Κομάνου μέχρι τις 4-7-1996 και στο Δ.Δ. Κλείτου μέχρι τις 24-2-1997, εφόσον προσκομίσουν σχετική επαγγελματική άδεια.

6. Δικαιούνται του επιδόματος και οι συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. και οι εποχικοί υπάλληλοι και εργάτες με εισόδημα ανώτερο του αφορολογήτου, εφόσον αυτό προέρχεται μόνον από αυτήν την πηγή και πληρούνται οι προϋποθέσεις των ανωτέρω παραγράφων.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 4 ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 24
(η οποία λαμβάνει τον αύξοντα αριθμό 7)

7. Το επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται στους δικαιούχους κατά περίπτωση ως εξής
α. Για τους κατοίκους των πρώην κοινοτήτων Μεσοχώρας, Αρματολικού, Γαρδικίου, Δέσης, Νέας Πεύκης, Πατχουρίου, Δροσοχωρίου, και Αγίου Νικολάου του Νομού Τρικάλων αμέσως μετά την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας.
β. Για τους κατοίκους των Δ.Δ. Κλείτου και Κομάνου του Νομού Κοζάνης εντός 6 μηνών από την δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα 9 Ιανουαρίου 2009

Οι Προτείνοντες Βουλευτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top