Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

9 + 1 SOS για το περιβάλλον...

Το τοπ τεν των οικολογικών ειδήσεων που στιγμάτισαν τη χρονιά που φεύγει
Τα βιοκαύσιμα δεν είναι η λύση• ο πλανήτης ζεσταίνεται με ρυθμούς ταχύτερους απ΄ ό,τι υπολογίζαμε• ακόμη και η εξέλιξη του ανθρώπου τίθεται πλέον σε κίνδυνο. Τα προειδοποιητικά μηνύματα για το γεγονός ότι ο πλανήτης μας οδεύει εξαιτίας μας προς την οικολογική καταστροφή του, ήταν πολλά στη διάρκεια του 2008, όμως υπήρξε κι ένα ελπιδοφόρο: Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, ενός από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη.

1 Ο θόρυβος σκοτώνει
Η ηχορρύπανση απειλεί την ίδια τη ζωή. Ευθύνεται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο η ηχορρύπανση μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία όπως η μόλυνση των υδάτων ή της ατμόσφαιρας.

2 Η «φούσκα» της αιθανόλης
Η ΜΟΝΗ εναλλακτική πηγή ενέργειας που άρχισε να χρησιμοποιείται σε κάποια έκταση στις ΗΠΑ ήταν η προερχόμενη από το καλαμπόκι αιθανόλη, η οποία έχει γίνει πλέον μια βιομηχανία 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως επιστημονικές μελέτες υπονόμευσαν τα πράσινα διαπιστευτήριά της. Παράλληλα η μεγάλη ανάπτυξη των βιοκαυσίμων θεωρήθηκε εν μέρει υπεύθυνη για τη μεγάλη άνοδο της τιμής των τροφίμων.

3 Εξαφανίζονται οι πολικές αρκούδες
Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών Ντερκ Κέμπθορν ανακοίνωσε ότι η πολική αρκούδα θα περιληφθεί στα «απειλούμενα» είδη στο πλαίσιο του Νόμου περί των Ειδών που Απειλούνται με Εξαφάνιση. Είναι το πρώτο ζώο που προστίθεται στον κατάλογο αυτό εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

4 Η Ινδονησία και τα δάση της
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόγραμμα βάσει του οποίου να μπορούν αναπτυσσόμενες χώρες να υποσχεθούν ότι δεν θα καταστρέψουν τα δάση τους και να λάβουν ως αντάλλαγμα χρήματα- κάτι σαν αντιστροφή των ποσοστώσεων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όμως τον Νοέμβριο η Ινδονησία έκανε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός συστήματος που δίνει στους Αμερικανούς τη δυνατότητα να την πληρώνουν για να προφυλάσσει τα τροπικά δάση της.

5 Τα χημικά σκοτώνουν την εξέλιξη
Επιστημονικές έρευνες από όλο τον κόσμο έδειξαν ότι το ανδρικό φύλο βρίσκεται σε κίνδυνο, τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους, εξαιτίας της έκθεσής του τα τελευταία χρόνια σε περισσότερες από 100.000 νέες χημικές ουσίες. Η ρύπανση διαταράσσει την εξέλιξη των ειδών προκαλώντας δυσμορφίες στα γεννητικά όργανα και προβλήματα στην αναπαραγωγική ικανότητα. Η εκθήλυνση των αρσενικών μελών πολυάριθμων ειδών σπονδυλωτών είναι κάτι που συμβαίνει πλέον ευρέως.

6 Ηypermiling
Είναι η Λέξη της Χρονιάς στο οξφορδιανό λεξικό της αγγλικής. Ορισμός της: να οδηγείς με τέτοιο τρόπο ώστε να διανύεις όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα με τα καύσιμα που διαθέτεις.

7 Κόψτε το κρέας
Ο νομπελίστας της Ειρήνης Ρατζέντρα Πατσάουρι, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ανακοίνωσε ότι το κρέας συνεισφέρει περισσότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου απ΄ ό,τι όλα τα μέσα μεταφοράς μαζί. Η παραγωγή του ευθύνεται για το 18% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου 8 Ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα
Σε ύψη- ρεκόρ έχει φτάσει η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Φτάνει τα 387 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) και είναι περίπου 40% υψηλότερη από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης. Αυτό δείχνει ότι η Γη χάνει τη φυσική της ικανότητα να απορροφά τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

9 Είναι αργά για το περιβάλλον
Αυτό υποστήριξε ο Τζέιμς Λάβλοκ, ο αιρετικός Βρετανός επιστήμονας που είναι από τους ιδρυτές του οικολογικού κινήματος. Ογδόντα οκτώ χρόνων σήμερα, δήλωσε πως πιστεύει ότι η καταστροφή είναι αναπόφευκτη, ότι η απόπειρά μας να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι αστεία και η προσπάθειά μας να ζήσουμε οικολογικά είναι μια αυταπάτη.

