Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

100.000 νέοι ηλιακοί κάθε χρόνο...


Εξοικονομούν γύρω στα 200 ευρώ τον χρόνο από τον λογαριασμό της ΔΕΗ τα νοικοκυριά που έχουν εγκαταστήσει στην ταράτσα τους ηλιακό θερμοσίφωνα, τάση που ακριβώς λόγω της οικονομικής κρίσης ενισχύεται συνεχώς.
Κάθε χρόνο αγοράζονται στην Ελλάδα περίπου 100.000 νέα τεμάχια, παρ΄ ότι η χώρα καταλαμβάνει την 3η θέση διεθνώς με τους περισσότερους ηλιακούς θερμοσίφωνες που φτάνουν ήδη στο 1,5 εκατομμύριο. Τα μισά από αυτά αντικαθιστούν παλαιότερα μοντέλα κυρίως της δεκαετίας του ΄80, όταν η συγκεκριμένη τεχνολογία εξαπλώθηκε ταχύτατα στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν τους καταναλωτές που ακόμη καλύπτουν τις ανάγκες τους με συμβατικούς θερμοσίφωνες.
Δεδομένου μάλιστα του οφέλους που έχει ο καταναλωτής, πολλές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία- στις οποίες σημειωτέον κάνουν θραύση τα ελληνικής κατασκευής μοντέλα- έχουν καταστήσει υποχρεωτική πλέον την εγκατάστασή τους στις ταράτσες των νέων κτιρίων. Αν και στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, παρ΄ όλα αυτά η αγορά του ηλιακού θερμοσίφωνα δεν δείχνει να πλήττεται από την οικονομική κρίση. Τη χρονιά που πέρασε οι πωλήσεις των περίπου 100 παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας εκτιμάται ότι έφτασαν στα 266 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14% έναντι του 2007.

Τα νέας τεχνολογίας μοντέλα
Τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι θερμοσίφωνες νέας τεχνολογίας, οι λεγόμενοι επιλεκτικοί ηλιακοί συλλέκτες, οι οποίοι ονομάζονται έτσι διότι απορροφούν και μετατρέπουν σε ζεστό νερό τουλάχιστον το 95% της ακτινοβολίας που δέχονται. Κοστίζουν 20% πιο ακριβά απ΄ ό,τι οι συμβατικοί και το όφελος για μια οικογένεια που θα εγκαταστήσει στην ταράτσα της έναν τέτοιο συλλέκτη ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 200 ευρώ τον χρόνο, έναντι 100-120 ευρώ στην περίπτωση των πρώτων.
Και αυτό διότι σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και περιορισμένης ηλιοφάνειας (π.χ. τον χειμώνα) έχουν μεγαλύτερη απόδοση και λιγότερες απώλειες έναντι ενός συμβατικού. Αν και καταλαμβάνουν μικρή επιφάνεια που δεν ξεπερνά τα 2 τετραγωνικά μέτρα έναντι 3- 4 τ.μ. των παλαιοτέρων, επιτυγχάνουν το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα με αυτούς που η απόδοσή τους φτάνει τις 700 kWh ανά τ.μ., όταν τα μοντέλα της δεκαετίας του ΄90 δεν πετύχαιναν παρά 400 kWh ανά τ.μ. Χάρη στους σύγχρονης τεχνολογίας συλλέκτες τους έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (20 χρόνια κατά μέσον όρο έναντι 10 των παλαιοτέρων), ενώ παρέχουν αντιπαγετική προστασία κάτι που επίσης δεν διέθεταν οι παλαιοί.

Όσο για το κόστος τους, ένα σύστημα των 150 λίτρων που καλύπτει τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας κοστίζει γύρω στα 1.200 ευρώ, έναντι 1.000 ευρώ κατά μέσον όρο ενός συμβατικού μοντέλου.

