Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Μετακόμιση χωριού με περιβαλλοντικά, κυρίως, κριτήρια...

Mια περιοχή κοντά στην πόλη της Βέροιας θα είναι μεταξύ εκείνων που θα κληθούν να επιλέξουν οι χίλιοι περίπου κάτοικοι της Μαυροπηγής Κοζάνης ώστε το χωριό τους να μεταφερθεί έως το 2013 και να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα λιγνίτη που υπάρχουν στο έδαφός του.

Μέχρι το τέλος του μήνα (το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου) πρόκειται να διεξαχθεί στην Μαυροπηγή δημοψήφισμα - ανάλογο με αυτό που διεξήχθη το Σεπτέμβριο στη γειτονική Ποντοκώμη - προκειμένου οι κάτοικοι να επιλέξουν την τοποθεσία όπου θα ξαναχτίσουν τα σπίτια τους.

Οπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληττομένων από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις της ΔΕΗ κ. Τάσος Εμμανουήλ «μέχρι τώρα έχουν προταθεί δύο τοποθεσίες στο Δήμο Πτολεμαΐδας (όπου ανήκει σήμερα το συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα), δύο στο γειτονικό Δήμο Μουρικίου και τρεις στον Δήμο Κοζάνης κοντά στην Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας.

Αντιπροσωπεία των κατοίκων είχε διερευνητική συνάντηση προ ημερών με το νομάρχη Ημαθίας κ. Κ. Καραπαναγιωτίδη.

Σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί πρόταση και από την πλευρά της Ημαθίας, στις τοποθεσίες που θα κληθούν να ψηφίσουν οι κάτοικοι θα συμπεριληφθεί και η περιοχή κοντά στη Βέροια.

Αν τελικά επιλεγεί αυτή η περιοχή, θα είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι ενός χωριού θα μετακομίσουν με περιβαλλοντικά κυρίως κριτήρια σε έναν άλλο νομό.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top