Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

1ος αγώνας δρόμου για τα δικαιώματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου...

Απομένουν 7 μέρες και 15 ώρες πρίν τον 1ο (πρώτο) αγώνα δρόμου για τα δικαιώματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου για ένα καλύτερο περιβάλλον και την ημερίδα που θα ακολουθήσει. Η ενότητα με τις συμβουλές μας για ένα όσο το δυνατό πιο "ασφαλή" αγώνα συνεχίζεται...


Φροντίστε να ενυδατώνεστε
Μην εξαντλείτε τον οργανισμό σας καταβάλλοντας υπερβολικές προσπάθειες και κάντε διαλείμματα εφόσον το χρειάζεστε. Μην παραλείπετε να πίνετε νερό κατά την διάρκεια της διαδρομής ειδικότερα όταν ο καιρός είναι ζεστός και η διάρκεια της άσκησης μεγάλη.

Τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε είναι:
• Το περπάτημα είναι άσκηση και όπως όλες οι ασκήσεις χρειάζεται απαραίτητα προθέρμανση και αποθεραπεία με διατάσεις. Πάντα ξεκινάμε με πιο αργό ρυθμό μέχρι να ζεσταθούμε. Επίσης οι διατάσεις πριν και μετά το περπάτημα βοηθούν στη σωστή προετοιμασία των μυών, στην πρόληψη τραυματισμών, στην ευλυγισία και στη σωστή αποκατάσταση.
• Όταν περπατάτε κρατείστε το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα μπροστά.
• Οι ώμοι πρέπει να είναι χαλαροί και προς τα πίσω.
• Είναι καλό να έχετε σφιχτούς τους κοιλιακούς και τους γλουτιαίους μύες κατά την διάρκεια της προπόνησης.
• Ο διασκελισμός πρέπει να είναι φυσικός και να μην σας δυσκολεύει.
Αν περπατάτε σε διάδρομο προσέξτε τα ακόλουθα:
• Το περπάτημα πάνω σε κινούμενη επιφάνεια, διαφέρει από το περπάτημα σε ακίνητη επιφάνεια όπως για παράδειγμα στο δρόμο. Έχει σημασία να εξοικειωθείτε με την χρήση του διαδρόμου. Για αυτό όταν ξεκινήσετε περπατήστε με μικρή ταχύτητα, για λίγο χρόνο ώστε να εξοικειωθείτε με την συγκεκριμένη κίνηση.
• Όταν ανέβετε στον διάδρομο για πρώτη φορά πιαστείτε με τα δύο χέρια από τις λαβές. Αυτό θα σας βοηθήσει στην αρχή να εξοικειωθείτε πιο εύκολα και να αποφύγετε τυχόν πτώση.
• Να περπατάτε μόνον στο κέντρο του τάπητα ή αλλιώς της ζώνης του διαδρόμου.
• Κρατήστε τον διασκελισμό σας κατά την διάρκεια του περπατήματος όσο πιο ίσιο γίνεται.
• Μην πηδάτε πάνω στον τάπητα κατά την διάρκεια της άσκησης.
• Πριν κατεβείτε από τον διάδρομο βεβαιωθείτε ότι ο τάπητας έχει σταματήσει πλήρως.


Μην ξεχνάτε…
Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την αερόβια προπόνηση και τη μυϊκή ενδυνάμωση μέσω των βαρών είναι το κλειδί ενός ισορροπημένου σώματος!

Μην παραλείψετε…
Πριν αρχίσετε το οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Πόσες φορές την εβδομάδα να περπατώ και πόση ώρα;
Για να έχετε αποτελέσματα, καλό είναι να περπατάτε τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε φορά και με συχνότητα 3 έως 4 φορές την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να εντάξετε το περπάτημα ανάμεσα στις υπόλοιπες εβδομαδιαίες δραστηριότητές σας ως κάτι απαραίτητο και ωφέλιμο για την υγεία σας. Βελτίωση θα δείτε σταδιακά, ιδιαίτερα αν συνδυάσετε το περπάτημα με υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αν έχετε θέσει υψηλότερους στόχους μπορείτε να συνεχίσετε να περπατάτε μέχρι τη μια ώρα αυξάνοντας το χρόνο της άσκησής σας περίπου 5 λεπτά κάθε φορά. Αν θέλετε να βελτιώσετε το κυκλοφορικό σας, πενήντα λεπτά σ’ έναν πιο γρήγορο ρυθμό είναι αρκετά. Αν πάλι θέλετε να χάσετε και κάποια κιλά πρέπει το περπάτημα σας να είναι αρκετά έντονο και για μια ώρα στην κάθε σας βόλτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top