Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Περι προστασίας του περιβάλλοντος....


«Με έργα και όχι με λόγια προστατεύουμε το περιβάλλον, αποδεικνύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη και το περιβάλλον δεν είναι έννοιες ασύμβατες» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά από τις πρωινές επισκέψεις του σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου .
Καταλήγοντας, σημείωσε: «Όλα αυτά είναι ορατά και απτά αποτελέσματα της ενεργειακής στρατηγικής μας.»

Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Νομό μας η λέξη περιβάλλον και προστασία του, δεν βγήκε καν από το στόμα του...
Επίσης απαγορευμένη λέξη ήταν και η (Δ)ΕΗ Α.Ε (αναφέρθηκε όμως μια φορά για να δείξει την "μεγαλοψυχία" της (Δ)ΕΗ Α.Ε για την παραχώρηση εκ μέρους της 5.000 στρεμμάτων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, στρέμματα που μέσα σε μια νύχτα με νόμο έγιναν περιουσία της το 2001).
Τα "έργα για την προστασία του περιβάλλοντος" τα βιώνουμε καθημερινά και προπαντώς όταν έχει καλό καιρό...αφού οι δείκτες "προστασίας μας" βαράνε κόκκινο!!!!!!!!!!!!!
Για την προστασία μας επίσης με ρυθμίσεις του ΥΠΑΝ μπορεί η (Δ)ΕΗ Α.Ε να πάρει μια γενική άδεια λειτουργίας και να λειτουργεί όλες τις μονάδες της. Δηλαδή στην πράξη ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ για ΚΑΘΕ ΜΟΝΑΔΑ, δηλαδή για το «κράτος εν κράτει» της ΔΕΗ δεν έχει ισχύ η η νομοθεσία που ισχύει για όλες τις βιομηχανικές μονάδες και για όλες τις ευνομούμενες χώρες του κόσμου. Με αυτό το «παραθυράκι» θα μπορεί να λειτουργεί η ΔΕΗ μια μονάδα, χωρίς να έχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, εφόσον θα έχει γενική άδεια λειτουργίας για όλες τις μονάδες !!!!
Όλα αυτά ειναι ορατά και απτά όχι μόνο στους κατοίκους του λεκανοπεδίου αλλά και σ' όλους τους επισκέπτες του Νομού Κοζάνης και δείχνουν την ενεργειακή στρατηγική της χώρας μας....

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο μεγάλος εσωτερικός πόλεμος για την ΕνέργειαBy Factorx | November 30, 2008


Με τα ενεργειακά θέματα ελάχιστοι ασχολούνται στη σημερινή εποχή σοβαρά, παρότι είναι σοβαρά και θα παραμείνουν κυρίαρχα των εσωτερικών και εξωτερικών εξελίξεων. Στην Ελλάδα το τεράστιο ζήτημα των ενεργειακών πόρων και της ενεργειακής πολιτικής δεν απασχολεί όσο πρέπει ούτε τους πανεπιστημιακούς αλλά ούτε και τους επιστημονικούς θεσμικούς φορείς (ΤΕΕ, επαγγελματικούς συλλόγους). Αυτή η αδυναμία έχει μεταφερθεί και στα κόμματα.

Ο μεγάλος εσωτερικός πόλεμος που ξέσπασε εδώ και πολλά χρόνια, ήδη από την εποχή κυβέρνησης της ΝΔ, το 1990-93, είναι γνωστός με την ονομασία «πόλεμος ΓΕΝΟΠ-Μητσοτάκη» για τα επενδυτικά μοντέλα παραγωγής ενέργειας (ΒΟΟ μερική αυτοχρηματοδότηση με επιστροφή της μονάδος παραγωγής στη ΔΕΗ σε προσυμφωνημένη τιμή, και ΒΟΟΤ, αυτοχρηματοδότηση με ιδιωτικοποίηση της μονάδος παραγωγής και διαπραγμάτευση της τιμής πώλησής της με τη ΔΕΗ). Είχε σχέση με την «Απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» που ξεκίνησε το 1992 με την έκδοση της οδηγίας 96/92 από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Στην χώρα μας, κάποιοι «έξυπνοι» την είδαν ως μια ακόμα ευκαιρία «αρπαχτής» του «εθνικού» μας πλούτου. Όπως π.χ. και στις τηλεπικοινωνίες, αερομεταφορές, λιμάνια, κ.λ.π. Η διαδικασία αυτή κορυφώθηκε με την συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή (επί Σημίτη), στις 22 Νοεμβρίου 1999, του σχετικού νόμου.

