Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Αγώνας των κατοίκων του λεκανοπεδίου ενάντια στην απάτη, 260 εκ ευρώ για το Περιβάλλον;;;;;

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓ.ΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΡΥΑΚΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΑΡΑΛΗΠΤΗΣ
Υφυπουργός Ανάπτυξης
κ.Καλαφάτης
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πρωθυπουργός Κος. Καραμανλής
Πρόεδρος της βουλής Κος. Σιούφας
Υπουργός Ανάπτυξης Κος. Φώλιας
Βουλευτής Ν.Κοζάνης Κος. Κασαπίδης
Βουλευτής Ν.Κοζάνης Κος. Παπαδόπουλος
Βουλευτής Ν.Κοζάνης Κος. Τσαρτσιώνης
Βουλευτής Ν.Κοζάνης Κος. Αθανασιάδης
Βουλευτής Ν.Κοζάνης Κος. Παπακωνσταντίνου

ΚΥΡΙΟΙ
Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας και με αφορμή τις απαντήσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ.Καλαφατη κατόπιν επίκαιρης ερωτήσεως του βουλευτή κ.Χαλβατζή στις 20-11-2008 σχετικά με τις αγωγές, τις μηνύσεις στους κάτοικους Αγ.Δημήτριου-Ρυακιού από την Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε και όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούν οι δραστηριότητες της ΔΕΗ Α.Ε στην περιοχή, δεν θα μπορούσαμε παρά να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις αλλά και να υποβάλλουμε τις δικές μας ερωτήσεις μέσα από την καθημερινότητα, όπως την βιώνουμε εμείς,, οι γείτονες, των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ Α.Ε απευθυνόμενοι σ’ όσους πραγματικά πασχίζουν για την ελληνική περιφέρεια, σ’ όσους ενδιαφέρονται για τους πληττόμενους οικισμούς και κάθε εκπρόσωπο, φορέα, παράγοντα, ο οποίος οφείλει, από την θέση που κατέχει, να προασπίσει τα συμφέροντα των ελλήνων πολιτών.
Όσον αφορά τις επενδύσεις 260 εκατομμυρίων για την προστασία του περιβάλλοντος, εμείς στην καθημερινότητα μας δεν έχουμε δει καμία βελτίωση, αντιθέτως κάθε μέρα και χειρότερα. Βεβαίως δεν μπορούμε να αμφισβητούμε τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί, αλλά αλίμονο αν συγκρίνουμε χρηματικά ποσά με ανθρώπινες ζωές.
Για την επιστροφή των εκτάσεων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο κ.πρωθυπουργός, να θυμίσουμε ότι είναι εκτάσεις εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων που ήταν το μόνο μέσο επιβίωσης, αλλά απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά από την ΔΕΗ Α.Ε για να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της περιοχής (λιγνίτης) προς όφελος της χώρας.
Γνωρίζετε όλοι πως εξαιτίας της μόλυνσης, κανένα προϊόν μας δεν θεωρείτε πλέον ανταγωνιστικό. Επίσης παρόλο που οι περιβαντολλογικοί όροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο συστήματος έγκρισης που ισχύουν και θέτουν αυστηρά κριτήρια, σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Αναφορικά η Ν.Α. Κοζάνης δεν έχει καν την δυνατότητα καταμέτρησης ρύπων από το 2002 λόγω έλλειψης πόρων. Αλήθεια ποιος ελέγχει αυτήν την ασυδοσία; Μήπως η ίδια η επιχείρηση; Και όταν λέμε ασυδοσία μιλάμε για ασέλγεια σε βάρος των τοπικών κοινωνιών που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις, καθώς κάτω απ’ τις καμινάδες μεγαλώνουμε παιδιά με αναπνευστικές συσκευές και πεθαίνουμε νέοι από καρκινογενέσεις και πάσης φύσεως ασθένειες που οφείλονται στην ρύπανση.Πέραν των οικονομικών δεικτών, που είναι το μόνο που ενδιαφέρει την διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε, υπάρχουν και οι δείκτες θνησιμότητας της περιοχής να επιβεβαιώσουν τα εν λόγω.
Αναφερόμενοι δε στις προσλήψεις να σας υπενθυμίσουμε πως ο Δήμος Κοζάνης με τις εν εξέλιξη προκηρύξεις δικαιούται περισσότερες θέσεις και ας απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ Α.Ε σε σχέση με εμάς που απέχουμε μερικές εκατοντάδες μέτρα. Για ποια εντοποιότητα γίνετε λόγος λοιπόν; Συγκεκριμένα στο τοπικό διαμέρισμα του Αγ.Δημήτριου η ανεργία ξεπερνάει το 35%. Θεωρούμε ότι ο τρόπος των προσλήψεων είναι άδικος για τους κάτοικους που γειτνιάζουν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.
Όσον αφορά εν κατακλείδι την κινητοποίηση του Μαΐου-Ιουνίου και η οποία θα έπληττε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, να υπενθυμίσουμε πως η ίδια η κυβέρνηση έδινε υποσχέσεις, η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε εδώ και χρόνια λαμβάνει δεσμεύσεις απαλλοτριώνοντας την γη μας αναγκαστικά χωρίς όμως να έχει υλοποιηθεί το παραμικρό. Σημειωτέον επίσης καθ’ όλη την διάρκεια της κινητοποίησης η ΔΕΗ Α.Ε μιλούσε διαμέσου του κ. Εισαγγελέα, του Αστυνομικού Διευθυντή Ν.Κοζάνης και του Διευθυντή Δ.Μακεδονίας, διαμέσου των δικηγόρων της εμπαίζοντας και απειλώντας μας για τα επερχόμενα(συλλήψεις 9 ατόμων, δικές, αγωγές 24 εκατομμυρίων εύρω, μηνύσεις, εξώδικα).Καμία ουσιαστική προσπάθεια δεν έχει γίνει από την διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε τις τελευταίες δεκαετίες, ούτε βέβαια και κατά την κινητοποίηση ώστε να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που οι δραστηριότητες της δημιουργούν.
Συνεπώς ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ των κινητοποιήσεων μας είναι οι ίδιοι οι οποίοι ζητάνε τώρα να δικαστούμε.

