Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Κλείνει τις χωματερές και «φορτσάρει» στην ανακύκλωση...

Η Δυτική Μακεδονία, η μοναδική περιφέρεια της χώρας που διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, εντείνει τις προσπάθειες για το κλείσιμο και των τελευταίων χωματερών μέχρι τέλους του έτους. Παράλληλα η πρωτοποριακή εταιρία ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας) υπόγραψε προγραμματική συμφωνία με όλους τους δήμους της περιφέρειας για την εντατικοποίηση της ανακύκλωσης, με στόχο να την αύξηση των ανακυκλούμενων υλικών στο 15%, από 3% που είναι σήμερα.
Βεβαίως, βραχνάς της αυτοδιοίκησης και για την ακριτική περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, είναι η δαμόκλειος σπάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για επιβολή τσουχτερών προστίμων για τις ανοιχτές χωματερές μετά τη λήξη του τρέχοντος έτους. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ, Δημοσθένης Μαυρίδης, με δήλωσή του στον «Π», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008 οι ανεξέλεγκτες χωματερές θα αποτελούν παρελθόν». Διευκρίνισε ότι «οι υπάρχουσες χωματερές είναι χαμηλής επικινδυνότητας, ωστόσο εμείς έχουμε δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες, ώστε να κλείσουν οι χωματερές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008».
Οι ανοιχτές χωματερές που πρέπει να κλείσουν ανέρχονται στο σύνολο της περιφέρειας σε 76, εκ των οποίων 36 στο νομό Φλώρινας, 35 στο νομό Κοζάνης και 5 στο νομό Καστοριάς. Ήδη έχουν δημοπρατηθεί οι διαγωνισμοί για το κλείσιμο των χωματερών, τα ποσά των οποίων ανέρχονται σε 1,3 εκ. ευρώ για το νομό Φλώρινας, 1,8 εκ. ευρώ για το νομό Κοζάνης και 250.000 ευρώ για το νομό Καστοριάς.
Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ με τους δημάρχους όλων των δήμων της ακριτικής περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στις οποίες συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την έναρξη του προγράμματος ανακύκλωσης υλικών σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η ενεργοποίηση της αυτοδιοίκησης, ώστε να αυξήσουμε τα ποσοστά των ανακυκλούμενων υλικών και να επεκτείνουμε την ανακύκλωση σε νέα υλικά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, το 2007 ανακυκλώνονταν το 2,5% των απορριμμάτων, στα τέλη του 2008 θα ξεπεράσει το 3%, το 2009 θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ μέχρι το 2011 θα γίνει το μεγάλο άλμα, φτάνοντας το ποσοστό των ανακυκλούμενων υλικών στο 15% του συνόλου των απορριμμάτων». Συγχρόνως προβλέπεται η επέκταση της ανακύκλωσης, εκτός από το χαρτί που ανακυκλώνεται σήμερα, σε υλικά όπως το γυαλί, το αλουμίνιο και το πλαστικό. Ο στόχος σύμφωνα με τον Δ. Μαυρίδη «είναι αρκετά υψηλός, όμως είναι εφικτός για την περιοχή μας, αρκεί να υπάρχει κατάλληλος συντονισμός των ΟΤΑ με τη ΔΙΑΔΥΜΑ. Τόνισε πάντως ότι «το ενδιαφέρον των δημάρχων σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε είναι πραγματικά μεγάλο, η ανταπόκρισή τους ήταν άμεση και οι προτάσεις τους για την καλύτερη αξιοποίηση του προγράμματος ακόμη πιο χρήσιμες. Όλοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες έχουν κατανοήσει ότι η ανακύκλωση είναι απαίτηση της σύγχρονης κοινωνίας που ανταποκρίνεται στις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της εποχής, γι' αυτό και δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε η ανακύκλωση να γίνει υπόθεση όλων των πολιτών, όλης της περιφέρειας και όχι αποσπασματικά σε κάποιους μεγάλους δήμους».
Ο Δ. Μαυρίδης τόνισε ότι «για την αποτελεσματικότερη έκβαση της ανακύκλωσης η ΔΙΑΔΥΜΑ και οι ΟΤΑ υπόγραψαν προγραμματική σύμβαση, με την οποία καθορίζονται οι υποχρεώσεις της κάθε πλευράς. Οι δήμοι αναλαμβάνουν να κάνουν τη συλλογή των κάδων ανακύκλωσης, ενώ όλη την υπόλοιπη διαχείριση, δηλαδή τη μεταφόρτωση, την επεξεργασία και τη μεταφορά των υλικών σε μονάδες ανακύκλωσης την αναλαμβάνει η ΔΙΑΔΥΜΑ». Το ενδιαφέρον των ΟΤΑ για την ανακύκλωση φαίνεται και από τα αιτήματα των δημάρχων, αλλά και των σχολικών μονάδων προς τη ΔΙΑΔΥΜΑ για αύξηση των κάδων ανακύκλωσης. Η εταιρία θα ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτά, καθώς εντός του Δεκεμβρίου πρόκειται να παραλάβει και να διαθέσει στους δήμους τέσσερα ειδικά απορριμματοφόρα και 2.800 νέους κάδους ανακύκλωσης από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, που είναι ο υπεύθυνος φορέας ανακύκλωσης και ο μοναδικός πιστοποιημένος από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο παραπάνω εξοπλισμός θα προστεθεί στα υφιστάμενα τέσσερα απορριμματοφόρα και στους 1.100 κάδους, η προμήθεια των οποίων είχε γίνει με το 3ο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους θα έχουν προμηθευτεί κάδους ανακύκλωσης αρχικά για το χαρτί και σταδιακά για γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό - όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες της Δυτικής Μακεδονίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Ανακύκλωση ακουμε και ανακύκλωση δεν βλέπουμε...
Τοπικό πόρο ακούμε και τοπικό πόρο δεν βλέπουμε...
Καλύτερο περιβάλλον ακούμε και καλύτερο περιβάλλον δεν βλέπουμε...
Επιτέλους ας δούμε κάτι ρε παιδιά...
Έχουν μείνει όλοι τους στα παχιά λόγια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top