Πρόσφατα, με αφορμή τον τραγικό οικονομικό απολογισμό του 9μηνου του 2008 της ΔΕΗ, πληροφορηθήκαμε την πολύ κακή κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Βέβαια, και τα προηγούμενα χρόνια (επί ΠΑΣΟΚ) τα ίδια συνέβαιναν, αλλά χάρις στις αλχημείες τύπου «Νέζη-Καβουρίδη και Σια» κρύβονταν από το λαό τα διογκούμενα συνεχώς ελλείμματα. Ο πόλεμος αυτός λοιπόν, δεν ήταν ευρέως γνωστός. Αντιθέτως, γνώσιν είχαν μόνο πολύ εξειδικευμένοι «παίκτες».

Τώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε ένα αμφιβόλου ποιότητας σχέδιο νόμου, δήθεν για την έξοδο από αυτή την κατάσταση («Υδροηλεκτρικό Σχέδιο Μεσοχώρας», συζητείται την Τρίτη στη Βουλή). Εμείς να ρωτήσουμε το εξής: Αυτοί που έφεραν το Ηλεκτρικό Σύστημα σε μια χώρα της Ε.Ε. στα πρόθυρα της Καλιφόρνιας (θυμάστε τα μπλακ άουτ;), όπως το παραδέχεται επισήμως και η ΔΕΗ, είναι σήμερα σε θέση να σταματήσουν την διεθνή ξεφτίλα και την κατάρρευση αυτού του στρατηγικού τομέα της χώρας μας;

Όλα δείχνουν το αντίθετο. Οι οποιεσδήποτε κινήσεις θα είναι σε βάρος του λαού, των καταναλωτών και της οικονομίας, αλλά πάντα προς όφελος προσωπικών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Εμείς να προσθέσουμε ακόμα ότι συμφώνα με απάντηση αρμόδιου Επίτροπου της ΕΕ σε σχετική ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, Δ. Παπαδημούλη (E-2452/08) «τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την επάρκεια παραγωγής και δικτύου, ενώ δεν προβλέπεται μηχανισμός ενισχύσεων σε κοινοτικό επίπεδο».

Άτακτος

Topics: Πολιτική Επικαιρότητα |




4 Σχόλια to “Ο μεγάλος εσωτερικός πόλεμος για την Ενέργεια”
archaeopteryx Says:
November 30th, 2008 at 5:28 pm
από όλες τις νεοελληνικές αρπαχτές, και έχουν υπάρξει πολλές από το 1989 που παρακολουθώ τα πραγματα από κοντα, δύο θα καταδικάσουν τα παιδιά μας να βρούν μια Ελλάδα χειρότερη από αυτήν που μας άφησαν οι γονείς μας.

Η μία αρπαχτή είναι η καταστροφή του ελληνικού τοπίου για χάρη μερικών κατασκευαστών. Η δεύτερη η απαξίωση της ΔΕΗ για χάρη μερικών από τους ίδιους κατασκευαστές, εναν αποτυχημένο βουλευτή, έναν ή δύο λαθρέμπορους του κοινού ποινικού, και έναν έμπορο.

Το πρόβλημα της Καλιφόρνιας είναι χειρότερο εδώ. Ούτε επαρκές δίκτυο, ούτε επαρκής παραγωγή. Μόνο αυτό που ονομάζω εγώ, πορδές αγελάδων. Και το χειρότερο, δύσκολα διορθώνεται… και λόγω οικονομικής κατάστασης και λόγω …Βήματος.

 
back to top