Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Να σταματήσουν οι άνευ όρων παραχωρήσεις δημοτικής και δημόσιας γης σε συλλόγους και ιδιώτες...

Διαμαρτυρία της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ με αφορμή σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Στην περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του Αγίου Θεοδώρου και Αγίου Φανουρίου η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης ξεκίνησε εδώ και ενάμιση χρόνο εργασίες δεντροφύτευσης. Για το σκοπό αυτό συνεργάστηκε με την Υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Κοζάνης, το Τμήμα περιβάλλοντος της ΔΕΗ και την Επιτροπή της εκκλησίας. Επίσης είχε την έγκριση και τη συμπαράσταση του Αντιδημάρχου κ. Παπαγεωργίου, αρμόδιου για θέματα πρασίνου.
Πρόσφατα όμως πληροφορηθήκαμε ότι η έκταση αυτή εμβαδού 4,521,03 τ.μ. είχε παραχωρηθεί στο Σύλλογο «Φίλοι του Αϊ Λια» από το 2007 (!!) με την απόφαση 522/2007 του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης.
Εκφράζουμε την διαφωνία μας στην απόφαση αυτή, όπως και σε άλλες παρόμοιες αποφάσεις για τους εξής λόγους :
1. Η Κοζάνη δεν χρειάζεται στους γύρω λόφους πρόσθετες επιβαρύνσεις από μπετόν, περιφράξεις, άκομψα κτίρια, ψησταριές, γήπεδα κακότεχνα που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ, άχρηστα αμφιθέατρα, αυθαίρετα εκκλησάκια και κακόγουστα παραπήγματα ιδιωτών ή συλλόγων. Περιφερειακά η πόλη χρειάζεται ορθολογική διαχείριση και ενίσχυση του περιαστικού πρασίνου και όμορφους χώρους αναψυχής, στους οποίους να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και όχι μόνο μερικές οργανωμένες «συλλογικές» μειοψηφίες.
2. Μια πολιτική γης με ψηφοθηρικά κριτήρια ωφελεί μόνο τους συναλλασσόμενους κι όχι το κοινωνικό σύνολο. Δεν είμαστε αντίθετοι στις φυσιολατρικές δραστηριότητες των συλλόγων, τις οποίες όμως μπορούν να ασκούν χωρίς … προικοδοτήσεις κάθε είδους.
Ο Δήμος πρέπει να αναθεωρήσει ριζικά την πολιτική παραχωρήσεων δημοτικών εκτάσεων. Γενικώς δεν πρέπει να παραχωρούνται δημοτικές εκτάσεις. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αυτό κρίνεται ωφέλιμο για όλο το Δήμο πρέπει να ισχύουν (και να θεσπιστούν) αυστηρά κριτήρια, ώστε η όποια παραχώρηση να αποβαίνει προς όφελος όλων των πολιτών. Ο αιτών Σύλλογος πρέπει πρώτα από όλα να έχει όλα τα εχέγγυα (αξιοπιστία, δράση, οικονομική δυνατότητα, σχέδιο διαχείρισης του χώρου). Να του παραχωρείται προσωρινά μόνο η χρήση και εάν σε δύο χρόνια δεν έχει προχωρήσει το σχέδιο του να ανακαλείται το παραχωρητήριο. Υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα χρηστής αξιοποίησης πανελλαδικά (και τοπικά), αλλά δυστυχώς αποτελούν την εξαίρεση. (Υπενθυμίζουμε δύο περιπτώσεις που αφορούν την Οικολογική Κίνηση. Πριν μια δεκαετία με πρωτοβουλία του αείμνηστου Χ. Μπέσσα και σύμφωνη γνώμη του Δήμου η Οικολογική Κίνηση υιοθέτησε μια μικρή έκταση στον Αη Λια. Έβαλε δένδρα, έκανε ένα μονοπατάκι και μια ξερολιθιά με πέτρες του βουνού. Τα έξοδα ήταν δικά της (για την ακρίβεια του Χ. Μπέσσα) και ο χώρος συντηρούνταν εθελοντικά από μέλη μας και από την Επιτροπή της εκκλησίας. Δεύτερη περίπτωση είναι η πρόταση για ανέγερση μικρού βιοκλιματικού -βιοενεργειακού σπιτιού σε δημοτική έκταση με οικολογικά υλικά και έπιπλα, επισκέψιμου από σχολεία, περιβαλλοντικές ομάδες κλπ, και με χρηματοδότηση από Τοπικό Πόρο ή σχετικά προγράμματα (Leader, ήπιων μορφών ενέργειας κ.α). Η πρόταση έγινε πέρσι προς το Δήμο (κοινοποιήθηκε και στην ΑΝΚΟ) και αναμένουμε..
Αυτό βέβαια που συμβαίνει σήμερα δεν έχει σχέση με τέτοια παραδείγματα και κανόνες: Η παραχώρηση γίνεται με μια απλή αίτηση και μετά να αρχίζει ο δεύτερος γύρος στους διαδρόμους της Νομαρχίας, των Δήμων, των βουλευτών, της ΔΕΗ κλπ με στόχο τη στέγαση του συλλόγου με λεφτά από τον κρατικό κορβανά και φυσικά «δια των ενεργειών» κάποιων παραγόντων.
3. Η λογική των άνευ όρων παραχωρήσεων σε συλλόγους και ιδιώτες και η απουσία συστηματικού πολεοδομικού ελέγχου στον περίγυρο της πόλης έχει δημιουργήσει μια νοσηρή κατάσταση και αλυσιδωτές καταπατήσεις δημόσιας και δημοτικής γης. Περιμέναμε εδώ και δυο χρόνια να φέρουν το θέμα των παραχωρήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο μερικοί δημοτικοί σύμβουλοι που μας το υποσχέθηκαν, αλλά τίποτα. Αντί αυτού είδαμε να παραχωρείται από το Δημοτικό Συμβούλιο αναδασωτέα έκταση του Βατερού σε ιδιώτες, να νομιμοποιούνται αυθαίρετα κτίσματα συλλόγων, να γίνεται αποδεκτό και άλλο κτίσμα της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής (κι εδώ σε αναδασωτέα έκταση) και να μπαίνουν στο αρχείο καταγγελίες για εξόφθαλμες παρανομίες ιδιωτών εντός και εκτός Κοζάνης.

