Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Παγκόσμια μέρα κατά του AIDS...


Άλλη μια ημέρα «antivirus» σβήνεται και φέτος από το ημερολόγιο, τη στιγμή εκείνη ακριβώς που καρφιτσώνουμε αριστερά στο πέτο το κόκκινο φιογκάκι - το «δραστικό» χάπι στον ιό / μάστιγα.

Το AIDS έχει ταυτότητα…

Το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) αφορά σε μία ασθένεια που προσβάλλει το αμυντικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Κύρια αιτία είναι ιός που βρίσκεται στο αίμα και τα σωματικά υγρά – σάλιο, σπέρμα κολπικά υγρά – όσων έχουν μολυνθεί. Ο χρόνος έως την εμφάνιση των συμπτωμάτων εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Αυτό μπορεί να «ερμηνεύεται» μέσα σε λίγους μήνες ή και μετά από αρκετά χρόνια. Με τις σύγχρονες εργαστηριακές εξετάσει όμως, ένα άτομο μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα αν έχει προσβληθεί ή όχι από τον ιό μέσα σε δύο μέχρι και τέσσερις ημέρες το πολύ.

…Και μεταδίδεται…

* Με τη σεξουαλική επαφή
* Με μολυσμένες σύριγγες και βελόνες
* Από τυχαίο τρύπημα με αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο αίμα
* Από μολυσμένο αίμα
* Από μία έγκυο, φορέα του ιού στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στο νεογνό με το θηλασμό

« Η επιδημία του HIV / AIDS είναι μια κρίση άνευ προηγουμένου, που απαιτεί μια απάντηση άνευ προηγουμένου.», Κόφι Ανάν, Πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

…με τα διεθνή στοιχεία να παρουσιάζονται άκρως απογοητευτικά…

Η μάστιγα του αιώνα υπολογίζεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2007, ότι είναι υπεύθυνη για 25.000.000 θανάτους από το 1981, όταν δηλαδή για πρώτη φορά διαπιστώθηκε η ύπαρξή της. Ο συνολικός αριθμός δε οροθετικών παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τα 40.000.000.
Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό του AIDS στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι ξεπέρασε το 1.000.000 το 2006.
Σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο σχεδόν 3.500.000 άτομο είναι οροθετικοί.
Στην Ινδία ο αριθμός των ατόμων που είναι φορείς του HIV υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5.000.000.
Στην Ασία 8.300.000 άνθρωποι είναι θετικοί στον ιό και 1.100.000 διαγνώστηκαν πρόσφατα.
«Κανένας πόλεμος επί προσώπου γης δεν είναι τόσο καταστροφικός όσο η πανδημία του AIDS», Κόλιν Πάουελ, Πρώην Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ

…Και την Ε. Ε να συνεχίζει τη μάχη για τη ζωή...

Στην Ε. Ε. η επιδημία του AIDS αποτελεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 ένα από τα κυριότερα θέματα για τη δημόσια υγεία. Στις 23 από τις 25 χώρες διαγνώστηκαν το 2004 περίπου 24.000 νέες περιπτώσεις μόλυνσης. Τα περισσότερα νέα κρούσματα έχουν δηλωθεί στην Ανατολική Ευρώπη και είναι περίπου 174.200 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Οι δομές που έχουν αναπτυχθεί στη Ε. Ε. για την αντιμετώπιση του ιού είναι:
- Το HIV / AIDS think tank, μία επιτροπή για την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων μεταξύ των μελών της Ε. Ε. και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
- Το Inter- service group on HIV / AIDS που αφορά στην συνεργασία μεταξύ των γενικών διευθύνσεων δημόσιας υγείας εντός της Ε. Ε.
- Και το HIV/ AIDS task force το οποίο αποτελείται από ομάδα ειδικών και ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Ένωσης.

Έχουμε ζήσει, βιώνουμε και η ιστορία θα δείξει πόσες ακόμη Παγκόσμιες Ημέρες κατά του AIDS θα μας θυμίζουν ότι η υπόθεση ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ!

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top