Τελικά Αναρωτιόμαστε εάν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Καλαφατης έχει γνώση για το ποια είναι η αλήθεια στην περιοχή μας και εάν ποτέ την έχει επισκευθεί.
Όμως:
-για όσο τα παιδιά μας θα μεγαλώνουν κάτω απ’ τα φουγάρα με αναπνευστικές συσκευές και θα αργοπεθαίνουν νέοι άνθρωποι…
-για όσο η πολιτεία δεν προσφέρει αυτά που πρέπει και οφείλει σε μια ευνοούμενη κοινωνία…
-για όσο η ΔΕΗ Α.Ε αδιαφορεί για όλα αυτά, ασελγώντας ακατάπαυστα σε βάρος των τοπικών κοινωνιών, χωρίς να τηρεί τους νόμους…
-Άλλο τόσο και παραπάνω εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε διεκδικώντας τα αυτονόητα…
Καθαρό περιβάλλον-Ποιότητα ζωής-Ισονομία.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τεντσογλίδης Ηλίας

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κοτσογλανίδης Αναστάσιος

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 05-12-2008
ΤΗΛ.6932906958-6977440553
website: syllogosanergon.blogspot.com
email: syllogosanergon@yahoo.gr


ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΠΑΡΩΔΙΑ ,
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΓ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΥΑΚΙΟΥ
ΤΡΙΤΗ 9-12-2008
ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

NA PROSTHESOUME to
www.systram.gr
na to metafrasoun ta pedia (i paraliptes sas) ,epidi den tous anikoume oute eseis .Kalihta tous !!!

 
back to top