Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Εκδικάστηκαν οι αγωγές των κατοίκων του Πτελεώνα στο πρωτοδικείο Κοζάνης...


Στο πολυμελές Πρωτοδικείο Κοζάνης εκδικάστηκαν χθες οι αγωγές των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Πτελεώνα του δήμου Πτολεμαίδας, οι οποίοι ζητούν αποζημιώσεις από τη ΔΕΗ για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα κοιμητήρια λόγω της κατολίσθησης γειτονικής απόθεσης του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ το Νοέμβριο 2002. Πρόκειται στην ουσία για τρεις αγωγές των 60 κατοίκων της περιοχής με τις οποίες αξιώνουν 25 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος των κατοίκων Ευθύμιος Λιάκος «οι αποζημιώσεις αφορούν τόσο τις ζημιές που υπήρξαν στα μνημεία, τα οποία εξαφανίστηκαν εντελώς αφού θάφτηκαν κάτω από τόνους χωμάτων, όσο και την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν οι συγγενείς αλλά και την προσβολή της μνήμης νεκρών».

«Η ΔΕΗ εδώ και δύο μήνες προχώρησε σε εργασίες στο συγκεκριμένο χώρο προκειμένου να φέρει στην επιφάνεια τα κοιμητήρια ζητώντας παράλληλα με εξώδικες δηλώσεις από 15 κατοίκους να υποδείξουν τα σημεία που βρίσκονταν οι τάφοι των δικών τους προσώπων», τόνισε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πτελεώνα Αθανάσιος Τσαλκιτσίδης.

Όπως επισήμανε ο κ. Λιάκος «οι εργασίες της ΔΕΗ τους τελευταίους δύο μήνες, λίγο καιρό πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, ήταν εντελώς προσχηματικές καθώς όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε καμία άλλη προσπάθεια από την επιχείρηση για την αποκατάσταση της ζημιάς.

Οι κάτοικοι τονίζουν ότι σήμερα είναι αδύνατον να αποκαλυφθούν τα μνήματα των αγαπημένων τους προσώπων «καθώς τόνοι χωμάτων παρέσυραν τα πάντα».

«Η κατάσταση του νεκροταφείου, παραμένει τραγική και για να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι έχουμε τα λείψανα των αγαπημένων μας προσώπων θα πρέπει πρώτα να κάνουμε τα γνωστά τεστ DNA. Η ΔΕΗ από τη μια δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα για να αποτραπεί αυτή η ζημιά και από την άλλη όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έκανε τίποτε για την αποκατάσταση της ζημιάς», τόνισε ο Θεοδόσης Σάκκος κάτοικος Πτελεώνα.

Η πλευρά της ΔΕΗ υποστήριξε στο δικαστήριο ότι το προστατευτικό φράγμα που σχεδίαζε να κατασκευάσει κοντά στο κοιμητήριο προσέκρουσε τότε στις αντιδράσεις των κατοίκων ενώ στη συνέχεια οι καιρικές συνθήκες (ισχυρές βροχοπτώσεις) που επικρατούσαν εκείνη την εποχή στην περιοχή προκάλεσαν την κατολίσθηση στο κοιμητήριο. Παράλληλα επισημάνθηκε η πρόθεση της επιχείρησης να αποκαταστήσει την ζημιά.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε 4 μήνες όπως ορίζει ο κώδικας ποινικής δικονομίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top