Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Ερώτηση σχετικά με ταινιόδρομους και άλλες δράσεις επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες της (Δ)ΕΗ Α.Ε...

Σύλλογος Περιβάλλοντος
και Ποιότητας Ζωής
Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
Ποντοκώμη, ΤΚ 50200,
Κοζάνη
Πληροφορίες: 6975907558 (Προέδρου ΔΣ)

Ποντοκώμη 06-10-2008
Αριθμός Πρωτοκ.:-108-

Προς: κ Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη

Κοινοποίηση:
-ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ
-ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ
-Μέλη του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
-Μέλη του ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέμα : «Ερώτηση από το ΔΣ του Σ.Π.Π.Ζ. Δ.Δ. Υψηλάντη για το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη σχετικά με ταινιόδρομους και άλλες δράσεις επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες της (Δ)ΕΗ ΑΕ»


Κύριε Πρόεδρε,
Δεν γνωρίζουμε αν και τι ακριβώς συμφώνησε ο δήμος μας έναντι της (Δ)ΕΗ ΑΕ κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμφώνου Συνεργασίας(…) και αν άλλαξαν οι πάγιες –ομόφωνες θέσεις όλων των προσώπων φορέων και φορέων του δήμου μας.
Μήπως ζητήθηκε –τώρα που τα οικονομήσαμε ως Ποντοκώμη αρχικά και θα τα οικονομήσουμε ως Μαυροδένδρι στο μέλλον- να σιωπήσουμε , να μην αντιταχθούμε στο «στρατηγικό πλεονέκτημα» της συγκεκριμένης ανάπτυξης που προτείνει η (Δ)ΕΗ ΑΕ για την περιοχή μας , έναντι της απειλής υποχώρησης των επενδύσεων της (Δ)ΕΗ ΑΕ , δηλαδή και της μετεγκατάστασης ;
Είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν είναι υπέρ της απίστευτης αυτής ταλαιπωρίας που θα υποστούμε επιπρόσθετα με τον καθημερινό υποβιβασμό της βίωσής μας.
Τονίσαμε έγκαιρα μάλιστα ότι δε θα επιστρέψουμε να αγγίξει η (Δ)ΕΗ Α.Ε ούτε μέτρο από τον τελευταίο ζωτικό μας χώρο ,τα 5000 στρέμματα που βορείως κλείνουν τον οικισμό Ποντοκώμης και για να προβεί σε αναγκαστική απαλλοτρίωση αυτών θα πρέπει να πραγματωθεί πρώτα η μετεγκατάσταση- αποκατάσταση του οικισμού Ποντοκώμης και να υλοποιηθούν δεσμεύσεις ώστε να πραγματωθεί βελτίωση της λειτουργίας των ορυχείων και σταθμών ώστε να είναι βιώσιμη και η προοπτική του οικισμού Μαυροδενδρίου , αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου.
Μετά από αγώνες στους οποίους πρωταγωνιστούσε και ο δήμος , ο κ Αθανασόπουλος υποσχέθηκε (20-12-2007) , στα πλαίσια ανακοίνωσης για την :Ανάπτυξη πρωτοβουλιών Κοικωνικής υπευθυνότητας της (Δ)ΕΗ Α.Ε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας) τα εξής:

Περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες
ΣΤΟΧΟΣ
•Προστασία του Περιβάλλοντος
•Κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη ανάπτυξη

ΔΡΑΣΗ (Δ)ΕΗ Α.Ε
•Ενίσχυση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος
-σκέπαστρα ρυπογόνων σημείων
-διαβροχές δρόμων
-περισυλλογή υλικών
-ειδικά γαλακτώματα κατά τη μεταφορά τέφρας
-πλύσιμο φορτηγών
•Συστηματικές μετρήσεις και δράσεις ελέγχου της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα σε συνεργασία με το ΑΠΘ από υπερσύγχρονο δίκτυο σταθμών μέτρησης
•Παροχή πρόσβασης στη ΝΑ Κοζάνης στις μετρήσεις, μέσω διασύνδεσης
•Προσπάθεια βελτίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του καυσίμου
•Αυστηρότερα μέτρα για τη σκόνη και περιορισμός στις μετακινήσεις των φορτηγών

