Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

«Μαραθώνιος» στην Κοζάνη κατά της ρύπανσης από τη ΔΕΗ...


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σε ένα διαφορετικό «μαραθώνιο» από τους συνηθισμένους θα τρέξουν αθλητές και κάτοικοι της Κοζάνης στις 16 Νοεμβρίου. Πέρα από τη σωματική κούραση θα χρειαστεί να τα βγάλουν πέρα και με τη βαριά ατμόσφαιρα της περιοχής, που επιβαρύνεται από τους ρύπους που εκλύονται από τη λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ - ένα πραγματικό τεστ ακόμη και για... δυνατούς πνεύμονες.

Πρόκειται για τον 1ο Περιβαλλοντικό Αγώνα Δρόμου 20 χιλιομέτρων που θα διεξαχθεί μέσα στη βιομηχανική καρδιά του λεκανοπεδίου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας όπου «καπνίζουν» νυχθημερόν οι ατμοηλεκτρικές μονάδες. Οι εκπρόσωποι των φορέων που διοργανώνουν τον μαραθώνιο τονίζουν ότι πρόκειται «για αγώνα ενάντια στις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες της ΔΕΗ».

Δύο μήνες μετά την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να μεταφερθούν τα χωριά Ποντοκώμη και Μαυροπηγή της Κοζάνης, σε άλλα σημεία του νομού, εννέα διαφορετικοί φορείς της περιοχής και των πληττόμενων από τη ρύπανση χωριών αποφάσισαν τη διοργάνωση του 1ου Περιβαλλοντικού Αγώνα Δρόμου. «Κουραστήκαμε με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων της ΔΕΗ ότι θα λάβουν μέτρα», δήλωσε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη κ. Δημ Χαϊτίδης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι συμμετέχοντες αθλητές θα εφοδιαστούν -περισσότερο συμβολικά παρά ουσιαστικά- και με μια μάσκα προστασίας σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι με ανέμους και κατά συνέπεια την τέφρα των εργοστασίων.

Αφετηρία και τερματισμός του μαραθωνίου, η Ποντοκώμη Κοζάνης του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη, το χωριό που βρίσκεται στο 14ο χιλιόμετρο του δρόμου Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, απέναντι από τον ΑΗΣ Καρδιάς, τα κέντρα υπερυψηλής τάσης και τα ορυχεία εξόρυξης της ΔΕΗ. Οι συμμετέχοντες στον περιβαλλοντικό αγώνα δρόμου, θα περάσουν μέσα από το δάσος του χωριού που κι αυτό θα παραδοθεί στους γιγάντιους εκσκαφείς της επιχείρησης και κατόπιν από το χωριό της Μαυροπηγής, η μοίρα του οποίου συνδέεται με αυτή της Ποντοκώμης, καθώς σύμφωνα με τα σχέδια της ΔΕΗ οι κάτοικοί της καλούνται να το εγκαταλείψουν έως το 2013.

Η διαδρομή περιλαμβάνει τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Μαυροπηγής, το ορυχείο Κομάνου και τα τελευταία σπίτια του οικισμού που επίσης μετακομίζει.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Δ. Υψηλάντη, πολιτιστικοί σύλλογοι και οι σύλλογοι πληττομένων της Ποντοκώμης, της Μαυροπηγής, του Μαυροδενδρίου, των Σιδερών με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης. Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα θα διοργανωθεί ημερίδα.

Του Θαναση Τσιγγανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top