Καλύπτουν έκταση 3,5 εκατ. τετρ.
Στην παγκόσμια κατάταξη που δείχνει τα τετραγωνικά μέτρα που καλύπτουν οι ηλιακοί συλλέκτες ανά 1.000 κατοίκους, η Ελλάδα έρχεται τρίτη μαζί με την Αυστρία (256 τ.μ.), η Κύπρος πρώτη (616 τ.μ.) και το Ισραήλ δεύτερο (580 τ.μ.). Τοποθετημένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, το ενάμιση εκατομμύριο ηλιακών θερμοσιφώνων που διαθέτουμε καλύπτει μια έκταση 3,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, όσο δηλαδή 90 περίπου γήπεδα ποδοσφαίρου μαζί. Ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Αυστρία, όπου η αγορά πώλησης ηλιακών θερμοσιφώνων έχει ρυθμό ανάπτυξης 30% κάθε χρόνο. Η εντυπωσιακή ανάπτυξη στις χώρες αυτές οφείλεται στην πολιτική βούληση που επιδεικνύουν οι κυβερνήσεις τους, η οποία μετατρέπεται είτε σε ισχυρά οικονομικά κίνητρα, όπως φοροαπαλλαγή του 100% της αξίας αγοράς, έναντι μόνο 20% στην περίπτωση της Ελλάδας, είτε σε υποχρεωτική εγκατάσταση στις ταράτσες κάθε καινούργιου κτιρίου (δημόσια και ιδιωτικά) ηλιακού συλλέκτη.

Φυσικό αέριο από την Ελλάδα στη Βουλγαρία

ΑΕΡΙΟ ΑΠΟ την Ελλάδα για να καλύψει προσωρινά τις ανάγκες της μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της παροχής από τη Ρωσία πρόκειται να προμηθευθεί η Βουλγαρία.

Η ποσότητα θα ανέλθει σε περίπου 2 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως και η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν στα γραφεία της ΔΕΠΑ ο επικεφαλής της Μάκης Παπαγεωργίου και η βουλγαρική αντιπροσωπεία. Πιθανόν η συμφωνία να περιλαμβάνει και προμήθεια ποσότητας από το πλεόνασμα υγροποιημένου αερίου που έχει συγκεντρώσει η ελληνική εταιρεία στους αποθηκευτικούς χώρους της στη Ρεβυθούσα, στην Πάχη Μεγάρων.

Συμφωνία- ελπίδα
Στο μεταξύ ελπίδες για την επανέναρξη της ροής του ρωσικού φυσικού αέριου στην Ευρώπη δημιούργησε η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα ξημερώματα της Κυριακής οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Γιούλια Τιμοσένκο. Η Ε.Ε. πάντως την υποδέχθηκε με επιφυλάξεις, δεδομένου ότι η αμέσως προηγούμενη συμφωνία των δύο πλευρών, προ εβδομάδος, είχε αποδειχθεί φιάσκο. «Πολλές φορές μέχρι σήμερα είδαμε να διαψεύδονται οι ελπίδες μας ότι η διένεξη θα τελειώσει», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσθέτει πως αναμένει τη σημερινή ημέρα για να διαπιστώσει στην πράξη αν θα λήξει η δεκαπενθήμερη ταλαιπωρία της Ευρώπης και θα αρχίσουν να λειτουργούν οι transit αγωγοί που διέρχονται από το ουκρανικό έδαφος. Από την πλευρά της, η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ απηύθυνε χθες προειδοποίηση προς τη Μόσχα καλώντας την να αποκαταστήσει τη ροή αερίου προς την Ευρώπη και προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως έχει πληγεί η αξιοπιστία της ως του σημαντικότερου ενεργειακού προμηθευτή της Ε.Ε.
Η ΕΛΛΑΔΑ 3η ΔΙΕΘΝΩΣ
Τοποθετημένοι δίπλα δίπλα οι 1,5 εκατ. ηλιακοί θερμοσίφωνες στη χώρα καλύπτουν έκταση όση 90 γήπεδα ποδοσφαίρου μαζί!

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα- ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης-Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top