Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Ερωτήματα (του Συνηγόρου του Πολίτη) που ζητούν απαντήσεις…



Συγκλονιστικό το έγγραφο του ΣΥΝΥΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ( Ανεξάρτητη Αρχή)(αρ πρωτ 4032/08/2.2 , 1.10.2008) με θέμα : Περιβαλλοντική ρύπανση λόγω των ορυχείων Νοτιοδυτικού Πεδίου (Μαυροπηγής) και Καρδιάς (6ος τομέας κλπ) στην Κοζάνη, κατόπιν αιτήσεων του Συλλόγου Περιβάλλοντος Κ Ποιότητας Ζωής Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη.

Ανακαλύπτεται ότι παρότι βρισκόμαστε σε ευνομούμενη πολιτεία , «μετρήσεις ρύπων για τους οικισμούς Ποντοκώμης και Μαυροδενδρίου δεν είναι δυνατόν να δοθούν» γιατί «οι σταθμοί μέτρησης που υπήρχαν στο Νομό Κοζάνης και ήταν συνδεδεμένοι στο Εθνικό Σύστημα, εδώ και χρόνια είναι εκτός λειτουργίας λόγω παλαιότητας των μηχανημάτων» και παρόλο που της κοινοποιείται (της αρχής) ότι «οι μετρήσεις που διατίθενται είναι από τους σταθμούς της ΔΕΗ που είναι εγκαταστημένοι στην περιοχή» διαπιστώνει ότι «στους οικισμούς Ποντοκώμης και Μαυροδενδρίου δεν είναι εγκατεστημένος κανένας σταθμός μέτρησης ρύπων της ΔΕΗ».
Παρακαλεί λοιπόν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να την ενημερώσει «για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν λαμβάνονται μετρήσεις από τους εν λόγω σταθμούς (αυτούς που είναι συνδεδεμένοι με το Εθνικό Σύστημα και βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω παλαιότητας ) και για τους λόγους που αυτοί δεν συντηρούνται»
Παρακαλεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να ενημερώσει «βάσει ποιων στοιχείων συντάσσει τις ετήσιες εκθέσεις για το Νομό Κοζάνης» όταν «απαιτείται ελάχιστη συλλογή στοιχείων ίση με 90%».
Επίσης αναφερόμενη (η ανεξάρτητη αρχή ) στις ενέργειες (σημαντικές και ουσιαστικές)της ΝΑ Κοζάνης που διαπιστώνει «παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων στο Ορυχείο Μαυροπηγής» και ζητεί τον έλεγχο από την ΕΥΕΠ , αναρωτιέται ( η αρχή) αν έγινε αυτός ο έλεγχος και τα αποτελέσματά του.
Τα ερωτήματα προς τις υπηρεσίες είναι καίρια και οι απαντήσεις(παρόλο που αφήνονται πολλά σημεία αναπάντητα) ουσιαστικές. Δεν γνωρίζουμε βέβαια την απάντηση της Δ/σης Περιβάλλοντος Ορυχείων της ΔΕΗ (ως όφειλε προς ΥΠΕΧΩΔΕ) ως «επιστολή απόψεών της περί μη τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της σχετικής ΚΥΑ και της υπέρβασης του χρονοδιαγράμματος διαφόρων εργασιών και έργων». Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζουν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου τι απαντά η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ ΑΕ. Ίσως παραβρεθεί στην ημερίδα μας και δώσει εκεί τις απαντήσεις.
Το μόνο αισιόδοξο σενάριο θα ήταν η τοποθέτηση όλων εκείνων των αναγκαίων σταθμών μέτρησης(ανεξάρτητων από το δίκτυο που θα !!! δημιουργήσει και η ΔΕΗ ΑΕ-σύμφωνα με γραπτές δεσμεύσεις κου Αθανασόπουλου) σε εκείνα τα σημεία ώστε ο κάτοικος του λεκανοπεδίου να γνωρίσει τι υφίσταται και να μπορεί ουσιαστικά να καταθέτει το λόγο του (ή τον αντίλογο).
Σύμφωνα με τη νέα πολιτική του ΚΕΠΕ Κοζάνης(κ Ζώρας) αυτό το σχέδιο (κατ’ εντολή Νομάρχη) προχωράει και πολύ σύντομα θα υλοποιηθεί.
Εμείς υποχρεούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι και εύπιστοι και σε πρόσωπα και σε θεσμούς.
Αγωνιούμε από τη μια για τις απαντήσεις που θα δώσουν οι φορείς αυτοί στο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη( ως υποχρεούνται εντός μηνός) , και την υλοποίηση της υπόσχεσης του ΚΕΠΕ για ανεξάρτητους σταθμούς σε όλο το λεκανοπέδιο.

Το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του συλλόγου «www.pontokomi.com»

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει σταθμός μέτρησης ρύπων της Δ.Ε.Η. στην Ποντοκώμη , δεν τον βλέπετε και παραπληροφορείτε;

Ανώνυμος είπε...

Είναι της (Δ)ΕΗ Α.Ε. Ο ρυπαίνων μετράει...

Ανώνυμος είπε...

Καλά αυτός λειτουργεί χρόνια και δίνει της μετρήσεις στον Νομάρχη είδατε ποτέ τον Μαλουτα να τα χρησιμοποιεί .Αλά και εσύ αναγνώστη τόσο εξυπνακος είσαι που από την θέσει που κατέχεις τα δημοσιοποίησες .Ντροπή σου .

 
back to top