Πολλές κινητοποιήσεις από τότε κι άλλες τόσες υποσχέσεις….ανεκπλήρωτες !!!
Σε τέτοιο σημείο που ο Νομάρχης Κοζάνης κος Δακής στην επιστολή του προς τον κ Αθανασόπουλο (5/8/2008) μετά τις κινητοποιήσεις της περιοχής και με απόφαση του Συμφώνου Συνεργασίας , και αφού διατυπώνει το αιώνιο για τη (Δ)ΕΗ Α.Ε άλλοθι των [ τεχνικών δυσκολιών και των υστερήσεων της (Δ)ΕΗ Α.Ε που χρειάζονται χρόνο, σχεδιασμό και πόρους[ αποκαλύπτει προς την κοινωνία ότι:δεν εφαρμόζονται προφορικές και δημόσιες δεσμεύσεις από την πλευρά της επιχείρησης που έχουν αναληφθεί έναντι των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, αναφορικά, τόσο με τον άμεσο, όσο και τον μέσο-μακροπρόθεσμο περιορισμό του φαινόμενου των εκπομπών των αιωρούμενων σωματιδίων αλλά και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Αξιολογούνται στο ίδιο έγγραφο μια σειρά προτάσεων , παλαιότερων και νέων , πολύ σοβαρών και ουσιαστικών (αν υιοθετούνταν από τη (Δ)ΕΗ Α.Ε) για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή μας (και όχι μόνο).
Στο σημείο 3) της αξιολόγησης προτάσεων αναφέρεται: 3. Να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της κάλυψης των ταινιόδρομων τέφρας και λιγνίτη (κλειστοί ταινιόδρομοι), που αποτελούν, σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης του προβλήματος των αιωρούμενων σωματιδίων.
Είναι πράγματι λοιπόν σημαντικός παράγοντας επιβάρυνσης το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων από τους ανοιχτούς ταινιόδρομους.
Ρωτάμε λοιπόν, είναι αλήθεια ότι κατασκευάστηκε καινούργιος ταινιόδρομος προς τον ΑΗΣ Καρδιάς ανοιχτός κι αυτός; Είναι αλήθεια ότι κατασκευάζεται ανοιχτός ταινιόδρομος και κατά μήκος του αγροκτήματος Ποντοκώμης πολύ κοντά πλέον στον οικισμό; Τι προτίθεται να κάνει το δημοτικό μας συμβούλιο σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Ποντοκώμης και τους ενεργούς πολίτες του δήμου μας για να μην επιτρέψει τον εμπαιγμό εκ μέρους της διοίκησης της (Δ)ΕΗ Α.Ε (υπόσχεση από 20/12/2007) και να αποτρέψει αυτό που πολύ σωστά το σύμφωνο συνεργασίας χαρακτηρίζει ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης του προβλήματος των αιωρούμενων σωματιδίων, πόσο παραπάνω για τους γειτνιάζοντες οικισμούς Ποντοκώμης και Μαυροδενδρίου;
Για τις λοιπές υποσχέσεις της (Δ)ΕΗ Α.Ε για τη βελτίωση του περιβάλλοντος του λεκανοπεδίου (20/11/2007) ίσως θάπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία ο Δήμος μας(με άλλους δήμους που επιβαρύνονται επίσης ) και να καλέσει σε απολογιστική δημόσια διαδικασία τη (Δ)ΕΗ Α.Ε , για τη μη συμμόρφωσή της.
Σίγουρα κι εμείς θα μπορούσαμε να αναμένουμε τις άμεσες δράσεις σας ώστε να αποτραπεί η κλιμάκωση της δυσφορίας και η συνεπακόλουθη ένταση όπως αναφέρεται στο έγγραφο του κ Δακή (του Συμφώνου Συνεργασίας 5-8-2008) και σίγουρα συμφωνούμε με την άποψη του κ.Νομάρχη και του Συμφώνου Συνεργασίας 5-8-2008) ότι πρέπει να δράσει άμεσα η (Δ)ΕΗ Α.Ε άλλως οι δυναμικές κινητοποιήσεις μας αποτελούν μονόδρομο(σημ. κατάληξη της παραπάνω επιστολής) .
Οι δράσεις όμως της (Δ)ΕΗ Α.Ε αργούν , αντιθέτως δε οι νέες ενέργειές της αποτελούν πρόκληση έναντι της Ν.Α.(και του Συμφώνου Συνεργασίας) , του Δήμου μας και κυρίως δε των συμπολιτών μας που περιμένουν ενδεικτικά βήματα καλής θέλησης από τη (Δ)ΕΗ Α.Ε.
Όταν η άμεση δράση της (Δ)ΕΗ Α.Ε είναι η κατασκευή ανοιχτού ταινιόδρομου , του πλησιέστερου στον οικισμό Ποντοκώμης ταινιόδρομου, μήπως ο δήμος μας πρέπει να λάβει σοβαρά την θέση του Νομάρχη όπως αυτή εκφράστηκε στο παραπάνω έγγραφο;

