Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Πράσινη Οικονομία...


Τι ακριβώς είναι η «πράσινη οικονομία», που κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές παγκοσμίως; Είναι μία ευκαιρία για επενδύσεις σε ένα εντελώς καινούργιο πεδίο, όπως για παράδειγμα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα αυτοκίνητα με μειωμένες εκπομπές ρύπων ή καθόλου εκπομπές ή η οργανική γεωργία. Είναι ακόμα μία οικονομία που συνυπολογίζει και καταφέρνει να μειώσει το περιβαλλοντικό κόστος των ενεργειών του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη.
Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, οικονομολόγους, τον αρμόδιο οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τραπεζίτες και πολιτικούς, η «πράσινη οικονομία» είναι ένας τρόπος να βγούμε από την οικονομική κρίση.Το θέμα είναι προς τα πού θα κατευθυνθούν οι επενδύσεις αλλά και η στήριξη μέσω επιδοτήσεων.
Ενδεικτικά
- Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία «παράγει» περίπου 1,9 τρισ. δολάρια και απασχολεί 4,4 εκατ. ανθρώπους
- Η παγκόσμια παραγωγή σιδήρου παράγει 500 δισ. δολάρια και απασχολεί 4,5 εκατ. ανθρώπους
Την ίδια στιγμή
- Περίπου 1,2 εκατ. άνθρωποι εργάζονται για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα σε τέσσερις χώρες, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Κίνα.
- Πάνω από 2,3 εκατ. εργάζονται στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παγκοσμίως
- Πάνω από 600.000 άνθρωποι εργάζονται στην παραγωγή θερμικής ενέργειας από τον ήλιο στην Κίνα.
Επίσης:
- Η παγκόσμια αγορά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αφορούν το περιβάλλον αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 1.000 δισ. ευρώ, σύμφωνα με Γερμανούς συμβούλους. Το 2020 εκτιμάται ότι αυτή η αγορά θα μπορούσε να διπλασιαστεί.
- Στη Γερμανία η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει σήμερα τζίρο 22 δισ. δολάρια και απασχολεί 214.000 εργαζομένους, με προοπτική το 2010 να δημιουργήσει 700.000 νέες θέσεις εργασίας και συνολικό τζίρο γύρω στα 2.030,460 δισ. ευρώ
- H Kleiner Perkins η εταιρεία που υποστήριξε το Google, το Netscape και το Amazon.com, πρόσφατα επένδυσε 100 εκατ. δολάρια σε νέες εταιρείες που εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.
- Την άνοιξη η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διπλασιάσει την εθνική χρηματοδότηση που αφορά την έρευνα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα 3,4 δισ. δολάρια.
- Οι αγρότες στην Ανατολική Αφρική που καλλιεργούν βιολογικά ή σχεδόν βιολογικά έχουν καταφέρει να αυξήσουν το εισόδημά τους, καθώς δεν αγοράζουν φυτοφάρμακα ή λιπάσματα.
- Σε μερικές χώρες, η ενέργεια που καταναλώνεται για τη θέρμανση ή την ψύξη των κτιρίων αγγίζει το 40% της συνολικής ενέργειας. Η οικοδόμηση κτιρίων που απαιτούν λιγότερη ενέργεια μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι η «πράσινη οικοδομή» μπορεί να δημιουργήσει 2 - 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας επιπλέον.
- Στο Μεξικό η δημιουργία ποδηλατοδρόμων και η λήψη μέτρων που αφορούν την κυκλοφορία όχι μόνο μείωσε κατά 10% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που αφορούν τις μεταφορές, αλλά και βοήθησε στην εξοικονόμηση περίπου 750 εκατ. δολ.
- Πρόσφατα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για τη δημιουργία 4.000.000 νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν από την ανάπτυξη της «πράσινης οικονομίας».

Πηγή: Καθημερινή-Τανια Γεωργιοπουλου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει καμία βιώσιμη οικονομία χωρίς αποκέντρωση-αυτάρκεια, αυτά ακριβώς που πολεμούν με μίσος ψοφο-ιερατεία και ψευτοοικολόγοι:
http://www.youtube.com/v/GDMyRJUDLV0
Άλλωστε τα καύσιμα σε λίγο τους τελειώνουν οριστικά και δεν πρόκειται να επιβιώσει κανένας παράσιτος μανιακός, που δε θα συνεργάζεται αρμονικά σε μικρές κοινότητες με τους συνανθρώπους του!

 
back to top