10 Η εκλογή Ομπάμα
Όταν άρχισε η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, οι οικολόγοι πίστεψαν πως έτσι κι αλλιώς θα έβγαιναν κερδισμένοι: ο Ομπάμα και ο Τζον ΜακΚέιν υποστήριζαν αμφότεροι ότι πρέπει να αναληφθεί δράση εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Όμως καθώς η εκστρατεία εξελισσόταν, ο ΜακΚέιν επέστρεψε στη ρεπουμπλικανική ορθοδοξία διακηρύσσοντας τον ενθουσιασμό του για τα ορυκτά καύσιμα, ενώ ο Ομπάμα οικοδόμησε ένα πρόγραμμα γύρω από επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας για τη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας.

Η Αρκτική λειώνει μία δεκαετία νωρίτερα από ό,τι υπολογιζόταν
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ βρήκαν τις πρώτες αποδείξεις ότι η περιοχή της Αρκτικής θερμαίνεται με ρυθμό ταχύτερο από τον υπόλοιπο κόσμο τουλάχιστον μία δεκαετία νωρίτερα απ΄ ό,τι προέβλεπαν ότι θα συνέβαινε αυτό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία του αέρα στην περιοχή της Αρκτικής είναι φέτος το φθινόπωρο υψηλότερη απ΄ ό,τι συνήθως επειδή η αυξημένη τήξη των πάγων στη διάρκεια του θέρους στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό προκάλεσε τη συσσώρευση θερμότητας στα ύδατα. Τα μοντέλα των ηλεκτρονικών υπολογιστών είχαν από καιρό προβλέψει ότι η μείωση του θαλάσσιου πάγου θα ενισχύσει τις αλλαγές της θερμοκρασίας στην περιοχή του Βόρειου Πόλου, όμως αυτό δεν αναμενόταν να συμβεί πριν περάσουν άλλα τουλάχιστον 10 ή 15 χρόνια. Τα ευρήματα αυξάνουν τις ανησυχίες ότι το λειώσιμο των πάγων στην Αρκτική είναι πλέον αμετάκλητο και η περιοχή αυτή μπορεί να είναι πλέον αδύνατο να ανακάμψει. Η Αρκτική θεωρείται μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και η μετάβασή της σε μια άλλη κλιματική κατάσταση θα έχει άμεση επίδραση σε άλλα μέρη του βορείου ημισφαιρίου καθώς και έμμεσες επιδράσεις σε όλο τον κόσμο.
Ερευνητές έχουν τεκμηριώσει ότι τα τελευταία 20 χρόνια σημειώνεται κατά τους θερινούς μήνες στην Αρκτική μια καταστροφική συρρίκνωση του θαλάσσιου πάγου και ότι αυτό ενισχύει την άνοδο της θερμοκρασίας. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η άνοδος αυτή είναι ακόμη πολύ μικρή και ότι θα μπορέσει να μετρηθεί μόνο στις επόμενες δεκαετίες. Όμως έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στην ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής στο Σαν Φρανσίσκο, δείχνει πως το φαινόμενο ενισχύεται τα πέντε τελευταία χρόνια και θα εξακολουθήσει να ενισχύεται στο προβλεπτό μέλλον. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της περιοχής της Αρκτικής είναι ήδη σημαντικά αυξημένη όταν ο θαλάσσιος πάγος αρχίζει να ξανασχηματίζεται μετά την τήξη του κατά τη θερινή περίοδο. Η θερμοκρασία του αέρα στην Αρκτική ήταν φέτος το φθινόπωρο ασυνήθιστα υψηλή. Ο Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός ζεστάθηκε περισσότερο απ΄ ό,τι συνήθως επειδή η θερμότητα από τον ήλιο απορροφάται ευκολότερα από τη μαύρη επιφάνεια του ωκεανού, σε σύγκριση με την πολύ ανακλαστική επιφάνεια μιας παγωμένης θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top