Με Σεβασμό
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος


Αθανασιάδης Ανδρέας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ την απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με την οποία επέβαλε πρόστιμο στη ΔΕΗ 1.000.000 ευρώ για τους εξής λόγους: 1. υπέρβαση των επιτρεπομένων ορίων ρύπων, 2. ελλιπή χρήση των τεχνολογιών απορρύπανσης, 3. παράλειψη επαρκούς ελέγχου και μετρήσεων των ρύπων. Αυτές οι παραβάσεις αλλοίωσαν τις περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες, με αποτελέσματα σοβαρά σε βάρος της υγείας των κατοίκων των περιοχών Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης.

Η ικανοποίησή μας οφείλεται στο ότι και οι τρεις παραπάνω παραβάσεις και οι πολύ βλαβερές επιπτώσεις τους στην υγεία των γειτονικών πληθυσμών αποτελούσαν επιχειρήματα της υπ' αριθ. 30/2005 συλλογικής προσφυγής μας κατά του Ελληνικού Κράτους που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σ' αυτούς τους ισχυρισμούς μας σθεναρά αντέδρασε κατά την εξέλιξη της διαδικασίας το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

Σήμερα όμως ευθυγραμμίζεται με αυτούς, όπως τους υιοθέτησε η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης με την απόφαση-έκθεσή της, της 6ης Δεκεμβρίου 2006 (η οποία διαβιβάστηκε στην Επιτροπή των Υπουργών την 6η Φεβρουαρίου 2007).

Βέβαια, η αποδοχή από τον Υπουργό των θέσεων της απόφασης του Ευρωπαϊκού οργάνου - έστω και εκ των υστέρων - είναι καλή στάση.

Όμως τόσο η απόφαση της Επιτροπής όσο και η προσφυγή μας απέβλεπαν στην ουσιαστική προστασία της υγείας των κατοίκων των εν λόγω περιφερειών της χώρας μας. Και αυτή θα πραγματοποιηθεί όταν εξαλειφθούν οι παραπάνω αναφερθείσες τρεις ρυπογόνες αιτίες. Γι αυτό ενδιαφερόμαστε και γι αυτό προσφύγαμε στο αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο, όχι για να εισπράξει το συνυπεύθυνο - κατά την απόφαση της Επιτροπής το κυρίως υπεύθυνο - κράτος ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό.

Κάνουμε έκκληση στα ΜΜΕ να βοηθήσουν σ' αυτή την προσπάθεια της ουσιαστικής εφαρμογής της απόφασης της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Στις 7 Ιουνίου 2007 - πρώτη ημέρα που είχαμε το δικαίωμα να δημοσιοποιήσουμε την απόφαση-έκθεση της εν λόγω Επιτροπής - το πράξαμε σε συνέντευξη τύπου το πρωί, όσο και σε σεμινάριο για το περιβάλλον το απόγευμα αυτής της μέρας, ώστε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για το ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος και της βλάβης της υγείας τους.

Τώρα που και ο ίδιος ο Υπουργός αναγνώρισε τις σοβαρότατες παραβάσεις της ΔΕΗ - αφού σε αυτές στήριξε την επιβολή προστίμου - οι οποίες προκαλούν σημαντικές βλάβες στην υγεία πολλών χιλιάδων Ελλήνων των περιφερειών Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης, πρέπει όλοι μαζί και συστηματικά να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε και να επιβλέψουμε την πραγματική εξάλειψή τους.



Αθήνα, 26.09.2007

 
back to top