Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Μαραθώνιος για ένα πιο καθαρό περιβάλλον

Αγώνα δρόμου κάτω από τα φουγάρα των εργοστασίων για τις «περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες της ΔΕΗ» πραγματοποίησαν δεκάδες κάτοικοι της περιοχής «E» 18/11

Κάτω από τα φουγάρα των εργοστασίων, δίπλα σε απέραντα ορυχεία και βουνά αποθέσεων λιγνίτη, δεκάδες κάτοικοι του λεκανοπεδίου Κοζάνης - Πτολεμαϊδας αλλά και άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας πήραν μέρος την Κυριακή στον 1ο λαϊκό αγώνα δρόμου για το δικαίωμά τους σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον.

Ο νικητής του αγώνα, πρώην αθλητής, Κώστας Μανώλας έκοψε το νήμα δακρυσμένος και μιλώντας αργότερα στους διοργανωτές, εξήγησε τους λόγους: τρέχοντας δίπλα από το χωριό του, τον Κόμανο Κοζάνης, κατά τη διάρκεια του αγώνα, είδε τις μπουλντόζες της ΔΕΗ να κατεδαφίζουν το πατρικό του σπίτι.

Η οικογένειά του, που εγκατέλειψε το χωριό πριν από έναν χρόνο, ανήκει στους «πρόσφυγες» του λιγνίτη, αυτούς που αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν ώστε η ΔΕΗ να αξιοποιήσει το κοίτασμα λιγνίτη που υπάρχει κάτω από το χωριό τους.

Χωριό - φάντασμα

«Εζησα στο σπίτι αυτό 34 χρόνια και έφυγα όταν παντρεύτηκα». Οταν είδα το μέρος όπου μεγάλωσα να έχει μετατραπεί σε χωριό-φάντασμα και τα μηχανήματα να γκρεμίζουν το σπίτι μου, δεν άντεξα και με πήραν τα δάκρυα», είπε στο «Εθνος» ο Κ. Μανώλας, που σήμερα ζει στην Πτολεμαϊδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΔΕΗ δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της απέναντι στους κατοίκους του χωριού και ο νέος οικισμός δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα.

Ο λαϊκός μαραθώνιος 20 χιλιομέτρων «ενάντια στις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες της ΔΕΗ», όπως αναφέρεται στην πρόσκληση της εκδήλωσης, διοργανώθηκε από τους περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς συλλόγους τριών χωριών που θα ακολουθήσουν την τύχη του Κόμανου (Ποντοκώμη, Μαυροπηγή και Μαυροδένδρι). «Τρέξαμε στα τελευταία 20 χιλιόμετρα δρόμου, όπου επιτρέπεται να κινούμαστε. Σε λίγα χρόνια θα έχουν δεσμευτεί και αυτά από τη ΔΕΗ», είπε στο «Εθνος» ο εκ των διοργανωτών Ανδρέας Αθανασιάδης.

ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Μικρά χωριά με ρύπανση... Αθήνας

Ατμοσφαιρική ρύπανση ανάλογη με αυτή μεγαλουπόλεων, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι μικρών χωριών του λεκανοπεδίου Κοζάνης - Πτολεμαϊδας, όπου λειτουργούν οι μεγαλύτεροι και πιο ρυπογόνοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση λιγνίτη.

Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα επιστημονικής εργασίας του δρος Β. Ευαγγελόπουλου, επιστημονικού συνεργάτη του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, τα οποία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που ακολούθησε μετά τη λήξη του λαϊκού μαραθωνίου.

Ο κ. Ευαγγελόπουλος μελέτησε τη σύσταση των αιωρούμενων σωματιδίων στην πόλη της Κοζάνης και στον οικισμό του Κλείτους, και κυρίως την κατηγορία των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (ΠΑΥ) που περιέχονται σε αυτά.

Και στις δύο περιοχές, οι ΠΑΥ, που ευθύνονται για καρκινογενέσεις, βρέθηκαν σε ίδια επίπεδα με αντίστοιχα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις 0,57 mg/m3 στην Κοζάνη και 0,58 mg/m3 στον Κλείτο).

Από τους ομιλητές τονίστηκε η πλημμελής μέτρηση των ρύπων από ανεξάρτητους (εκτός ΔΕΗ) φορείς και η απουσία πλήρους επιδημιολογικής μελέτης στο Λεκανοπέδιο, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να μη γνωρίζει για τους κινδύνους που διατρέχει.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

kala ke avti i diafori aneksartiti simera ke me didaktorika tosa hronia kastana epsinan simera ksipnisan ke arhisan na milan p.h.Triantafilidis ego didaktoriko den ekana alla tin ipografi mou se episima kimena tin ebana ke tin efaga me anapiria

 
back to top