Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Η προγεννητική έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση επιβαρύνει τους πνεύμονες...


Βερολίνο: Οι αρνητικές επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ξεκινούν τελικά πολύ νωρίτερα απ' ότι πιστεύουμε, ακόμα και πριν καν γεννηθούν, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Ομάδα Ελβετών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης με επικεφαλής τον Δρ Φιλιπ Λατζιν έκανε μια σειρά βασικών πνευμονολογικών εξετάσεων σε 241 υγιή τελειόμηνα νεογνά όταν είχαν συμπληρώσει την Πέμπτη εβδομάδα ζωής.

Μέτρησαν επίσης την μητρική έκθεση στα μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρομέτρα, σχεδόν το ένα έβδομο του πλάτους της ανθρώπινης τρίχας, και την απόσταση των κατοικιών και των επαγγελματικών τους χώρων από κεντρικές οδικές αρτηρίες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στα μικροσωματίδια περιλαμβάνονται περιλαμβάνονται και μικροσκοπικά σωματίδια όπως η αιθάλη, η στάχτη, η σκόνη και τα όξινα σταγονίδια. Κάποιο μέρος των μικροσωματιδίων πάντως παράγεται φυσιολογικά, αλλά το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τις καμινάδες των εργοστασίων ή τις εξατμίσεις των οχημάτων.

Τα νεογνά που είχαν γεννηθεί από μητέρες με υψηλή έκθεση σε μικροσωματίδια κινούσαν περισσότερο αέρα εντός των πνευμόνων τους κατά τη διάρκεια της αναπνοής τους, συγκριτικά με τα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν μικρή έκθεση στα μικροσωματίδια. Αυτό κατά κύριο λόγο οφειλόταν στο γεγονός ότι τα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν υψηλά ποσοστά έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση ανέπνεαν 48 φορές ανά λεπτό, κατά μέσο όρο, ενώ η άλλη ομάδα 42 λεπτά ανά λεπτό.

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με υψηλότερο αναπνευστικό ρυθμό άρα και φλεγμονή των αεραγωγών στα νεογνά και αυτό ενδεχομένως να σχετίζεται με μακροχρόνια προβλήματα αναπνοής.

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top