Ζητάμε
 Την άμεση ανάκληση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης για την εν λογω παραχώρηση
 Την επανεξέταση όλων των παραχωρήσεων μετά από συγκρότηση ανοιχτής Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου.
 Τη σαφή οριοθέτηση όλων των δημοτικών εκτάσεων και την άμεση δίωξη και εκδίωξη όλων των καταπατητών.
 Τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής κατά των πολεοδομικών παρανομιών και καταπατήσεων, όπως έχουμε επανειλημμένα προτείνει

Εύλογο φυσικά είναι και το εξής ερώτημα που γεννιέται στον κάθε πολίτη: Αφού ο Δήμος είχε δωρίσει τα 4,5 στρέμματα στο συγκεκριμένο Σύλλογο, γιατί συμφώνησε να δενδροφυτεύσουμε στο «οικόπεδο» τους ; Όταν δεντροφυτεύεις ένα χώρο που πρόκειται να κτιστεί, τότε κάποιος σου κάνει καψόνι …
Και κάτι τελευταίο. Εάν στους «Φίλους του Αϊ Λια» δωρίζεται οικόπεδο στο … Σιόπατο, τότε στο Σύλλογο «Φίλοι του Σιοπατου» (που πιθανόν να ιδρύσουμε για να μην είμαστε πίσω από τις …σύγχρονες αντιλήψεις) θα δοθεί οικόπεδο στον … Αϊ Λια ;

5 Νοεμβρίου 2008
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top